SPORTEN MET COLLEGA’S

Sporten met collega’s

Met de collega’s ontspannen samen sporten levert heel wat op. Individueel én voor het bedrijf. Samen bewegen motiveert, ontstrest en geeft energie. Het schept een band en doorbreekt de sleur. Goed voor de fysiek, de psyche en de teamspirit. Meer nog: het kan een aangename mobiliteitsoplossing zijn.

Gezondheidsproblemen te snel af zijn

Zitten is het nieuwe roken. Door de automatisering en digitalisering groeit het risico op overgewicht, problemen met hart en bloedvaten, diabetes en andere welvaartsziekten. De toenemende werkdruk zorgt voor burn-outgevaar. Bewegen is meer en meer een must, ook tijdens de kantooruren. Als je dat in de frisse buitenlucht kan doen, is het helemaal top. Sporten helpt om lichamelijk in vorm te blijven en om je hoofd leeg te maken, en dus ook je geestelijke gezondheid te bewaken.

SPORTEN MET COLLEGA’S

Samen sterker worden

Samen sporten werkt motiverend. Het is een ongedwongen manier om elkaar beter te leren kennen en om een goede teamspirit te kweken. Een actieve pauze zorgt voor een frisse kijk op het werk dat nog moet gedaan worden. Nog een voordeel: mensen die thuis wel willen sporten, maar er niet toe komen, worden via actieve  collega’s toch gestimuleerd om te bewegen.

Vaarwel file!

Collega’s die ‘s morgens en ‘s avonds dezelfde richting uit moeten, kunnen ‘bikepoolen’. Zij die dicht genoeg bij het bedrijf wonen, kunnen samen wandelend, joggend of hardlopend van en naar het werk. Gezonde, makkelijke en gezellige mobiliteitsoplossingen.

SPORTEN MET COLLEGA’S

Vitaliteit & productiviteit

Fysieke inspanningen worden beloond met hernieuwde energie, dankzij de zuurstof die rondgepompt wordt in je lichaam. Bovendien stimuleert sporten je cognitieve vaardigheden, zoals concentratie en geheugen. Fit zijn brengt ontspanning met zich mee, waardoor stress minder invloed op je heeft en je veerkracht groter is.

Bedrijfssport, hoe pak je het aan?

KIES DE JUISTE SPORT

Ter inspiratie: wandelen, joggen, fietsen, fitness, yoga, boxing classes, badminton, een work-out of bootcamp zijn praktisch en op regelmatige basis haalbaar in~een werkomgeving. Om echt een vitale meerwaarde te bieden op lange termijn, is het belangrijk om eerst de wensen en noden van de groep in kaart te brengen. Zo voelt iedereen zich goed en wordt samen sporten geen saaie verplichting maar een persoonlijke keuze die goed is voor de gezondheid.

STIMULEER ENTHOUSIASME

Verder zijn er een paar enthousiaste voortrekkers nodig. Hun aanstekelijke voorbeeld zorgt er met plezier en zonder competitiedrang voor dat anderen volgen. Een andere optie: één of meerdere keren per week een professionele begeleider inhuren voor een bootcamp, work-out, yogasessie, boxing class of andere activiteit.

CREËER MOTIVERENDE OMSTANDIGHEDEN

Een werkgever die samen sporten aanmoedigt en helpt faciliteren, is een enorme plus. En waarom ook niet, iedereen wint er tenslotte bij. Het bedrijf kan mee een draagvlak creëren qua tijd – minstens een uur pauze of flexibelere werktijden – en materieel, met douches en een sportzaal of fitnessruimte. De lunchpauze beginnen met een gezamenlijke wandeling is alvast een flinke stap vooruit.

RESPECTEER GRENZEN

Samen sporten op het werk kan je niet verplichten, het moet een eigen keuze blijven. Zie het niet als een verplichting, maar als een niet te missen kans. Respect staat centraal. Iedereen moet kunnen sporten volgens zijn niveau en ambities. Bij sommigen werkt competitie, anderen hebben aan een kleiner doel genoeg. De omkadering moet voor beiden voldoening geven. Anders gaan enkel de sportievelingen sporten, maar niet diegenen die het het meest nodig hebben. Heeft iemand het lastig met een bepaalde oefening of kan hij of zij niet volgen tijdens het wandelen of lopen? Wees begripvol en help elkaar, zowel op fysiek als mentaal vlak. Hou bij het omkleden of douchen netjes rekening met elkaars privacy.

DENK AAN JE MAAG

Laatste maar heel belangrijke tip: ga niet sporten met een volle maag. Doe het voor de lunch, na de werkuren, of ‘s morgens voor je aan de slag gaat en neem je ontbijt mee van thuis. Zorg dat je na het sporten voldoende water drinkt.