hoe-kies-je-een-fitnessbank-5

Hoe kies je een fitnessbank?

Om thuis spieren op te bouwen en je kracht te ontwikkelen, is een fitnessbank de juiste uitrusting. Je kunt ze comfortabel thuis installeren en dan in alle veiligheid trainen met het juiste materiaal.

Waarom een fitnessbank gebruiken?

De fitnessbank hoort, net als halters en halterstangen, bij het basismateriaal voor een goede krachttraining. Voor mensen die thuis trainen biedt ze een goede aanvulling op de krachttraining in de fitness. Met de bank kan je immers heel wat verschillende oefeningen uitvoeren om alle spieren in je lichaam mee te trainen, maar ook specifieke spiergroepen isoleren en zo spiermassa kweken. Het is een stabiel en robuust toestel, met een waaier aan verstelmogelijkheden zodat ze geschikt is voor elke lichaamsbouw. Bovendien zijn ze vaak compact en opvouwbaar, zodat je de bank ook heel gemakkelijk kunt opbergen.
Ten slotte is een fitnessbank een vrij eenvoudig toestel dat je doorgaans zo in elkaar zet.

Hoe kies je de juiste fitnessbank?

Iedereen gebruikt de bank op zijn of haar manier! Bij de keuze van een fitnessbank die bij jou past moet je rekening houden met hoe je ze gaat gebruiken, of anders gezegd, welke doel(en) je wilt bereiken. Daarom moet je voor aankoop goed nadenken over wat een fitnessbank precies voor jou kan betekenen.

  • Occasioneel gebruik

    Je bent een beginner en je traint minder dan 3u per week? Topprestaties zijn geen bepalend criterium voor beginners of sporters die occasioneel willen trainen, zeg 1 tot 3 trainingen per week (zo'n 30 minuten per training). Kies een bank voor oefeningen voor de borstspieren (bankdrukken met halterstang) en armen (met halters).

  • Regelmatig gebruik

    Deze banken zijn voor regelmatige sporters die vaker thuis willen trainen, 3 tot 5 trainingen per week van ongeveer 45 minuten. Kies een bank waarop je veel verschillende oefeningen kunt doen, om je borstspieren (bankdrukken met halterstang), armen (met halters, geïsoleerde training met preacher curls), schouders (overhead press met halters) of rugspieren (bent-over dumbbell row) te trainen.

  • Intensief gebruik

    Deze banken zijn voor gevorderde trainers die prestaties neer wil zetten en bijna elke dag trainen, en dit in langere periodes (gemiddeld 1 uur per dag). Verdiep je in de banken die je op verschillende manieren kunt afstellen, zodat je er alle bewegingen op kunt uitvoeren. De rugleuning moet verschillende hellingsniveaus hebben (incline, vlak en decline). De maximale belasting moet ook hoger zijn, tot 250 kilo. Ten slotte is een stabiele en stevige bank cruciaal als je ze intensief gebruikt.

Een training op een fitnessbank kan 30 minuten tot 1u30 duren. Bouw de duur van je trainingen langzaam op om je lichaam te laten wennen aan de nieuwe inspanning. Overschat in diezelfde geest ook niet het gewicht waar je mee begint. Voor resultaten op de lange termijn, is het belangrijk om je trainingsprogramma zo goed mogelijk op te volgen. Onderschat ook nooit het belang van stretchen na je training.

Welke functies voor welke voordelen?

Bij het kiezen van je fitnessbank moet je goed nadenken over wat je wilt bereiken (meer spiermassa, sterker worden ...) en over het type toestel dat je hierbij kan helpen. We overlopen enkele belangrijke kenmerken waar je rekening mee moet houden bij de keuze van je fitnessbank.

#1. DE MOGELIJKHEDEN VAN DE FITNESSBANK

Controleer altijd het maximale gebruikersgewicht van de bank en de maximale belasting van de haltersteun en de verschillende trainingselementen.

Bekijk vervolgens hoeveel verschillende oefeningen je met het toestel kunt uitvoeren, wat de opties zijn en voor welke spieren de bank vooral is bedoeld.

#2. HOEVEEL PLAATS HET TOESTEL NODIG HEEFT

Ga na of het toestel past in de ruimte die je hebt, of het opvouwbaar is of niet en hoe de helling werkt.

#3. DE MONTAGE VAN HET TOESTEL

Zoek uit hoe gemakkelijk je het toestel in elkaar kunt zetten en of je hem in een handomdraai weer op kunt vouwen en weg kunt bergen.

#4. DE VERSTELMOGELIJKHEDEN VAN HET TOESTEL

Schat in wat de groeimogelijkheden van de fitnessbank en de bijbehorende apparatuur zijn, om ervoor te zorgen dat je ze zo lang mogelijk kunt gebruiken. Kies bij voorkeur een volledig toestel waarmee je zoveel mogelijk spiergroepen kunt trainen en een hele waaier aan oefeningen kunt uitvoeren. Steeds meer fitnessbanken komen met accessoires, waarmee je extra oefeningen kunt doen (leg extensions voor de benen, pulley station voor rug en triceps, butterfly voor borstspieren, preacher curl attachment voor de biceps ...). Er is veel keus, maar je hebt ze niet per se nodig. Je kunt heel goed doeltreffend trainen zonder enig accessoire.

#5. DE STEVIGHEID EN STABILITEIT

Kies een fitnessbank die is afgesteld op jouw spierkracht, gewicht en lengte, met een stevigheid die past bij jouw ervarings- en trainingsniveau. Controleer de stevigheid van de bank en de bijbehorende haltersteunen, de halterstang en de halterset, op basis van hoe vaak je de bank wilt gaan gebruiken. Hoe ervarener je bent, hoe vaker je traint, hoe zwaarder je de bank zult belasten, dus hoe robuuster je toestel moet zijn.

#6. HET COMFORT EN DE VEILIGHEID VAN DE FITNESSBANK

Let erop dat de rugleuning van je fitnessbank breed genoeg is, zodat je comfortabel kunt trainen, en bij voorkeur verstelbaar. Kies voor een comfortabele zitting, stabiel maar verstelbaar, zodat je je oefeningen gemakkelijker kunt uitvoeren. Controleer of de haltersteunen zowel in hoogte als breedte verstelbaar zijn. En controleer ten slotte of de bank antikantelhaken en crushbescherming heeft.

#7. DE DUUR VAN DE GARANTIE

Dit is een belangrijk criterium om er zeker van te zijn dat je toestel lang meegaat en dat je eventuele problemen bij het gebruik van je fitnessbank kunt oplossen.

Wat betreft de veiligheidsvoorschriften voor je fitnessbank, moet je er natuurlijk op letten dat je jezelf niet overschat en niet te zware gewichten gebruikt en jezelf blesseert. Je moet er ook op letten dat je de bewegingen juist uitvoert, je buikspieren goed aanspant en je rug recht houdt.

Je kunt natuurlijk ook kijken naar de feedback van andere gebruikers om te zien welke fitnessbank het beste bij je past!

De fitnessbanken van corength

Nu je alles weet over hoe je een fitnessbank uitkiest, is het tijd om de banken van CORENGTH te bekijken, het DECATHLON-merk voor kracht- en crosstraining.

Hoe kies je een fitnessbank?

Opklapbare en kantelbare bank voor krachttraining

Wil je vooral werken aan je bankdrukken? Dan vind je bij ons de ideale bank! Ontdek onze Bench Press, een bijzonder compacte, stabiele en robuuste fitnessbank waarmee je vlak of schuin kunt bankdrukken met een halterstang of halters. Je kunt de haltersteunen aan je lengte aanpassen.

Het pluspunt van het product: een alles-in-een product

Maximale belasting: 200 kg (gewicht gebruiker + gewichten)

Hoe kies je een fitnessbank?

Opklapbare en kantelbare fitnessbank buikspieren

Wil je graag aan je borstspieren, schouderspieren en buikspieren werken? Met de verschillende standen - horizontaal, schuin omhoog, zittend of schuin omlaag - kan je heel gevarieerd trainen met de bank 500. Bijzonder compact.

Het pluspunt van het product: 4 mogelijke posities voor de rugleuning 0, 30, 45, 80° en 2 voor de zitting

Maximale belasting: 220 kg (gewicht gebruiker + gewichten)

Hoe kies je een fitnessbank?

Verstevigde fitnessbank verstelbaar

Ben je op zoek naar een fitnessbank voor de meest intensieve trainingen? Deze verstevigde fitnessbank is ideaal voor trainingen met zware gewichten. Vlak, schuin omhoog, schuin omlaag … Op deze robuuste fitnessbank met geventileerde rugleuning kan je comfortabel je borst- en buikspieren trainen vanuit elke hoek.

Het pluspunt van het product: 7 mogelijke posities (-15°, 0°, 15°, 30°, 45°, 60°, 80°), dik schuim voor een optimaal comfort en opengewerkte rugleuning voor meer trainingscomfort.

Maximale belasting: 250 kg (gewicht gebruiker + gewichten)

Hoe kies je een fitnessbank?

Ons sportadvies

• Gebruik: Gecontroleerde bewegingen zijn cruciaal bij krachttraining. Als je je zorgen maakt over je gezondheid, aarzel dan niet om een arts te raadplegen. Vergeet niet om voor elke training je spieren op te warmen en het gewicht langzaamaan te verhogen. Train voor meer veiligheid met zijn tweeën: de een traint, en de ander coacht en begeleidt. Draag aangepaste sportkleding en gebruik een handdoek, zodat de transpiratie je niet in de weg zit en je bank niet beschadigt. Als de kamer waar je in traint een raam heeft, aarzel dan niet om het open te zetten voor meer zuurstof. Vergeet niet na elke reeks wat te drinken. Aarzel niet om contact op te nemen met een sportcoach die je kan helpen met een persoonlijk trainingsprogramma.

• Onderhoud: De fitnessbank is zeer eenvoudig te onderhouden: veeg na elke sessie de bank af om hem tegen beschadiging door je transpiratie te beschermen. Controleer elke zes maanden of de schroeven nog goed zijn aangedraaid. Je kunt schuimtegels gebruiken om je vloer te beschermen.

•  Veiligheid: Wat betreft de veiligheidsinstructies voor het gebruik van een fitnessbank: het belangrijkste is om jezelf nooit te overschatten. Als je te zware gewichten wilt gaan heffen loop je al snel blessures op. Bouw het liever langzaam op.

Hoe kies je een fitnessbank?

Heb je hulp nodig bij het gebruik, onderhoud of herstel van je product? decathlon staat voor je klaar!

Bekijk al ons montage-, onderhouds- en reparatieadvies voor je product op onze website voor technische assistentie.

Je vindt er ook advies voor het eerste gebruik, handleidingen en zelfs onderdelen voor je product!

Technische kenmerken

Bij het kiezen van je fitnessbank moet je goed nadenken over wat je wilt bereiken (meer spiermassa, sterker worden ...) en over het type toestel dat je hierbij kan helpen. Let er in het bijzonder op dat de afmetingen van de halterstang en het aantal schijven geschikt zijn voor jouw gebruik. Houd voor een optimale training ook rekening met hoeveel plaats je hebt. Let er dus op hoeveel plaats de bank inneemt. Kies waar nodig voor een opvouwbaar exemplaar. Controleer ook de maximale belasting van het toestel: houd hierbij rekening met je huidige gewicht, maar ook met de spiermassa die je nog wilt opbouwen. Kies voor het comfort een brede en gestoffeerde bank. 

Hoe kies je een fitnessbank?

Jérémy

Productmanager

Gepassioneerd krachttrainer

Ontdek onze andere adviezen

Hoe kies ik de juiste proteïne?

Hoe kies ik de juiste proteïne?

Eiwitten zijn onmisbaar voor het functioneren van ons lichaam. Ze vormen de essentiële voedingsstof voor de opbouw van de spieren. Ontdek onze tips!

optrekstang-mobiel

Hoe kies je een optrekstang?

Wij geven je een aantal tips om de juiste optrekstang te kiezen