Hoe je kookpan goed schoonmaken en onderhouden? 

Of je nu kiest voor een eenvoudig exemplaar in aluminium, eentje met een antikleeflaag, of een exemplaar van geanodiseerd aluminium, je hebt steeds een kookpan nodig als je gaat kamperen. Je draagt er dus ook best zorg voor zodat je er lang van kunt genieten tijdens al je onvergetelijke avonturen in de bergen. Wij hebben dan ook enkele handige tips en trucjes voor je.

cuisine

Je kookpan met rivierzand schoonmaken

Dat is het trucje van Sabine, onze merchandiser. "Als je, net zoals mij, een klassieke kookpan van aluminium gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken om krassen te maken in een antikleeflaag als je je kookpan schoonwrijft. Ik ga dicht bij een rivier zitten (denk eraan als je je kamp opzet) waar ik mijn kookpan een eerste keer in afspoel. Vervolgens doe ik er een beetje rivierzand met wat water in. Dek de kookpan af en maak al schuddend een ronddraaiende beweging. Na een tijdje zal het zand de aangekoekte etensresten losmaken. Je hebt zelfs geen product nodig om je pot schoon te maken!"  

OPGELET: voor een kookpan met antikleeflaag is het net even anders: het zand kan mogelijk krassen maken in de bodem.~Wat je dan kan doen is wat plastic bestek gebruiken om een deel van de etensresten los te schrapen. Een stukje hout of wat gras of bladeren kunnen ook helpen om de binnenkant van de kookpan schoon te maken.

Maar zelf hebben we ook een heel eenvoudig trucje bedacht om het kampeerleven een stuk eenvoudiger te maken.

nettoyer-sa-popote-au-sable

Een minispons voor kwetsbare pannen maken

Wat je nodig hebt:
-1 spons voor "vitrokeramische kookplaten"
-1 schaar
-1 viltstift
-1 stukje koord of touw    

Snijd een stukje (ongeveer 3 x 4 cm) van de spons af. Zet bovenaan een punt met de viltstift. Maak een gaatje en steek er het koordje dubbel door.Het ruwe oppervlak zorgt ervoor dat je je pan schoon kunt maken zonder hem te beschadigen. Zodra de vaat gedaan is, spoel je je minispons af en laat je ze drogen. Dankzij het koordje kun je de spons aan je rugzak hangen zodat ze tijdens het wandelen kan drogen.

Zeepvlokken voor een fonkelende vaat maken

Je kunt misschien wel een veelzijdige biozeep gebruiken om je pan schoon te maken maar weet wel dat die zeep best wel zwaar is. Dus waarom niet de truc met het TicTac-doosje? Niet alleen handig in de keuken maar ook op kamp!

Wat je nodig hebt:
-1 leeg doosje TicTac-snoepjes
-1 mes
-1 stuk biologisch afbreekbare zeep (echte zeep van Marseille, zeep van Alep of zwarte zeep) om water
- en bodemvervuiling tegen te gaan   

Maak met je mes kleine zeepkrullen en leg ze in het doosje zodat je ze gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Overigens perfect om te ontvetten, indien nodig, maar ook om de vaat te doen.

Hoe je kookpan goed schoonmaken en onderhouden?

Hoe verwijder je fonduerestjes uit de pan?

Anne, productmanager bij Forclaz, heeft ook een trucje:  "Als we in de winter gaan kamperen in de sneeuw houden we al eens graag een fondue op ons kookstel. Uiteraard blijft er altijd wel wat achter in de pot. Het handigste is om eerst goed te schrapen met plastic bestek. Vervolgens vul je de pot met sneeuw en laat je hem de ganse nacht staan. De ochtend nadien hebben de sneeuw en het ijs de fonduerestjes losgeweekt en kan je de kookpan heel eenvoudig schoonmaken."

Een oud fleecedeken gebruiken om een minihanddoekje/beschermhoesje voor je kookpan te maken

Dubbel doel: een veelzijdig minihanddoekje en een beschermhoesje tegen de krassen die kunnen ontstaan omdat je je gasvulling in de pan bewaart.
Het minihanddoekje moet de gasvulling omhullen en in je afgesloten pot kunnen blijven zitten. Het mag dus zeker niet te groot zijn.
Voor een kookpan van één persoon hebben we een minihanddoekje van 40 cm lengte op 23 cm breedte gemaakt.   

Wat je nodig hebt:
-1 oude fleece of een stukje stof
-1 schaar
-je kookpan
-de gasvulling aangepast aan je kookstel Daar gaan we:
-Zet je kookpan recht en haal het deksel eraf.
-Dek de bovenkant van de pot af met het stukje stof. Snijd de overtollige randen af zodat de wanden van de pot over de volledige lengte helemaal bedekt zijn met de stof.
-Leg de vulling op de stof en laat zakken in de pot.
-Zodra de vulling op de bodem van de pot ligt, vouw je de stof over de gasvulling en snijd je de overtollige randen weg zodat de stof de vulling goed beschermt en niet verhindert dat je het deksel nog dicht kunt doen.