Comment lutter contre le mal de mer

Hoe zeeziekte bestrijden?

Tips om te zeilen zonder geplaagd te worden door zeeziekte.

Zeeziekte kan iedereen overvallen, of je nu een beginneling of heuse zeerot bent. Zelfs skipper Tanguy De Lamotte, die de Vendée Globe op zijn naam mag zetten, vertelde ons dat hij er ook wel eens last van heeft. Er is immers geen enkel verband tussen die kwaal en je zeilkwaliteiten. In dit artikel geven we je een paar tips om te zeilen zonder geplaagd te worden door zeeziekte.

De definitie van zeeziekte

Zeeziekte is een vorm van bewegingsziekte, in de wetenschappelijke wereld aangeduid met de term “kinetose”. De misselijkheid wordt veroorzaakt doordat datgene wat je ziet niet overeenstemt met wat je voelt. Je lichaam beweegt mee met de boot terwijl je ogen gevestigd blijven op de verschillende vaste delen van de boot. Dat heeft een negatief effect op je binnenoor en dat leidt dan weer tot symptomen als koud zweet, duizeligheid, zware ledematen of braken.

Hoe zeeziekte bestrijden: ken je vijanden

Het is belangrijk om de vijanden van elke watersportliefhebber te kennen, want die kunnen zeeziekte uitlokken of erger maken. Het zijn vermoeidheid, kou, honger, dorst, vochtigheid. Als je dat weet, begrijp je meteen dat je zelf al verschillende zaken kunt doen om zeeziekte te voorkomen. Zorg er allereerst voor dat je goed uitgeslapen bent, draag een goede zeiljas/zeilbroek, zorg ervoor dat je voldoende eet, houd een fles water bij de hand en probeer een tocht en omstandigheden te kiezen die afgestemd zijn op jouw niveau.

Behandelingen tegen zeeziekte

Je kunt verschillende dingen doen om je wat minder duizelig te voelen terwijl je geduldig afwacht tot je lichaam zich heeft aangepast aan het varen.   

NAAR DE ZEE KIJKEN

Zeeziekte is een bewegingsziekte, net als wagenziekte, het kan dus helpen om goed om je heen te kijken. En of je nu midden op zee bent of op de steiger staat, kijken naar de oceaan heeft altijd hetzelfde kalmerende effect. De truc is dat er voor je lichaam, terwijl je naar de golven staart, meer overeenstemming is tussen wat je ziet en wat je voelt en dat de effecten op het binnenoor afnemen.   

MIJD ZAKEN DIE JE MISSELIJK KUNNEN MAKEN 

Anderen zien die zeeziek zijn, de geur van benzine… Dingen die aan land al een zekere weerzin bij je opwekken, moet je natuurlijk zoveel mogelijk mijden aan boord. Blijf ook niet binnen in een snikhete kajuit zitten, de frisse buitenlucht inademen kan deugd doen. Het is dus beter om aan dek te blijven zodra je de eerste symptomen voelt. Bovendien zal actief bezig zijn je gedachten afleiden en denk je aan iets anders dan aan je zeeziekte…   

ONTSPANNEN ZIJN, EEN REMEDIE TEGEN ZEEZIEKTE 

Het is belangrijk dat je je fit voelt wanneer je vertrekt voor een tochtje op zee, of dat nu van korte of lange duur zal zijn. Een goede nachtrust is belangrijk om de risico's te verminderen. Vermoeidheid en stress zijn ook factoren die zeeziekte kunnen opwekken. Op de boot moet je zo ontspannen mogelijk zijn, denk aan iets anders, denk vooral niet aan onaangename voorbije ervaringen want alleen al door eraan te denken kunnen ze zich opnieuw voordoen.  

Wat je kunt innemen om zeeziekte te vermijden

Citroensap, kauwgom, gember ... diverse remedies worden aanbevolen, kies zelf wat je het lekkerst vindt. Goed om te weten: een banaan smaakt 2 keer hetzelfde, wanneer je hem eet en wanneer hij er weer uit moet… Naast die volksmiddeltjes bestaan er ook medicijnen om zeeziekte te vermijden, die vrij vaak worden voorgeschreven aan beginners. Gevorderde zeilers kunnen de anti-braakmiddelen, antihistaminica en pleisters echter beter mijden omwille van hun ongewenste bijwerkingen en nadelige invloed op het varen. Als je medicijnen wil, kun je het beste raad vragen aan je huisarts, hij is de enige die je het juiste middel kan voorschrijven.

Hulpmiddelen om zeeziekte te vermijden

Voor wie liever niet zijn toevlucht neemt tot medicatie zijn er ook hulpmiddelen die de gevolgen van het varen voor je lichaam kunnen verminderen of zelfs doen verdwijnen. Die nieuwigheden, bijvoorbeeld een bril met glazen met daarin een vloeistof die de bewegingen van het schip aangeeft, zorgen ervoor dat je binnenoor zich aanpast aan het varen. Er zijn echter geen tests die aangeven dat dergelijke artikelen ook echt werken ...