SURFEN IN DE WINTER: WELKE UITRUSTING HEB JE NODIG?

   

De herfst is nog maar net in het land en toch zit je al te popelen om opnieuw te gaan surfen in het koude water? Zelfs al worden de dagen korter,  in de winter blijven surfen heeft vele voordelen: perfecte golven, minder drukke spots...

Gemotiveerd? Dan rest je enkel nog de gepaste uitrusting te kiezen en deze tips te volgen om met even veel gemak te surfen als in de zomer:

TREK VANAF DE HERFST JE WETSUIT AAN

VANAF DE MAAND OKTOBER DAALT DE TEMPERATUUR VAN HET WATER EN DAT IS HET MOMENT OM JE WETSUIT IN NEOPREEN OPNIEUW BOVEN TE HALEN. MAAR WELK PAK KIES JE? 5/4 MM, 4/3 MM OF 3/2 MM?

Vooraleer je in het water duikt, kies je zorgvuldig de dikte van het neopreen van je wetsuit. Die bepaalt immers de doeltreffendheid van de isolatie en dus de duur van je sessie.

Beschouw de dikte van het neopreen als een tweede huid die een beschermende laag vormt tegen het koude water. Die dikte wordt aangegeven met twee of drie cijfers: 5/4 millimeter, 4/3 of 3/2 millimeter.

- Een wetsuit van 2/2 millimeter (mm) betekent dat het neopreen aan armen en benen 2 mm dik is.  Zo'n wetsuit is niet dik genoeg om in de herfst en de winter te surfen. Je kunt die uit de kast halen in de zomer.

-De ideale wetsuit voor in de herfst: de 3/2 millimeter (mm) betekent dat het neopreen aan de benen 3 mm dik is en aan de armen 2 mm. Deze wetsuits zijn minder dik aan de armen zodat je makkelijker kunt roteren en peddelen.

Bij temperaturen onder de 17°C kies je voor:

De onmisbare wetsuit voor in de winter: de 4/3 millimeter (mm) betekent dat het neopreen aan de benen 4 mm dik is en aan de armen 3 mm. Deze wetsuits

Je hebt het begrepen: hoe dikker het neopreen van je wetsuit, hoe warmer die je houdt.

- De wetsuit 5/4 mm, de beste bescherming tegen zeer koud water: de 5/4 millimeter (mm) betekent dat het neopreen aan de benen 5 mm dik is en aan de armen 4 mm

Opmerking: soms vind je wetsuits 5/4/3 mm (dat is het geval met ons damesmodel) die een compromis zijn tussen een wetsuit 4/3 mm en een wetsuit 5/4 mm.

OPTIMALISEER JE BESCHERMING TEGEN DE KOUDE MET ACCESSOIRES IN NEOPREEN

DWINGT DE KOUDE JE ONDANKS JE WETSUIT TOCH OM DE LINE-UP TE VERLATEN? 

Dit betekent niet noodzakelijk dat je kouwelijk bent: het aantrekken van een thermische top onder je wetsuit is doeltreffend om je wat extra warmte te bieden, maar heb je er ook aan gedacht om je ledematen te bedekken die tijdens je surfsessie het meest in contact komen met het water? In water met een temperatuur lager dan 17°C, raden we je aan om de uiteinden van je lichaam te bedekken om het warmteverlies te beperken en wel in deze volgorde:

De surfschoenen in neopreenzijn de eerste accessoires in neopreen ter aanvulling op de thermische bescherming van je wetsuit. Er zijn twee types surfschoentjes in neopreen:

-SURF- EN BODYBOARDSCHOENTJES: met hun zool in polyurethaan zijn ze soepeler dan de laarsjes en houden ze je voeten warm terwijl ze toch een goed contact met de plank behouden; een pluspunt dat sterk geapprecieerd wordt door surfers maar ook door bodyboarders, omdat ze hun voeten beschermen tegen de wrijving zodra ze aan het bodyboard vastzitten.

-DE LAARSJES : vervaardigd uit dik neopreen (3 mm of 5 mm) bieden ze een betere bescherming tegen de koude en het mariene milieu (rotsen) dan de surfschoenen. Een detail dat alle aandacht verdient wanneer je meerdere kilometers moet afleggen alvorens de surfspot te bereiken terwijl het buiten vriest... bescherm je tenen.

 

Handschoenen en ook de kapzijn sterk aanbevolen om de hele winter door regelmatig te kunnen blijven surfen:

-HANDSCHOENEN bij het surfen brengen we meer dan 90 % van onze tijd al peddelend door, dus vergeet je handschoenen niet wanneer de temperatuur van het water lager is dan 12°C.

- DE KAP: wanneer de temperatuur 7°C of lager wordt, dappere surf(st)er, zet dan de kap op! Afhankelijk van de mate waarin je tegen de kou kunt, is een surfkap onmisbaar: niet enkel om de koude rillingen te beperken terwijl je de golven opwacht, maar ook om het gevoel van "een golfslag in het gezicht" te beperken wanneer je een duck dive uitvoert.

CONTROLEER JE VOLLEDIGE UITRUSTING GRONDIG

De eerste herfstsessies dienen zich aan, maar de zon houdt een wedstrijdje met je om te zien wie zich na een werkdag op kantoor het snelst in het water stort? Ja, de sessies na het werk die 's avonds uren blijven duren zijn heerlijk maar helaas voorbij... trek nu niet die verongelijkte blik achter je computerscherm, want er is nog niets verloren! Surf minder maar beter: begin met een volledige check-up van je uitrusting alvorens de winter je inhaalt:

DE KOUDWATERWAX

Een ander seizoen vergt een andere wax op je surfplank: ontwax je surfplank en breng de koudwaterwax aan vanaf oktober,of vanaf november als je meer in het zuiden woont.

RESERVELEASH

Aan onze kust gaat de intrede van de winter gepaard met een consistentere en krachtigere golfslag: vergeet niet de staat van het touwtje van je leash na te kijken,dat is vastgehecht aan de plug van je surfplank.

En omdat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn, neem je best een reservetouwtje en reserveleash mee in de koffer van je wagen: deze tip zal ervoor zorgen dat je de top van de golven niet teleurgesteld moet verlaten omdat je leash op het verkeerde moment afbreekt...

Neem in de winter niet het risico om tijdens een pittige surfsessie zonder plank te vallen op de top van de golven:vervang je leash bij het minste teken van slijtage of uitrekking! (minstens jaarlijks)

DE SURFPLANK DIE IS AANGEPAST AAN WINTERSE OMSTANDIGHEDEN

Bij een winterse take-off kan het feit dat je de juiste surfplank onder de voeten hebt alle verschil maken: als je het reeds gewend bent om te surfen met verschillendeshapes van surfplanken, weet je dat bepaalde modellen sneller draaien, andere gemakkelijker loskomen van het water of sneller gaan bij het peddelen. Er bestaat geen model van surfplank dat prefect is aangepast aan alle denkbare vormen en groottes van golven, maar je kunt alleszins in jequiver  diverse surfplanken meenemen om in elk seizoen te kunnen surfen. Heel kort: sommige modellen zijn volumineuzer en aangepast aan kleine golven in de zomer (bijvoorbeeld de longboards en de surfplanken in schuimrubber) en andere hebben een slankere vorm (dat is het geval bij de shortboards) die meer geschikt is bij hollere en sterkere golven.

Onze tip: oefen  om te surfen met verschillende vormen en groottes van planken om zo je surftechniek en stijl te verbeteren.

BEREID OOK DE COOLDOWN VOOR

NA DE INSPANNING TERUG OP KRACHTEN KOMEN! IN DE WINTER IS HET ALTIJD BETER OM JE TERUGKEER UIT HET WATER GOED VOOR TE BEREIDEN ZODAT JE JE VOLGENDE SURFSESSIES NIET VERGALT:

DE WETSUITTAS / BAK VOOR REGENACHTIGE DAGEN

Wat een plezier om te surfen als het regent! Zeer vaak gaat surfen in de regen gepaard met een offshore wind en verlaten spots, twee elementen die je plezier als surf(st)er nog vergroten. Maar terugkeren naar de wagen en in de regen je kledij uittrekken, dat is een ander verhaal.De wetsuittas of -bak biedt het dubbele voordeel dat hij je voeten beschermt tegen de vochtige bodem en je doornatte wetsuit in neopreen opvangt zonder je koffer onder water te zetten.

   

DE REGENHOES OM JE TE WARMEN

Probeer zo veel mogelijk beschutting te zoeken tegen de wind, zo vat je geen kou en denk eraanom je kledij vooraf klaar te leggen om ze snel te kunnen aantrekken onder je regenponcho (T-shirt in de goede richting, broek op de juiste plaats...). Is het weer niet geneigd je een handje toe te steken om je taak te vergemakkelijken? Blaas dan de aftocht: bescherm met je regenhoes de zetels van je wagen, zet de verwarming op de hoogste stand en keer meteen terug naar huis! 

DE THERMOS OM DE DORST TE LESSEN

Onder ons gezegd: niets kan tippen aan een heerlijke warme chocomelk die je in de wagen opwacht om je na een pittige surfsessie terug op krachten te laten komen!

Tip:voorzie ook een fles met warm water voor je gaat surfen, je kunt er je verkleumde handen en voeten mee warmen!