hoe bereid je een trekking in de woestijn voor

Hoe verloopt een trekking in de woestijn?

Trekken door de woestijn is een unieke ervaring die toegankelijker is dan het lijkt … 

Door een beroep te doen op de diensten van een touroperator of een lokale gids, zorg je voor een kader dat bevorderlijk is om je hoofd vrij te maken, mensen te ontmoeten en stil te staan bij adembenemende landschappen. Elke trekking is anders, maar hieronder geven we een voorbeeld van een typische trekking die je (naar we hopen) zin doet krijgen om morgen al te vertrekken!

Voorbereiding voor het grote vertrek

In dit artikel gaat het enkel over trekkings die worden georganiseerd door touroperators in de woestijn: in de eerste plaats omdat ze veiliger zijn en bovendien vinden we het een goede manier om de ervaring ten volle te beleven zonder je zorgen te hoeven maken over de gevaren van een trektocht. Je vindt alle informatie over de voorbereiding van een trekking in de woestijn in ons speciaal artikel.

Ontmoetingen in de woestijn

Aankomst en begeleiding

In de meeste gevallen zal een zeer sympathieke en tweetalige gids je ophalen aan de luchthaven om je naar de eerste etappe van je tocht te brengen : hij of zij zal je begeleiden, tips geven en de planning regelen tot het einde van je verblijf… Als dat niet aangenaam is.

Dit is ook het moment waarop je kennismaakt met alle deelnemers aan het avontuur: andere trekkers, een kok die voor maaltijden zorgt terwijl je stapt, een kameelrijder als je hebt gekozen voor een trektocht met kamelen enz.

Persoonlijk hou ik ervan om deze eerste momenten goed in mijn geheugen te prenten: de verlegenheid van het begin maakt snel plaats voor broederschap door de sterke momenten die je samen beleeft!

Trekking in de woestijn: een typische dag

De dag begint bij het ochtendgloren. Iedereen ontwaakt op zijn eigen ritme en komt naar het ontbijt dat de kok heeft klaargemaakt op het vuur.

Ontbijt in de woestijn met Marokkaanse thee
trekking in de woestijn: gebruiksaanwijzing

Een typische dag

Als de magen gevuld zijn, verzamelt iedereen zijn spullen, wordt het kamp opgeruimd en worden de kamelen geladen of de 4X4 die het grote materiaal vervoert (waaronder de watervoorraad, meestal voorzien door de touroperator).  

Met een rugzakje van 20 of 30 liter voor de dag (water, zonnecrème, een trui of fleece, nodige geneesmiddelen: soms kan je pas 's avonds weer aan de rest van je spullen!) begin je vroeg aan de tocht met de gids en, als je trekking zo is geregeld, met kamelen. Tijdens de trekking volgt ieder zijn eigen ritme: sportievelingen, meditatieve types of gepassioneerde fotografen, ieder vindt zijn gading.

Weet dat de gids steeds beschikbaar is om de tocht aan te passen in functie van de noden van de groep, om pauzes in te lassen of om een woordje uitleg te geven over de geschiedenis en de lokale cultuur.

Wandelen in de woestijn is allesbehalve eentonig: de duinen veranderen doorheen de dag van kleur, je komt voorbij verschillende landschappen (erg, reg, oase enz.) en als je goed kijkt, ontdek je misschien een zeldzame plant of dier!  

Iets voor de middag houdt de groep halt in de schaduw om te lunchen en te rusten tot de hitte weer wat afzwakt.   Als de warmte en de zon te verdragen zijn, begin je weer te stappen tot de nacht valt. Dan wordt het kamp opgetrokken en wordt er een stevig traditioneel maal geserveerd.

Een van de sterke punten van een trekking in de woestijn, zijn de maaltijden: die zijn rijk, gevarieerd en vooral overheerlijk, want ter plekke bereid door een kok!  

Dat de nachten in de woestijn zo mythisch zijn, is geen toeval! Verzameld rond het vuur onder een verbluffende sterrenhemel in de uitgestrektheid van de woestijn: dit zijn momenten om nooit te vergeten…    

Zin om dit ook te beleven…?

Kleine extra tip

Als je gids en het weer het toelaten, raden we je aan om een nacht onder de blote hemel door te brengen... Meer verklappen we nog niet, we laten de verrassing voor jou!