Padel of tennis? Welke sport past het best bij je?

Padel of tennis? welke sport past het best bij je?

Je houdt van racketsporten maar twijfelt tussen tennis en padel? We helpen je graag om een keuze te maken ...

Padel en tennis zijn aan elkaar verwant maar er zijn ook toch ook wat verschillen ...

Padel of tennis? Welke sport past het best bij je?

op het vlak van TECHNIEK:

- Bij tennis is het principe dat je de bal ver voor je uit slaat, waarbij de bal het net niet mag raken en niet voorbij de baseline en zijlijnen mag gaan. Iedere fout beëindigt het punt. Bij padel is er minder kans op fouten door de aanwezigheid van glazen wanden en de geringe afstand tussen de speler en het net, zodat de rally's langer duren.

- Als je bij tennis de bal niet kan terugslaan, eindigt de rally en moet je alle ballen gaan oprapen. Bij padel hoef je vrijwel nooit een bal te gaan halen. Wanneer je een slag mist, stuitert de bal tegen de glaswand en keert terug naar jou. De langere rally's zorgen voor meer speelplezier.

- Voor tennis moet je eerst de basistechnieken onder de knie krijgen, dat kan een tijd duren en vraagt veel oefening en regelmatig spelen. Padeltechnieken zijn anders, toegankelijk voor iedereen en je maakt sneller vorderingen.

Padel of tennis? Welke sport past het best bij je?

op het vlak van LICHAMELIJKE INSPANNING:

- Een beginnende tennisspeler zal niet gauw transpireren. Bij padel daarentegen duren de rally's al meteen langer. 10 tot 20 seconden bij beginners (en daarvan ga je al flink transpireren) en 30 seconden tot 2 minuten bij de betere padelspelers (lang genoeg om het hart en de spieren flink te belasten).

- Bij tennis zal een beginner meer tijd besteden aan het oprapen van de ballen dan aan het spelen zelf. Een padelveld is kleiner en de rally's duren langer zodat je meer kan spelen en niet lang bezig bent met ballen oprapen.

- Bij padel ben je haast voortdurend in beweging en verbrand je 500 tot 700 calorieën per uur, afhankelijk van de intensiteit van de inspanning. Bij tennis verbruik je ongeveer 400-500 calorieën per uur spelen.

Padel of tennis? Welke sport past het best bij je?

op het vlak van TACTIEK:

- Tennis is een individuele sport zodat je zelf je tactiek kan bepalen. Padel is een teamsport, je medespeler rekent op je om een speelschema in de praktijk te brengen. En hiervoor zijn eindeloos veel combinaties mogelijk.

- Wanneer je bij tennis sterker bent dan je tegenstander duren de games niet lang doordat je veel winnende slagen scoort. Bij padel speel je met 2 tegen 2 waardoor niveauverschillen tussen de spelers worden opgevangen en je elk punt beter moet voorbereiden om een winnende slag te scoren.

Padel of tennis? Welke sport past het best bij je?

op MENTAAL vlak:  

Doordat tennis een individuele sport is moet je emoties, goed of slecht, op je eentje verwerken. Padel is een teamsport waardoor je kan steunen op je partner om te praten, om te gaan met stress of je zelfvertrouwen een boost te geven.

Padel of tennis? Welke sport past het best bij je?

vanuit SOCIAAL oogpunt: 

- Doordat je padel met twee speelt en iedereen er meteen weg mee is, is het een ideale sport om te doen met vrienden, vriendinnen of het gezin.

- Bij tennis sta je op een groot terrein en staat je tegenstander aan de overkant. Bij padel deel je een kleine ruimte met 3 andere spelers. Als het om gezelligheid gaat, is het verschil snel gemaakt. 

- Padel is een teamsport, je wordt dus niet persoonlijk beoordeeld op je niveau of techniek, en dat maakt de sport heel laagdrempelig.

Padel of tennis? Welke sport past het best bij je?

Wat kies je dus, padel of tennis?

Zowel padel als tennis kan je spelen op je eigen manier en volgens je eigen behoefte, of je nu gewoon een balletje wil slaan of graag een uitdaging aangaat.

Tips van onze sporters

De basics van padel

De basics van padel

Padel is één van de snelst groeiende sporten wereldwijd, en ook ons land sluit de zomersport bij uitstek met plezier in de armen.

Hoe kies ik mijn padelracketten

Hoe kies ik een padelracket?

Wil je gaan beginnen met padel en heb je een racket nodig? Wij leggen je uit hoe je het beste een padel racket kunt kiezen.

Hoe kies ik een padel bal?

Hoe kies ik een padel bal?

Het kiezen van de juiste bal voor padel is niet gemakkelijk, zeker omdat de bal ook nog eens op een tennisbal lijkt!

Hoe kies ik padel schoenen?

Hoe kies ik padelschoenen?

Bekijk hier onze advies voor het kiezen van de juiste padel schoenen.