DE LEUKSTE SPORTEN VOOR FAMILIEBIJEENKOMSTEN!

Deze zondag zit je weer urenlang aan tafel met je familie … Misschien is het weleens tijd om wat anders voor te stellen?

 

sporten voor familiebijeenkomsten

Toegegeven, het is altijd leuk om je familie te zien. Maar soms worden die zondagen aan tafel echt wel een beetje saai. En als je voor de zoveelste keer je dessert om 18.00 uur naar binnenspeelt, kun je eigenlijk al aan het aperitief beginnen en weet je niet meer hoe je op je stoel moet gaan zitten om die krampen te vermijden. Tijd voor wat verandering dus ... Waarom zou je eigenlijk een groot deel van de dag aan tafel moeten blijven zitten? Heb je er al eens gedacht om samen met je familie te bewegen?

 

Verandering van spijs doet eten ...  

Een gewaarschuwd man is er twee waard! Je zult merken dat niet iedereen er voor openstaat om de traditionele lunch op zondag links te laten liggen. Oma zal je moeten overtuigen dat haar konijn met pruimen nog steeds overheerlijk is, terwijl je nonkel Jacques moet verzekeren dat je zeker en vast nog over zijn passie voor oude munten wilt praten. Als iedereen bereid is om naar je te luisteren, is het tijd om je voorstel uit de doeken te doen.

 

Sporten en een luchtje scheppen!  

Om de traditie van een maaltijd in ere te houden en als het goed weer is, kun je bijvoorbeeld voorstellen om te gaan picknicken! In het park, op het strand, op het platteland, ... Kies een plek met heel wat mogelijkheden om over te gaan naar fase B van je plan: het beoefenen van een fysieke activiteit. Uiteraard is het de bedoeling dat iedereen zijn gading vindt. Het is misschien niet echt een strak plan om rugby voor te stellen als je tante met haar heup sukkelt … Je wilt de vrede immers toch wat bewaren. Heb je een tuin? Dan is een barbecue misschien wel een goed alternatief om je familie uit te nodigen. Bovendien biedt een tuin ook voldoende ruimte om te bewegen …  

 

Behendigheidsspelletjes en teamsporten 

Behendigheidsspelletjes zijn een leuke optie om je volledige familie bij de activiteit te betrekken. Kegelspelen, cricket, golfen in de tuin, petanque, biljart … Die spelletjes zullen heel wat familieleden kunnen overtuigen en ze zullen het nog leuk vinden ook! De fysieke inspanningen zijn beperkt en iedereen kan deelnemen. Leeftijd speelt geen rol!

Als iedereen in vorm en supergemotiveerd is om eens iets anders te proberen, kun je gerust een teamsport of een wedstrijdje trefbal voorstellen! Stel teams met verschillende leeftijden en capaciteiten samen om het evenwicht wat te bewaren.

Een wandelingetje in de namiddag  

Is het misschien toch wat moeilijk om je ouders, tantes en neven aan het sporten te krijgen? Waarom stel je niet eens voor om tussen de salade en het dessert (dat meteen een vieruurtje wordt) een ommetje te maken? Laat je familie eerst kennismaken met sportief wandelen en later met nordic walking om eindelijk een bezoek te kunnen brengen aan die toeristische site op een steenworp van je woning. Misschien wordt het initiatief wel een gewoonte … En een babbeltje slaan kan nog steeds!

Sylvia redactrice Decathlon

Sylvia

Ik ben een fervent ruiter en ga af en toe lopen (als ik tijd over heb, dat gebeurt niet echt vaak), sport maakt deel uit van mijn leven en meer bepaald van mijn werk als schrijfster.~Na een tiental jaren als sportjournaliste ben ik overtuigd van de voordelen die sporten inhoudt. Ik geef graag juiste informatie door en deel met plezier tips die ik krijg!