HOE HERSTEL IK EEN LEKKE FIETSBAND?

Een lekke band is het meest banale voorval dat een fietser kan overkomen, en ongetwijfeld ook het meest zenuwslopende probleem. Deze fiche legt uit hoe je in vijf eenvoudige stappen een lekke band herstelt en hoe je het probleem voorkomt.

Hoe herstel ik een lekke fietsband?

EEN LEKKE FIETSBAND HERSTELLEN

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Duur: 15 min.

Benodigdheden:

- Bandenlichter

- Bendenreparatiekit: het gaat om kleine rubberen pleisters om het gat of de gaatjes dicht te stoppen.

- Zelfklevende pleisters

- Schuurpapier

- Potlood

- Een emmer gevuld met water

- Fietspomp

- Vod

fietsen_materiaal_fietsband_herstellen_btwin

STAP 1 : DE BUITENBAND VAN HET WIEL HALEN

Om een lekke band te herstellen, moet je het fietswiel niet volledig demonteren.

Plaats de fiets omgekeerd of op zijn kant, zodat het wiel niet meer op de grond steunt. Vervolgens kijk je na of er niet te veel spanning staat op de band om hem van het wiel te halen. Om dit te controleren, druk je op de bovenkant van het ventiel in de binnenband.

Plaats de bandenlichter tussen de velg van het wiel en de fietsband, zodat je een hefboom vormt en de buitenband loskomt van de velg. Als een deel van de buitenband van het wiel is, kan je lichtjes trekken aan de band, zodat hij volledig loskomt.

Woordenschat: de velg van het wiel is de buitenste cirkel van het wiel, waarop de buitenband en de binnenband vast zitten.

STAP 2: HET LEK OPSPOREN

De tweede stap bestaat erin het lek op te sporen. Let op: stop niet bij het eerste gaatje dat je vindt, want een fietsband is soms op meerdere plaatsen lek.

Om de gaatjes in een binnenband gemakkelijk te vinden, is een emmer water een handig hulpmiddel. Pomp de fietsband opnieuw op en dompel hem onder in de emmer, stukje per stukje. Als je luchtbellen ziet verschijnen, weet je dat daar een gaatje zit. Met een potlood duid je aan waar de gaatjes zitten.

STAP 3 : BEWERK DE GAATJES VOOR DE HERSTELLING

Je weet waar de lekken zitten, dan moet je ze klaarmaken voor het aanbrengen van de pleister.

Heb je de methode met de emmer water gebruikt, dan moet je de binnenband eerst goed droog maken met een vod, zodat je de pleisters aanbrengt op een droog oppervlak.

Met een schuurpapiertje schaaf je zachtjes over de binnenband op de plek waar de gaatjes zitten. Schuur ook over de binnenkant van de buitenband, op dezelfde plek. Het is mogelijk dat er nog een stukje glas of een doorn in de band zit. Dit moet je verwijderen, want anders is de band meteen opnieuw lek.

STAP 4 : PLEISTER AANBRENGEN

Smeer een beetje speciale lijm op de pleister (op de zwarte zijde) en op het gaatje in de fietsband.

Wacht enkele minuten, en houd vervolgens de pleister 4 tot 5 minuten op het lek gedrukt.Er moet een beetje lijm langs weerszijden van de pleister zichtbaar zijn.

STAP 5 : PLAATS DE BINNENBAND TERUG OP HET WIEL

Als de pleister goed op zijn plaats zit, pomp je de band voor de helft weer op met een fietspomp.

Plaats de buitenband rond het wiel, gebruik hiervoor de bandenlichter. Let op: knijp niet in de binnenband met de bandenlichter.

Nu moet je enkel het wiel nog oppompen. Je kan weer op je fiets springen!

LEKKE BANDEN VOORKOMEN

Heb je twee of meer identieke gaatjes rond dezelfde plek? Of is je binnenband gescheurd? Dat betekent dat je fietsbanden niet goed genoeg zijn opgepompt! Door de druk plooit of knelt de binnenband tegen de velg van het wiel. Oplossing: pomp je banden beter op, of kijk na of je binnenband de juiste maat heeft voor jouw wiel.

Heb je maar een gaatje? Dan ben je waarschijnlijk over een scherp voorwerp gereden. Oplossing: let op de staat van je banden. Als ze versleten zijn, kan je ze beter vervangen.

Om lekke banden te vermijden, kan je ook een antilekmiddel gebruiken zoals Tubeless.