cc un licol pour cheval

Hoe kies ik een halster ?

Een halster is een middel wat wordt gebruikt om het paard te hanteren, te begeleiden aan de hand, of vast te kunnen zetten. Ontdek alle tips die je kunnen helpen bij het kiezen van een paardenhalster. Je maakt de keuze voor een halster op basis van twee criteria: het materiaal en het comfort voor het paard.

halster_blauw_fouganza

Het materiaal

Halsters in riemstof: dit type halster heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Polypropyleen is een uiterst duurzaam materiaal dat geen speciaal onderhoud vereist.

Halsters van leer: ontzettend mooi uiterlijk, heel kwalitatief en net zo sterk als een halster van polypropyleen. Het zal echter meer onderhoud nodig hebben om het materiaal mooi, soepel en duurzaam te houden.

Halsters in synthetische stof: ze brengen de esthetiek van leer, maar zijn gemakkelijker te onderhouden omdat ze niet hoeven te worden ingevet! Kortom, onze producttip!

Halsters van touw: zeer aanbevolen halster voor grondwerk of ethologisch paardrijden. Dit type halster is voorzien van een langer halstertouw vergeleken met andere halsters. Doordat het touw gelegen is op de neus van het paard, is het mogelijk nauwkeurige aanwijzingen aan het paard te geven.

Let wel, wij raden het af om een halster van touw te gebruiken om een paard aan vast te zetten, de scherpe inwerking en de sterkte van het touw (het touw is erg sterk en breekt niet snel) zouden het paard kunnen verwonden als het in paniek raakt. Wanneer je paard de gewoonte heeft om hard te trekken wanneer het is vastgemaakt, raden we je aan om een anti-paniek musketon te gebruiken zodat je je paard snel kunt losmaken.

Hoe kies ik een halster?

Het comfort

Sommige halsters zijn bekleed met schuim, natuurlijke schapenvacht of synthetisch materiaal op het kopstuk en de neusriem om meer comfort te bieden aan het paard. Dit type halster wordt met name aanbevolen als het paard een gevoelige huid heeft of wanneer je paard het halster langere tijd om heeft, bijvoorbeeld tijdens het transport.

Een anatomische hoofdsteun (breder en passend bij de nek) zorgt ook voor meer comfort voor je paard.

Hoe kies ik een halster?

Kies de juiste maat

Om te weten of een halster geschikt is voor je paard, moet je de juiste maat weten. Een halster wordt gekozen afhankelijk van de schoft hoogte van het paard. Zodra je deze gegevens hebt, kun je in de maattabel precies zien welke maat je nodig hebt. Indien je twijfelt tussen twee maten, kies dan de grootste.

Shetland pony, pony B (Minder dan 130 cm): maat 1

Pony C (130 tot 140 cm): maat 2

Pony D, Klein paard (140 tot 160 cm): maat 2

Gewoon paard (160 tot 170 cm): maat 3

Groot paard (170 tot 180 cm): maat 3

Erg groot paard (schofthoogte 180 cm en meer): maat 4

En de ethologische halter?

Koord- of ethologische halsters zijn een zeer resistente halsters die worden aanbevolen voor het werken met paarden te voet. Een ethologisch halster is voorzien van een langere lijn dan op een klassiek halster om te voet te kunnen werken. Het fijne koord op de snuit van het paard maakt het mogelijk om het paard precieze aanwijzingen te geven bij het werken te voet.

Let op, het ethologische halster mag nooit worden gebruikt om een ​​paard vast te binden, de fijnheid en de robuustheid van het touw kan het paard verwonden als het in paniek raakt en aan de lijn trekt.