DE POSITIEVE EFFECTEN VAN BADMINTON VOOR KINDEREN

Bewegen, bewegen en nog eens bewegen, je hoort het overal. Vaak wordt lichaamsbeweging ook geassocieerd met welzijn, fitheid en gezondheid. Maar wat brengt sport, en in het bijzonder badminton, kinderen nu echt bij?"

KINDEREN

DE COÖRDINATIE EN FIJNE MOTORIEK ONTWIKKELEN

Het lichaam van je kind is in volle ontwikkeling en het is ontzettend belangrijk dat zijn coördinatie niet achterblijft. Het lichaamsschema* van je kind staat nog niet op punt en moet nog versterkt worden. Badminton is goed voor ontwikkeling van de fijne motoriek voor projectielen. Wil je kind goed kunnen spelen, dan moet het beweeglijk zijn, op een goede afstand van het projectiel opgesteld staan en de juiste handeling uitvoeren om het projectiel terug naar zijn tegenstander te slaan. De externe factoren hebben hier een positieve invloed op: je kind wordt zich bewust van zijn lichaam, zijn capaciteiten en van de beperkingen in de ruimte. Dat maakt integraal deel uit van zijn psychomotorisch leerproces. *Lichaamsbesef en -perceptie in de ruimte.

KINDEREN

DE SPIEREN ONTWIKKELEN

Badminton zorgt er niet alleen voor dat je kind zijn coördinatie kan ontwikkelen, het krijgt er ook nog eens meer spieren door. Deze sport is dan ook ideaal om het hele lichaam te trainen: 1. Bovenlichaam: ballen slaan, met de heupen draaien, core oefeningen ...​~2. Onderlichaam: versnellingen, richtingveranderingen, sprongen, uithouding, ... Door zijn spieren te versterken, verbetert je kind zijn evenwicht, wat ontzettend belangrijk is in zijn ontwikkeling. Badminton is een constante evenwichtstraining: steunen op het linkerbeen, steunen op het rechterbeen, springen en opvangen, voortdurend plaatsen en verplaatsen.

HET ZICHT ONTWIKKELEN

Als er één sport is die de focus van je kind ten goede komt, dan wel badminton. De shuttle belandt immers altijd ergens anders: het kan strak of in een boogje over het net gespeeld worden, maar ook gekruist of langs de lijn. Je kind daagt zijn ogen telkens opnieuw uit door het traject van de baan te analyseren. Zo ontwikkelt je kind een beter gezichtsvermogen.

zicht

EEN ONTEGENSPREKELIJK SOCIAAL EN PSYCHOLOGISCH VOORDEEL.

De 'fysieke ontwikkeling' van je kind is ontzettend belangrijk, maar de psychologische ontwikkeling is dat evenzeer. Tijdens het sporten grijpt je kind terug naar een aantal vage begrippen die het de mogelijkheid geven zich mentaal te ontwikkelen. Badmintonnen is eigenlijk een groepssport, maar je staat wel tegenover elkaar. Je kind wordt zelfstandiger en leert om zelf beslissingen te nemen. Die beslissingen ontwikkelen zijn zelfbeeld en autonomie. Het is als het ware een positieve spiraal die de ontwikkeling van je kind stimuleert. Sociaal gezien heeft sport heel wat voordelen. Door te sporten kan je kind ook buiten de school sociale relaties aangaan. Die relaties ontstaan vanuit een heel andere invalshoek: fysieke prestaties en de rol en de plaats binnen de groep bijvoorbeeld.

sociaal

Badmintonnen is uitstekend voor de ontwikkeling van je kind. Met de juiste uitrusting kan het zich helemaal uitleven.

Neem dus snel je racket klaar!