Hoe kies je een padelracket? 

Welke vorm moet mijn padelracket hebben? Speel ik vaak of maar af en toe? Of je deze van oorsprong Mexicaanse sport nu pas ontdekt of al langer beoefent: in dit artikel kom je alles te weten over de verschillende kenmerken van padelrackets zodat je de perfecte keuze kunt maken.

Hoe kies je een padelracket?

De keuze van je padelracket is van groot belang en wordt bepaald door je vaardigheden en het gevoel wanneer je speelt.

De basiskenmerken van een padelracket

Het gewicht

Hoe zwaarder je padelracket, hoe krachtiger je kunt slaan. Houd er wel rekening mee dat een zwaar racket minder wendbaar en moeilijker te controleren is. We maken een onderscheid tussen drie verschillende categorieën:

LICHT (<340 gram)
GEMIDDELD (340-360 gram)
ZWAAR (>360 gram)

Hoe kies je een padelracket?

De balans

KOPLICHT:
Het zwaartepunt van het racket ligt in de greep, dicht bij het lichaam, zodat het eenvoudiger te hanteren is. De meeste ronde rackets zijn koplicht. Deze balans wordt meestal gebruikt bij ronde rackets.

NEUTRAAL:
Het gewicht is verdeeld in het midden van het racket, waardoor het een goede balans tussen kracht en controle biedt. Deze balans wordt meestal gebruikt bij druppelvormige rackets.

KOPZWAAR:
Het zwaartepunt van het racket ligt in de kop, waardoor je veel kracht in je slagen kunt leggen. Kopzware rackets zijn wel minder wendbaar en je hebt een goede basistechniek nodig om controle te houden over je slagen. Deze balans wordt meestal gebruikt bij diamantvormige rackets.

Hoe kies je een padelracket?

De vorm

ROND:
Ronde rackets hebben een grote "sweetspot" (de plaats op het racket waar je de bal het best kunt raken), waardoor kleine slagfoutjes niet afgestraft worden en het relatief eenvoudig is om de bal "juist" te slaan. Het gewicht van een rond racket is gelijkmatig verdeeld rond de pols. Hierdoor is het erg wendbaar en heb je minder kracht nodig om te slaan. Je krijgt meer controle over de balvlucht en de beweging van het racket. Ronde rackets zijn perfect als je op zoek bent naar een gemakkelijk te hanteren racket om veel precisie in je slagen te leggen.

DRUPPELVORMIG:
Druppelvormige rackets hebben een kleinere sweetspot en meestal een neutrale balans. Ze zijn een goede keuze voor gevorderde spelers. Dit racket is de gulden middenweg tussen een rond en een diamantvormig racket. Het is in zekere zin een hybride model voor gevorderde tot ervaren padelspelers. Druppelvormige rackets zijn een uitstekende keuze voor spelers die op zoek zijn naar de perfecte balans tussen kracht en wendbaarheid.

DIAMANTVORMIG:
Deze rackets zijn een goede keuze voor ervaren spelers omdat de sweetspot zich bovenaan het racket bevindt. Het is dan ook moeilijker om de bal goed te slaan. Aangezien het racket kopzwaar is, heb je meer kracht en vaardigheden nodig om het goed te hanteren.
Anderzijds kun je met dit racket meer kracht in je aanvallende slagen leggen.

Hoe kies je een padelracket?

De hardheid van het schuim

SOFT: Elastisch schuim voor maximaal comfort bij het slaan van de bal en meer terugslag als de bal het racket raakt (meer power bij trage slagen maar minder bij harde slagen). Bovendien verminderen deze rackets trillingen tijdens de slag om mogelijke blessures te voorkomen. 
Voorbeeld: Soft Eva of Foam

MEDIUM: Balans tussen power, terugslag en comfort. 

HARD:  Rackets met hard schuim bieden een maximale kracht bij harde slagen en geven meer controle over het traject van de bal. Door hun stijfheid mis je wel wat comfort. 
Voorbeeld: Black EVA

Hoe kies je een padelracket?

Materialen

Het frame van een racket kan gemaakt zijn van koolstofvezel of glasvezel: 

GLASVEZEL: Rackets van glasvezel zijn soepel en elastisch waardoor ze uitermate geschikt zijn voor beginnende en gevorderde spelers. 

KOOLSTOFVEZEL: Rackets van koolstofvezel zijn zeer stevig waardoor ze uitermate geschikt zijn voor ervaren spelers die op zoek zijn naar een krachtig en stijf racket om krachtig te slaan.

Hoe kies je een padelracket?

Aanbevolen padelrackets op basis van je vaardigheden

De keuze van je padelracket hangt hoofdzakelijk af van je vaardigheden. We maken een onderscheid tussen drie categorieën.

Hoe kies je een padelracket?

Recreatieve spelers

GEWICHT: licht (<340 g)
VORM: rond
BALANS: koplicht

Voor recreatieve spelers is het erg belangrijk dat ze een wendbaar en tolerant (grote sweetspot) racket kiezen om hun techniek snel te verbeteren. 

Hoe kies je een padelracket?

Regelmatige spelers

GEWICHT: medium (340 tot 360 g)
VORM: druppelvormig
BALANS: neutraal

Als je regelmatig padel speelt, wil je een veelzijdiger racket. Je hebt de technische basis al onder de knie waardoor je een racket met meer power en precisie kunt gaan gebruiken

Hoe kies je een padelracket?

Intensieve spelers 

Voor intensieve spelers zijn er eigenlijk geen technische beperkingen. Ze kunnen kiezen voor elk racket, ongeacht het gewicht, de vorm of de balans.

Kies het racket dat het best bij je speelstijl en fysieke vaardigheden past.