HOE KAN JE AFVALLEN MET SPORTEN?

Volgens de gegevens van het WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie), heeft wereldwijd een op de drie personen overgewicht. Dit brengt heel wat risico's met zich mee voor de gezondheid: artrose, hart- en vaatziekten, diabetes... Samen met een gezonde levensstijl worden fysieke en sportieve activiteiten aangeraden om af te vallen en je metabolisme weer onder controle te krijgen.

CARDIOTRAINING

ZWEMMEN OM AF TE VALLEN

Waar te beginnen?

~"Ik raad doorgaans aan om, waar mogelijk, een binnen- en buitenactiviteit te combineren," vertelt Joëlle Jolly, sport- en gezondheidscoach. "Zwemmen is een zeer interessante eerste optie voor mensen met overgewicht: in het water weeg je nog maar 20% van je lichaamsgewicht. Zwemmen spreekt al je spieren aan en vergt heel wat energie. Bovendien ontziet het je gewrichten en laat het toch al je spiergroepen werken."

Zwemmen

NORDIC WALKING, TUSSEN SPORTIEF WANDELEN EN HARDLOPEN IN, OM AF TE VALLEN

Als buitensport raadt de coach nordic walking aan, een sport die je bovenlichaam veel meer aanspreekt dan gewoon wandelen. Marie Chevalier, coach van deze sport, kan dat overigens beamen. "Met nordic walking verbruik je 40% meer energie dan met gewoon wandelen. Je benadrukt de natuurlijke slingerbeweging van het lichaam, vooral in je bovenlichaam. Zo spreek je je armspieren, borstspieren en buikspieren aan. Je zal de effecten al snel voelen. Voor mensen die voor het eerst gaan sporten of na lange tijd weer gaan sporten kan nordic walking ook een opstap zijn om te gaan hardlopen."

nordic walking

FIETSEN, DAT IS GOED VOOR DE BUIKSPIEREN!

Als je gewicht wil verliezen, is fietsen ook een goede optie: "We merken dat niet altijd, maar op de fiets gebruik je natuurlijk je benen, billen en bovenbenen, maar je spreekt ook je buikspieren aan om je evenwicht te houden," zegt Joëlle Jolly.

FIETSEN

Of je nu 2, 5, 10 ... kilo wilt verliezen, het is heel belangrijk om altijd goed zorg te dragen voor je gezondheid, zowel je lichamelijke als je mentale gezondheid.

En jij, welke sport doe jij om af te vallen? Deel je ervaringen!