hoe-je-fiets-reinigen-en-onderhouden

Hoe je fiets reinigen en onderhouden?

Bovendien vraagt fietsonderhoud niet veel tijd. Geen enkele reden dus om je hier niet op toe te leggen! Zo moet je jouw fiets reinigen, stap voor stap.

Een goed onderhouden fiets gaat langer mee. De onderdelen van een fiets, zoals de ketting van een mountainbike, kunnen beschadigd worden of breken. Zonder een grondig onderhoud, zullen sommige onderdelen verroesten, niet meer naar behoren werken en op langere termijn komen ook het fietscomfort en de veiligheid in het gedrang.

Materiaal

- Emmer water

- Vod

- Zachte borstel

- Spons

- Kruipolie voor fietsen

- Ontvettende reiniger

- Onderhoudsproducten voor de fiets

Hoe vaak moet ik mijn fiets reinigen en onderhouden?

Voor mountainbikers is het aangeraden om de fiets na elk uitje schoon te maken. Voor andere fietsers volstaat een routinecheck voor elke rit: controleer de bandenspanning, de remmen, of de schroeven nog vast zitten en of de lichten nog werken… Je kan je fiets ook af en toe reinigen, afhankelijk van de frequentie van jouw ritten.

Stap 1: voorbereiding

Neem onderhoudsproducten voor de fiets en een emmer water, waaraan je een beetje fietsreiniger toevoegt. Let erop dat je geen afwasproducten uit de keuken gebruikt, want sommige van deze producten beschadigen het kader en andere onderdelen van je fiets.

Zet je op een propere plek, en zorg dat je genoeg plaats hebt rond de fiets.

Stap 2: fietskader en wielen schoonmaken

Het kader schoonmaken doe je met een spons en een ontvettende reiniger voor de fiets. Gebruik geen waterstralen, want als ze te krachtig zijn, kunnen ze fietsonderdelen beschadigen.

Als je ook de velgen of de spaken wil reinigen, gebruik je een vod om deze delen nauwkeurig schoon te vegen.

Stap 3: afspoelen en drogen

Spoel je fiets vervolgens af, zodat er geen spoortje zeep of schoonmaakproduct meer overblijft.

Het drogen is zonder twijfel de belangrijkste stap in het fietsonderhoud. Neem een droge doek en wrijf over de vochtige onderdelen. Vergeet geen enkel stukje, want zo kan je jouw fiets beschadigen.

Als de fiets of de onderdelen vochtig blijven, kunnen ze roesten en hun efficiëntie verliezen.

Stap 4: ontvetten en ketting smeren

Is jouw ketting vuil of maakt ze lawaai? Ontvet de ketting door een ontvettende spray op de cassette te spuiten (het kleine kettingblad van het achterwiel).

Na het ontvetten, kan je de ketting smeren. Hiervoor herhaal je de vorige actie met fietsolie. Zorg dat de ketting goed geolied is, ook de kettingbladen. Jouw ketting zal vlot draaien en je kan zonder problemen de versnellingen omschakelen!

Nu verwijder je het teveel aan olie met een droge doek. Sla deze stap niet over: te veel olie zal ervoor zorgen dat de ketting snel weer vuil wordt.

Stap 5: andere onderdelen reinigen

Sommige fietsonderdelen verdienen bijzondere aandacht, want ze verdragen niet veel water. Dat is het geval voor de stuurgrepen of de remmen. Vochtige remmen zullen meer lawaai maken en minder goed functioneren. Let er dus goed op dat je deze onderdelen niet nat maakt wanneer je jouw fiets schoonmaakt.