Padel of paddle? En waarom niet allebei?

Padel of paddle? en waarom niet allebei?

Padel (een racketsport) en stand-up paddling (een watersport) zijn de nieuwste rages. Waarom zou je ze deze zomer niet allebei proberen?

Padel? Paddle? Niet iedereen weet precies wat die nieuwe sporten zijn die momenteel ook bij ons steeds meer bijval kennen. We leggen het even uit: padel is een racketsport die recht uit Spanje komt en met vier wordt gespeeld. Stand-up paddling, of suppen, is een sport waarbij je jezelf rechtopstaand op een board en met behulp van een peddel voortbeweegt over het water. Je ziet het: het zijn heel verschillende sporten. Maar niets houdt je toch tegen om ze allebei te proberen? Sensatie gegarandeerd!

Samen met Grégory Bauwens, padelspeler en -trainer, en Véronique Musumeci, padelambassadrice voor Decathlon België, geven we je vijf goede redenen om ermee te beginnen.

Padel of paddle? En waarom niet allebei?

5 Goede redenen om te starten met padel door gregory

Het is leuk vanaf het begin

“Met een klein beetje techniek speel je al snel je eerste rally's. Het is een heel leuke sport, veel laagdrempeliger dan tennis waar je eerst de techniek onder de knie moet krijgen voordat je ervan kan genieten. Het terrein is kleiner, de vier spelers staan dichter bij elkaar, dat maakt het heen en weer spelen makkelijker.”

Je wordt niet afgeschrikt door techniek

“Het tennis kent veel verschillende grepen. Forehand, backhand, opslag... Padel wordt, tenminste door beginners, 85% van de tijd met dezelfde greep gespeeld. Het is dus veel gemakkelijker om ermee te beginnen. Meer gevorderde spelers of experts veranderen dan weer iets meer van greep om de bal effect en de gewenste snelheid mee te geven.”

Je kan het met je partner spelen

“Het is een perfecte sport voor koppels. Je communiceert altijd met elkaar tijdens het spelen, in tegenstelling tot tennis waar je na de rally communiceert. Dat maakt het spel leuker, maar ook tactischer.”

Er is veel ruimte voor progressie
“Veel tennisspelers krijgen de indruk dat ze niet meer vooruitgaan in hun sport. Wanneer ze met padel starten, hebben ze heel snel de basistechnieken onder de knie door hun ervaring met tennis. Maar er is nog enorm veel ruimte om beter padel te leren spelen. Daarom raken heel wat tennisspelers echt verslaafd aan padel. Op hoog niveau zijn de rally's echt intens.”

Het is een sociale sport

“Padel is leuk op elk niveau. Tijdens het sporten, maar ook na de wedstrijd wanneer je samen een glas drinkt. Ik raad de sport echt iedereen aan. Wie graag wedstrijden speelt, kan al snel lid worden van een club om wedstrijdjes en toernooien te spelen.”


Gregory Bauwens, padelmonitor Decathlon België, gediplomeerd padeltrainer. Voormalig reeks A-speler in het tennis, speler van categorie p700 in het padel.

Padel of paddle? En waarom niet allebei?

5 Goede redenen om te starten met stand-up paddling (suppen) door véronique

Je ontdekt nieuwe plekjes terwijl je sport

“Na het werk vertrek ik voor tochtjes van 5-6 km. Als ik wat meer tijd heb, wordt dat zelfs 10 of 15 km. Het is een flinke inspanning, want je spant de hele tijd je spieren aan. Op zee kan het nog zwaarder zijn."

Je dompelt je onder in de natuur

“Het water onder je voeten voelen is een ongelooflijke ervaring. Op het water ben je midden in de natuur. Onder een treurwilg door glijden, de vogels bewonderen... Je bent er echt even helemaal uit. Ik profiteer ervan om mooie foto's te maken, een andere passie van mij.”

Je ziet België vanuit een andere hoek

“Rechtopstaand op het water krijg je een heel ander uitzicht. Leuven bezoeken op een supboard is bijvoorbeeld fantastisch! Met je board kom je ook op plekken waar je te voet niet kan komen.”

Het is heel mindful

“Suppen is goed voor de geest. De vijf zintuigen staan op scherp. Je bent kalm, je denkt meer na. Een beetje zoals wanneer je zwemt. Ik hou van de stilte, mijn hoofd leegmaken en alles ontdekken op mijn eigen tempo.”

Je kan gemakkelijk activiteiten combineren

“Suppen kan je perfect combineren met andere sporten als wandelen, zwemmen of fietsen. Zo maakte ik in Nisramont eerst een prachtige wandeling rond het meer en ging ik daarna op datzelfde meer suppen. Je kan ook je supboard op je rug meenemen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.”


Véronique Musumeci, gepassioneerd beoefenaarster van stand-up paddling. Ambassadrice van ITIWIT en oprichtster van SUP & See.