HOE DOE JE AAN SPORT MET JE HUISDIER?

.

hond die sport doet met een hond gilet

Is je labrador je vriend voor het leven? Schud je de stress het best van je af door je kat te knuffelen? Ik kan het niet helpen, dieren geven me inspiratie en net als jij ben ik er dol op. Net daarom ben ik trouwens met ponyrijden begonnen. Als je echt een sport wilt beoefenen waarmee je rechtstreeks in verbinding staat met een dier, dan raad ik je trouwens paardrijden in al zijn variaties aan. Een van de vele disciplines van de ruitersport zal je ongetwijfeld dolgelukkig weten te maken! Maar laten we eerst terugkeren naar het onderwerp en bekijken welke manieren er zoal zijn om aan sport te doen in het gezelschap van je huisdier.

VAN HARDLOPEN TOT SUPPEN   

Marlène is onafscheidelijk van Olaf, haar Australische herdershond: toen hij nog een pup was, besloot ze om hen allebei in te schrijven in een hondenclub. “De bedoeling was om hem enkele basisregels aan te leren zodat hij mee zou kunnen gaan joggen met mij”, zegt zijn baasje. Van dan af hebben de twee vrienden heel wat kilometers afgelegd en hebben ze zelfs het plezier van suppen ontdekt. Weet dat je hond nooit te oud is om te leren hoe hij zich moet gedragen tijdens je joggingsessies? Zelfs als je een hond van enkele jaren oud adopteert, kun je hem nog perfect leren hardlopen met jou!

VETERINAIR TOEZICHT 

“De eerste voorwaarde om je hond te kunnen meenemen op een loopsessie of fietstocht, is dat hij volgroeid moet zijn”, aldus Marion Fasquelle, gedragsdeskundige gespecialiseerd in honden. “Je moet er ook zeker van zijn dat hij fysiek in staat is tot dergelijke tochten, die hem een sneller ritme zullen opleggen dan gewone wandelingen.” Regelmatig op controle gaan bij de dierenarts, die vooral het goed functioneren van zijn gewrichten zal onderzoeken, is dus aangewezen! Alle rassen kunnen die uitdaging aangaan… Maar de ene hond heeft meer lessen op de hondenschool nodig dan de andere, afhankelijk van zijn temperament.

EEN GESCHIKTE UITRUSTING

Wat de uitrusting betreft, bestaan er rugriemen waar je een schokdempende hondenlijn aan kunt vastmaken. Zo heb je als hardloper je handen vrij en word je niet uit je evenwicht gebracht wanneer je hond trekt of van het traject afwijkt. “Wanneer de omgeving dat toelaat en wanneer je hond goed is afgericht, kan hij ook vrij naast zijn baasje lopen”, preciseert de gedragsdeskundige.