tb-ret-jas-wandelen

Hoe wordt het ademend vermogen (r.e.t.) van een stof gemeten?

Het ademend vermogen van een stof is het vermogen om de damp die wordt veroorzaakt door transpiratie af te voeren. Bij een een grote inspanning is het dus absoluut noodzakelijk dat je goed ademende kleding draagt om droog te blijven. 

Het ademend vermogen wordt gemeten aan de hand van de RET-index (R.E.T. = Resistance Evaporative Transfert). Die drukt uit in welke mate een stof weerstand biedt tegen de afvoer van vocht. Hoe lager die weerstand (en dus de index), hoe beter ademend de stof!

jas-ademend vermogen-ret-wandelen

Hoe een ademend kledingstuk kiezen?

De R.E.T. wordt uitgedrukt met een cijferindex:

RET < 6: de stof is uiterst ademend en zorgt er dus voor dat je je zelfs bij de meest intensieve inspanning nog comfortabel voelt
RET tussen 6 en 12: de stof is zeer ademend, en bijgevolg geschikt voor een matige inspanning
- RET tussen 12 en 20: de stof is gemiddeld ademend, ze zal niet meer aangenaam aanvoelen bij een inspanning
- RET > 20: de stof is weinig ademend en dus niet echt geschikt bij een inspanning
- RET > 40: de stof wordt beschouwd als niet ademend

Die informatie kun je vinden onder de technische informatie op onze productfiches, in het bijzonder bij ons assortiment jassen. Het is bijzonder belangrijk om het ademend vermogen van dit type product te meten, want meestal is een jas minder goed ademend naarmate hij beter waterdicht is (omwille van het materiaal of de coating die werden gebruikt om te beschermen tegen regen). 

Om ervoor te zorgen dat een kledingstuk goed ademend is, zijn er behalve een ademende stof ook nog andere oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld ritsen voor mechanische verluchting die toelaten om je temperatuur te reguleren:

Om meer profijt te halen uit de technische eigenschappen van je kleding, moet je er ook goed voor zorgen dat je de juiste kledinglagen draagt tijdens je inspanning.  (merk op: sommige merken gebruiken ook de index M.V.T.R. "Moisture Vapour Transmission Resistance" om het ademend vermogen te meten. Die index meet de hoeveelheid water die een vierkante meter stof doorlaat in 24 uur tijd. Hoe hoger die index, hoe beter ademend de stof. Zo betekent een M.V.T.R. van 5.000 dat het kledingstuk weinig ademend is en een M.V.T.R. van 30.000 dat het kledingstuk uiterst ademend is).