Ski's & Materiaal

Skimateriaal

Ontdek het assortiment skimateriaal bij DECATHLON. Stokken, schoenen, ski's, wax of tassen ... bij ons vind je alles wat je nodig hebt om maximaal te genieten van de sneeuw. Ontdek ook onze skiverhuur en ski en snowboard reparatie- en onderhoudsservice.
Hulp bij je keuze
Ik ga op skivakantie en ik neem mee..
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
€1900
€1200
€3000
€22000
NIEUWE COLLECTIE
€5000
BEST BEOORDEELD
€600
Tweedehands
Nieuwprijs: €67999 −59%
€27500
NIEUWE COLLECTIE
€3000
€7500
Tweedehands
Nieuwprijs: €64995 −74%
€16500
BEST BEOORDEELD
€2500
€67000 −29%
€47000
*Van 27/2/2023 en zolang de voorraad strekt
4.5/5 Op basis van 6134 Beoordelingen in de winkels en online

Skimateriaal voor onvergetelijke herinneringen op en naast de piste


Wat een genot is het om ski's aan je voeten te hebben en een besneeuwde helling af te skiën! Wat een ervaring om de wind en de warme stralen van de lage winterzon te voelen! Skiën is een populaire wintersport die zowel op geprepareerde pistes als buiten de pistes kan worden beoefend. Natuurlijk heb je het juiste skimateriaal nodig om volop van je verblijf in de bergen te genieten. Je moet onder andere goed beschermd zijn tegen de kou, tegen sneeuwval en je moet goed passende ski's hebben die aangepast zijn aan de beoefende skidiscipline.


Skiën, een trendy en populaire sport


Skiën ontstond in de 19e eeuw in Noorwegen, van waaruit het zich geleidelijk verspreidde naar andere landen en regio's. Tegenwoordig is skiën een populaire sport over de hele wereld. En niet zonder reden! Skiën is niet alleen vrijetijdsbesteding, deze sport biedt ook andere onvergelijkbare voordelen:

 • Skiën op pistes overdag;
 • Genieten van het adembenemende winterlandschap en de rust van de bergen;
 • Nieuwe mensen ontmoeten bij de après-ski aan het eind van de dag;
 • Aantrekken van skioutfits en uitrusting die je graag draagt.

Skiën is een van de sporten waarbij verschillende spiergroepen worden gebruikt (armen, benen en rug). Bovendien kun je zo genieten van het buitenleven met unieke ervaringen en bevordert het de sociale contacten. Trouwens, de vooruitgang bij de meeste skidisciplines is al na korte tijd merkbaar. Dit is niet het geval bij alle fysieke activiteiten.


Verschillende skistijlen


Voor of tijdens de aanschaf van skimateriaal wordt men zich snel bewust van de grote verscheidenheid aan skitypes en -stijlen die er bestaan binnen deze zeer gevarieerde wintersport.


Skiën: populaire vrijetijdssport


Afhankelijk van de pistes en de skitechniek hebben recreatieve skiërs verschillende opties:

 • Op vooraf geprepareerde pistes (het klassieke alpineskiën);
 • In verse sneeuw (poedersneeuw), zowel op pistes in verse sneeuw als buiten de piste (freeride);
 • Op een zogenaamde buckelpiste, namelijk een piste waarop veel bulten zijn gevormd;
 • In een snowpark, tijdens het oefenen van verschillende sprongen, tricks en figuren (freestyle);
 • Toerskiën, een combinatie van bergbeklimmen en alpineskiën;
 • Langlaufen, een duursport ontwikkeld door skiërs die dagelijks op ski's door besneeuwde gebieden trekken.

De bewegingen van het klassieke langlaufen doen sterk denken aan het lopen in de sneeuw met skimateriaal. Dit in tegenstelling tot toerskiën waarbij langlaufers zich voornamelijk op vlak terrein bewegen.

Daarnaast kan een onderscheid worden gemaakt tussen skiën als wedstrijddiscipline (alpineskiën of noords skiën) en skiën als populaire massa- en vrijetijdssport:

WedstrijdenPopulaire sportenAlpineskiën:– Slalom– Reuzenslalom– Afdaling– Super G Noords skiën:– Langlaufen– Schansspringen– Noordse combinatie– Pisteskiën– Skiën in de diepe sneeuw– Mogulskiën– Freestyle– Toerskiën– Langlaufen

Skiën voor professionals: skidisciplines bij wedstrijdsporten


In het alpineskiën hebben zich in de loop der tijd vier basisdisciplines ontwikkeld.

 • De slalom (om poortjes heen skiën) is een bijzonder technisch veeleisende skidiscipline. Het is een wedstrijd op een slalomparcours, bestaande uit verschillende poortjes, dat zo snel mogelijk moeten worden afgelegd door verschillende keren van richting te veranderen. Het om de poortjes heen slingeren vereist een hoge mate van precisie.
 • De reuzenslalom: in tegenstelling tot de klassieke slalom zijn de afstanden tussen de verschillende poortjes bij de reuzenslalom groter. Dit betekent dat aanzienlijk hogere snelheden kunnen worden bereikt.
 • De afdaling: bij deze discipline worden technisch veeleisende skimanoeuvres gecombineerd met hoge snelheden (tot 150 km/u) en langere glijstukken. Het parcours is dus aanzienlijk langer dan bij andere disciplines.
 • De super G (of Super Giant Slalom) is eigenlijk een mix van afdaling en reuzenslalom. De afstanden tussen de poortjes zijn nog groter dan bij de andere twee slalomvarianten. Daarom kunnen ook hier zeer hoge snelheden worden gehaald, ook al is de lengte iets korter dan bij de afdaling.
 • De Scandinavisch geïnspireerde/noordse disciplines moeten ook worden onderscheiden van de genoemde wedstrijddisciplines, "disciplines van alpineskiën". De term noords skiën omvat ook verschillende disciplines zoals langlaufen, schansspringen en een combinatie van beide - "Nordic combined". Terwijl bijvoorbeeld langlaufen relatief wijdverbreid is onder recreatieve skiërs, worden de alpine disciplines voornamelijk beoefend tijdens (professionele) skiwedstrijden.

Skiuitrusting: ski's, skistokken en skischoenen

Ken je de regel van drie? Deze regel is perfect van toepassing bij het samenstellen van je skiuitrusting: ski's, skistokken en skischoenen (in combinatie met een geschikte binding). Deze materialen behoren tot de belangrijkste onderdelen van elke skiuitrusting en moeten absoluut op elkaar zijn afgestemd. Het materiaal heeft immers een directe invloed op het gedrag, de prestaties en de veiligheid van de skiër, zowel op als buiten de piste. Bovendien moet de ski bij een val onmiddellijk loskomen van de schoen om het risico op blessures te minimaliseren.


Hoogwaardige ski's


De keuze van het meest geschikte paar ski's voor je behoeften hangt in de eerste plaats af van het gewenste gebruik, maar ook van je vaardigheid en niveau.

 • Beginnende skiërs en wintersporters zijn over het algemeen beter af met de aanschaf van een paar lichtgewicht en korte ski's. Dit komt omdat ze de neiging hebben op brede en zachte pistes te blijven en minder de nadruk leggen op snelheid. Zij kunnen het best vertrouwen op de goede wendbaarheid van een paar lichte en korte ski's.
 • Gevorderde skiërs zijn diegenen die enige ervaring met skiën op de piste hebben opgedaan. Zij kunnen kiezen voor veelzijdige ski's van korte of gemiddelde lengte. Doe dat ook, als je af en toe met hoge snelheid skiet of een eerste keer offpiste wilt gaan skiën.
 • Professionals en offpiste skiërs hebben baat bij specifieke ski's. Dat wil zeggen, extra brede freeride ski's die zo zijn ontwikkeld dat de ski's letterlijk "zweven" op de sneeuw en tegelijkertijd voldoende stabiliteit bieden. Freeride skimateriaal is daarom over het algemeen zwaarder en langer dan andere skimodellen.
 • Zogenaamde "freestyle" ski's zorgen voor een positieve invloed op de landing waarbij zowel de tips als de tails een opwaartse curve hebben (twintip). Dit is een voordeel bij het oefenen van figuren en sprongen in een snowpark. Tegelijkertijd blijken ze stijf genoeg om grotere druk zonder problemen aan te kunnen.
 • Toerski's combineren robuustheid en controle van hoogwaardige freeride ski's met een laag gewicht en het meest eenvoudige bindsysteem.

Skistokken: het is de maat die telt


Bij de skiuitrusting worden skistokken soms als overbodig of zelfs als hinderlijk beschouwd. Zo denken vooral beginnende skiërs erover. Toch zijn skistokken zonder twijfel een van de onmisbare elementen van een goede skiuitrusting.

Hoe goed je ook kunt skiën, ze geven je extra stabiliteit en helpen je een beter evenwicht te vinden, vooral in bochten. Om de juiste maat skistokken te vinden, moet je niet alleen rekening houden met je lichaamslengte, maar ook met het soort piste dat je voorkeur geniet en je skistijl. Zo zijn kortere modellen meer geschikt voor pisteskiën, terwijl offpiste skiërs beter voor een langer model kunnen kiezen. Hetzelfde geldt voor de maat skiteller die altijd groter moet zijn bij freeriden, in vergelijking met het klassieke pisteskiën.


Skischoenen ... Voor een perfecte verbinding met de ski


Voor optimale ondersteuning en de meest comfortabele ski-ervaring is het belangrijk dat je skischoenen aangenaam zijn om te dragen maar toch strak genoeg zitten. Dit is de beste manier om totale controle over je ski's te krijgen. Een goede pasvorm van de skiuitrusting blijkt een conditio sine qua non te zijn bij het kopen van skischoenen. Bovendien moet hier ook rekening worden gehouden met de geschiktheid en het beoogde gebruik.

 • De typische beginnersmodellen overtuigen door hun hoge draagcomfort en gebruiksgemak. Daarom zijn ze soepeler, zitten ze beter en voelen ze minder stijf aan dan professionele skischoenen.
 • Ervaren pisteskiërs, freeriders en offpiste skiërs, kunnen het beste kiezen voor een paar stijve en stabiele schoenen.
 • Speciale multifunctionele modellen zijn ideaal voor gevorderde skiërs en iedereen die zowel op als buiten de piste wil skiën.

Skikleding en accessoires: de outfit van een goede skiër


Voor een geslaagd skiseizoen en onvergetelijke ervaringen op de piste of in de poedersneeuw is geschikte skikleding onmisbaar. Om niet verkouden te worden of overmatig te zweten, moet je rekening houden met de volgende aspecten. Goede skikleding moet gemaakt zijn van zeer functionele materialen die je enerzijds warm houden en anderzijds transpiratievocht betrouwbaar afvoeren.

Geoefende wintersporters kleden zich daarom altijd volgens het3-lagenprincipe. Een combinatie van thermisch skiondergoed (eerste laag) met een skitrui (tweede laag) en een wind- en waterdichte buitenste laag (skibroek + skijas). Zo ben je in alle omstandigheden goed uitgerust. Zorg er ook voor dat je skikleding je voldoende bewegingsvrijheid biedt.

Een warme skimuts of een stevige, goed passende skihelm beschermt je hoofd doeltreffend tegen weer en wind, maar ook tegen mogelijke verwondingen bij een val. Een zonnebril of een skibril die compatibel is met een skihelm en aangepast is aan de lichtomstandigheden (zon, sneeuwval, mist, schemering ...) en een paar waterdichte en stevige skihandschoenen zijn ook onmisbaar om optimaal te kunnen genieten.


Vind je skimateriaal bij DECATHLON


Bij DECATHLON vind je een ruim assortiment ski's en skischoenen, en verder ook skijassen, broeken en accessoires van hoge kwaliteit voor lange dagen op en naast de piste. Met onze ski- en snowboardhelmen en bijpassende zonnebrillen ben je optimaal uitgerust voor dynamische afdalingen, lange skitochten en indrukwekkende ervaringen in de natuur.


FAQ


Wat is skiën?


Bij skiën gaat het om een reeks verschillende wintersportdisciplines waarbij je met behulp van twee latten over een met sneeuw bedekte ondergrond glijdt. Deze fysieke activiteit wordt beoefend met specifieke uitrusting, zowel op open terrein als op speciale wintersportpistes. Bij skiwedstrijden wordt ook onderscheid gemaakt tussen alpine sporten (slalom, afdaling ...) en noordse disciplines (langlaufen, schansspringen en Nordic combined).

Waar moet ik op letten als beginnend skiër?

In het algemeen is skiën een relatief intuïtieve sport, vooral in het begin. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te proberen en zo vaak mogelijk te skiën. Het is door te oefenen dat je leert. Kinderen leren de verschillende skitechnieken gelukkig betrekkelijk snel.

Een bezoek aan een professionele skischool, die tegenwoordig in bijna elk skigebied te vinden is, blijkt echter altijd interessant te zijn. Zowel voor kinderen als volwassenen. Tijdens een (minimale) tweedaagse skicursus raken beginners vertrouwd met de basistechnieken en het skimateriaal.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen leren skiën?

Aangezien kinderen over het algemeen gemakkelijker dan volwassenen nieuwe technieken en bewegingen uitproberen, zijn ouders die dol zijn op skiën er vaak op gebrand hun kroost zo vroeg mogelijk met wintersport kennis te laten maken. In het algemeen hebben kinderen vanaf ongeveer vier jaar de nodige fysieke en motorische vaardigheden om te leren skiën. Het enige wat u hoeft te doen is de juiste skiuitrusting kiezen.

Laat ze kiezen