basic van de padel

De basics van padel

"De naam padel, komend van ‘paddle tennis’, werd toegewezen aan de sport vanwege de toenmalige rackets die werden gebruikt. Die leken sterk op peddels om te roeien op het water."

De geschiedenis van padel gaat terug tot in 1890, waar de sport werd uitgevonden om de passagiers op Engelse schepen te vermaken met een verwante sport van het tennis. De naam padel, komend van ‘paddle tennis’, werd toegewezen aan de sport vanwege de toenmalige rackets die werden gebruikt. Die leken sterk op peddels om te roeien op het water. Padel zou pas echt zijn uitgevonden in 1969 in de Mexicaanse badstad Acapulco door Erique Corcuera en later door diens Spaanse vriend geïntroduceerd worden in Spanje. Daar werd in de jaren 90 de kaap van de 1 miljoen spelers overschreden. Dat maakt padel vandaag, na voetbal, de tweede populairste sport in Spanje. Het is één van de snelst groeiende sporten wereldwijd, en ook ons land sluit de zomersport bij uitstek met plezier in de armen.

De basics van padel

Het veld en de regels

Een padelveld is 20 meter lang en 10 meter breed, met 4 opslagvlakken en een net. De achterwand is een muur van 3 meter hoog met aansluitend 1 meter rastering van metaaldraad.

De zijmuren van het veld worden gevormd door het verlengde van de achterwand over een hoogte van 2 meter, en 12 meter rastering van metaaldraad.~Inderdaad, een padelveld lijkt een beetje op een mix tussen een tennisveld en een squashruimte.

speler-padle-man

Een kort overzicht van de regels van padel:~ 

- Een spel wordt met 2 tegen 2 gespeeld (dubbelspel). Er bestaan ook velden voor enkelspel, maar dat is minder leuk.

- De opslag: Je krijgt 2 opslagpogingen, en de opslag gebeurt onderhands en diagonaal.

- De bal mag 1 keer stuiteren.

- De bal moet stuiteren voordat hij een deel van het veld raakt.

- De bal mag na 1 keer stuiteren tegen een muur geslagen worden (alleen tegen een muur, niet tegen de rastering).

- Na het stuiteren mag de bal buiten het veld gaan en teruggeslagen worden buiten het veld (daar moet je razendsnel voor zijn!!).

- De puntentelling gebeurt zoals bij tennis (15-30-40-voordeel, 6 games per set).

- Padelballen zijn te vergelijken met tennisballen, maar ze zijn iets groter en trager.~ 

Nu ken je de basisregels om aan de slag te gaan met padel. Je hoeft alleen nog te zorgen voor een goede uitrusting om maximaal te genieten van deze fantastische sport!

speler-padle-vrouw

Wat heb je nodig om te beginnen?

Nadat je eerder trage padelballen met een grote diameter geselecteerd hebt, kun je een padel racket voor occasioneel gebruik kiezen:

- Slagvlak in druppelvorm: voor een grotere sweetspot en dus meer mogelijkheden om te centreren en de bal goed terug te slaan.

- Licht racket: tussen 350 en 380 g, voor een goede wendbaarheid.

- Kopzwaar: voor meer vermogen en om gemakkelijker de bal terug te slaan.

- Een dikte van ongeveer 36 mm: hoe dunner het padelracket, hoe beter het balgevoel en hoe groter de balbeheersing.~

Naast een goede uitrusting heb je ook een paar padel schoenen nodig met visgraatprofiel (zoals voor gravel bij tennis). Padel wordt gespeeld op ingezand kunstgras, daarom moet je goed kunnen afzetten om toch minstens de bal te raken!

man-padle-artengo

Goed begonnen is half gewonnen

Het is zover! Ben je klaar om het veld op te gaan? Heb je de ideale speelpartner gevonden? Hier heb je nog enkele tips voor een goed begin.

Een goede opwarming is absoluut noodzakelijk! Meer bepaald van de enkels, de knieën, het bekken en de rug. Je zult snel merken dat je minder fouten maakt naarmate je erin slaagt om sneller om je eigen as te draaien.

Speel eerst heel langzaam in lijn 1 tegen 1 op de helft van het veld. Laat de bal door zodat hij stuitert tegen de muur en sla op het moment dat hij terugkeert. Dit is een specifiek traject dat je best een aantal keer oefent. Probeer verschillende muurtrajecten uit om sneller vorderingen te maken.

Na de opwarming kun je een dubbelspel spelen. Speel zeker niet te snel! Precisie en geduld zijn van groot belang bij padel. Denk ook niet te snel dat je een punt binnengehaald hebt, want bij padel is een bal die voorbij je tegenstander gaat niet zomaar een gewonnen punt. De muren zullen je daar snel aan herinneren :)

Wanneer een rally bezig is, moet je ervoor zorgen dat je op jouw kant van het veld blijft. Elke bal aan jouw kant is van jou, dus houd je vooral niet in ...

En geniet! Dat is dé sleutel om vooruitgang te boeken met padel! Het is een dynamische sport die al je spieren - en vooral je lachspieren - op de proef stelt!

Hoe kies ik mijn padelracketten

Hoe kies ik een padelracket?

Wil je gaan beginnen met padel en heb je een racket nodig? Wij leggen je uit hoe je het beste een padel racket kunt kiezen.

Hoe kies ik een padel bal?

Hoe kies ik een padel bal?

Het kiezen van de juiste bal voor padel is niet gemakkelijk, zeker omdat de bal ook nog eens op een tennisbal lijkt!

Padel of paddle? En waarom niet allebei?

Padel of paddle? En waarom niet allebei?

Padel (een racketsport) en stand-up paddling (een watersport) zijn de nieuwste rages. Waarom zou je ze deze zomer niet allebei proberen?

Padel of tennis? Welke sport past het best bij je?

Padel of tennis? Welke sport past het best bij je?

Padel en tennis lijken op elkaar en zijn verwante sporten, maar toch zijn er wel wat verschillen.

Hoe kies ik padel schoenen?

Hoe kies ik padelschoenen?

Bekijk hier onze advies voor het kiezen van de juiste padel schoenen.

De belangrijkste slagen bij padel

De belangrijkste slagen bij padel

Als je begint met padel, is het belangrijk om te weten wat voor soort slagen er zijn en hoe ze worden uitgevoerd.