Fitnessmat

Fitnessmat

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Filter op prijs
€1495 −6%
€1394
Vanaf €1295 −15%
€1094
€2995 −13%
€2594
BEST BEOORDEELD
€500
€5000/L
€2995 −36%
€1894
Yogamat - Rood
SENZ SPORTS

Yogamat - Rood

Uitsluitend online verkocht
€4999 −40%
€2999
Yogamat - Lime
NEOLYMP

Yogamat - Lime

Uitsluitend online verkocht
€4695 −12%
€4094
ECODESIGN
€1000
4.5/5 Op basis van 3523 Beoordelingen in de winkels en online

WAAROM IS EEN MATJE ZO BELANGRIJK BIJ FITNESS, YOGA OF PILATES?


Als je iemand bent die graag thuis traint of aan fitness doet, dan weet je dat er een punt komt dat het pijnlijk wordt om de oefeningen op de grond te doen. Om toch binnen je eigen vier muren een trainingsprogramma te kunnen afwerken, heb je dus een fitnessmat nodig. Met een comfortabel gewatteerde mat raakt je training naadloos verweven met je dagelijks leven zonder dat je de deur uit moet om naar de fitness te gaan of ergens lessen te volgen.


EVEN HEERLIJK ONTSPANNEN NA EEN STRESSVOLLE DAG


Een fitnessmat biedt je de nodige stabiliteit en veiligheid in alle posities (staand, zittend of liggend), zodat jij je volledig kunt concentreren op je sportactiviteiten. Bovendien ontziet een mat je gewrichten en geeft ze je de nodige ondersteuning om bepaalde bewegingen uit te voeren. Op tegels, parket of laminaat is het heel belangrijk dat je matje volledig slipvast is. Bij de aankoop van een gymmat moet je er ook goed op letten dat er geen gevaarlijke stoffen in zitten. Een CE- of SGS-label garandeert een onberispelijke kwaliteit.


DE KEUZECRITERIA VOOR EEN FITNESSMAT


Een fitnessmat is een uitstekende oplossing voor een breed scala aan sport en ontspanning bij je thuis. Een goede trainingsmat moet wel aan de volgende criteria voldoen:

  • slipvast;
  • dempend;
  • zacht voor de gewrichten;
  • gemaakt uit milieuvriendelijke materialen;
  • zonder gevaarlijke stoffen;
  • zacht voor de huid (waar mogelijk ook geschikt voor personen met allergieën);
  • goed gevuld;
  • met comfortabel geheugenschuim;
  • vochtbestendig;
  • gemakkelijk te reinigen.


DE JUISTE AFMETINGEN VAN EEN FITNESSMAT


Voor de meeste oefeningen is een matbreedte van 60 cm voldoende. Er bestaan echter modellen tot 100 cm breed. Die grotere matten zijn vooral geschikt voor de rotatieoefeningen bij yoga en pilates. Er bestaan ook matten met een lengte tot 190 cm, voor mensen die groter zijn dan 1,80 m. In principe moet je fitnessmat afgestemd zijn op de afmetingen van jouw lichaam, met wat extra centimeters in de lengte en de breedte.


DE JUISTE DIKTE VAN EEN FITNESSMAT


Als je vaak oefeningen doet waarbij je moet springen of op je knieën moet zitten, is een dikker matje (minstens 1 cm dik) waarschijnlijk een goede keuze. Maar voor een goede schokdemping, die voor de nodige drukverlichting voor je gewrichten en wervelkolom zorgt, heb je niet altijd een dikke mat nodig. Die is vooral afhankelijk van de elasticiteit van de mat. Zo biedt een 5 cm dikke gymmat soms veel minder schokdemping dan een dunnere mat van zeer elastische materialen. Een belangrijk criterium waaraan je een fitness- of gymmat van goede kwaliteit herkent, is zijn vermogen om te vervormen.


VAN WELK MATERIAAL WORDEN FITNESSMATTEN GEMAAKT?


Het is heel belangrijk dat je fitnessmat geen materialen bevat die slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Synthetisch rubber, TPE en kurk zijn voorbeelden van onschadelijke materialen. De weekmakers die vaak in pvc worden gebruikt, kunnen dan weer schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoogwaardige gymmatten zonder additieven dragen een corresponderend SGS-certificaat of het Öko-Tex-kwaliteitslabel.


SCHOONMAKEN EN ONDERHOUDEN VAN EEN FITNESSMAT


Gymmatten zijn doorgaans heel eenvoudig te onderhouden. Maar om hygiënische redenen is het wel heel belangrijk dat regelmatig te doen. Zo voorkom je de vorming van bacteriën en vieze geurtjes. Een wasbaar matje is dan wel zo gemakkelijk. Er bestaan zelfs matten die je in de wasmachine kunt wassen, maar je loopt hierbij altijd het risico dat je het matje beschadigt. We zouden dit dus niet aanraden. Door je fitnessmat regelmatig schoon te maken zorg je er niet alleen voor dat ze netjes blijft, maar verleng je ook de levensduur van je trainingsmat. Doorgaans volstaat het om een vochtig doekje over de mat te halen. Bij hardnekkig vuil kan je wat azijn of een mild sopje gebruiken. Agressieve schoonmaakproducten gebruik je beter niet.


Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken