DE VOORDELEN VAN SPORT VOOR KINDEREN

Je weet ongetwijfeld dat sporten goed is voor de gezondheid. Maar weet je precies welke voordelen lichaamsbeweging allemaal heeft voor kinderen? Het zijn er talrijke, zowel lichamelijk als geestelijk. Niet alle sporten hebben dezelfde voordelen, maar ze helpen elk op hun eigen manier je kinderen groot worden en bepaalde eigenschappen ontwikkelen.

Gym pour bébé

JE ZET ZIJN LICHAAMPJE AAN HET WERK!

De lichaamsbeweging van de allerkleinsten, in het zwembad of bij de peutergym, helpt ze in de eerste plaats om hun lichaam en de werking ervan te ontdekken. Geen kleinigheid! "Door verschillende bewegingen te maken, op een behendigheidsparcours of in het water, leren kinderen hun bewegingen met elkaar coördineren en ze afstemmen op hun zintuigen, zoals het zicht, leren ze begrijpen hoe hun lichaam zich ontwikkelt in de ruimte, ontwikkelen ze proprioceptie, vinden ze hun evenwicht en leren ze hun steunpunt identificeren, zegt Joëlle Jolly, jeugdwerker bij Sport Santé. "Ze werken letterlijk aan hun lichaamsschema.” Kortom, een heel programma dat een uitstekende basis is voor verdere acties...

GOEDE GEWOONTES AANLEREN

En daarbij is sport bij kinderen, net als bij volwassenen, ook een manier om obesitas te bestrijden, spieren te verstevigen en gewrichten aan het werk te zetten. "Bij kinderen nemen obesitas, en de bijbehorende risico's zoals diabetes, toe," zegt de jeugdwerker. "Kinderen laten proeven van sport en beweging in het algemeen is een kans om hen tegen deze gevaren te beschermen en hen een gezonde levensstijl aan te leren. Wie vroeg went aan sporten, zal op latere leeftijd ook gemakkelijker blijven sporten. Het wordt een deel van je leven.”

kid tween ss18

SPORT VOOR KINDEREN: PRINCIPES DIE NUTTIG ZIJN IN DE SAMENLEVING!

Niet alleen de lichaamsbouw van je engeltje zal dankbaar zijn voor het sporten. Afhankelijk van hun leeftijd en de discipline die ze beoefenen, zullen ze bepaalde begrippen verwerven, het een nog nuttiger dan het ander. “Een sportsessie gaat al over het respecteren van een bepaalde tijd, het respecteren van de trainer en de regels die gelden voor de uit te voeren oefeningen, zegt Joëlle Jolly. En dan is er nog het groepsgevoel. Kinderen die aan sport doen? begrijpen dat we allemaal verschillend zijn en dat iedereen zijn of haar eigen kwaliteiten heeft. Respect voor anderen, voor teamgenoten, voor tegenstanders... Sport is goed voor de sociale ontwikkeling, vraagt een uitwisseling met anderen en draagt bij aan het ontwikkelen van de teamspirit.” Allemaal waarden en normen die nuttig zullen zijn in zijn of haar toekomstige leven!