Basecamp

Basecamp alpinisme

Ontdek onze selectie alpinisme producten om je basecamp comfortabel en veilig te maken met onze tenten en slaapzakken.
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
BEST BEOORDEELD
€34000
€22000
€1.42890
€1.30070
€45000
3.8/5 Op basis van 296 Beoordelingen in de winkels en online

HET BASISKAMP: VERTREKPUNT VOOR DE BEKLIMMING


Als je begint aan een expeditie in het hooggebergte, is het basiskamp (dat vaak lijkt op een tentendorp) je vertrekpunt voor de beklimming van de top, of zelfs een schuilplek in het geval van slecht weer. Het basiskamp is een strategisch ankerpunt dat dient als uitvalsbasis voor de alpinisten, om te schuilen, te rusten en zich voor te bereiden op de volgende etappes van de beklimming. In het basiskamp vind je tenten, kookapparatuur, opslagmateriaal en soms zelfs medische basisvoorzieningen.


HET BELANG VAN ACCLIMATISATIE AAN DE HOOGTE


Het basiskamp bevindt zich op lagere hoogte dan de top. Hierdoor kunnen de klimmers geleidelijk acclimatiseren aan de hoogte, wat het risico op hoogteziekte en andere aan de hoogte gerelateerde problemen vermindert. In het basiskamp zijn er ook communicatiemiddelen om in contact te blijven met de ondersteuningsteams die in de vallei blijven en met reddingsdiensten in geval van nood.


TENTEN VOOR HET BASISKAMP


Bij DECATHLON verkopen we verschillende tentmodellen die gebruikt kunnen worden in basiskampen voor alpinisme. Deze moeten aan een aantal kenmerken voldoen: in de eerste plaats moeten ze licht en compact zijn, om ze gemakkelijker te kunnen vervoeren. Maar bovenal moeten ze bestand zijn tegen de klimatologische omstandigheden in de bergen, en in het bijzonder tegen de hevige wind die op grote hoogte kan waaien. Met name de Makalu-stormtent van Simond is getest bij windstoten van 60 km/u op de Aiguille du Midi (Chamonix).


SLAAPZAKKEN DIE JE WARM HOUDEN


Net als bij tenten moet je kiezen voor een slaapzak die compact, maar ook ... warm is! In het hooggebergte kunnen de temperaturen snel dalen. Controleer dus de temperatuurklasse van de slaapzak die je wilt kopen. Slaapzakken van het ‘mummie’-type moeten je warm kunnen houden, ondanks extreme temperaturen. De slaapzak Makalu III Light -12°C geeft je een 'comforttemperatuur' van -12°C en kan gebruikt worden tot een extreme temperatuur van -42°C


WAT IS DE COMFORTTEMPERATUUR VAN EEN SLAAPZAK?


De 'comforttemperatuur' is de laagste temperatuur waarbij een gebruiker in liggende houding in het algemeen in thermisch evenwicht is en het dus niet te koud of niet te warm heeft (vastgelegd voor een vrouw van gemiddeld postuur en in gewone gebruiksomstandigheden). Bij DECATHLON wordt deze comforttemperatuur getest door een onafhankelijk lab (AITEX) volgens de Europese norm EN 13537 (2016).


Laat ze kiezen