teamsporten

In team sporten of beter individueel?

Aangezien sport in de eerste plaats fun moet zijn, is het belangrijk dat je kind zelf mag kiezen waar het zin in heeft. Om een sport met plezier en gemotiveerd te blijven beoefenen, is het wel belangrijk dat die keuze niet te impulsief gebeurt. Leeftijd, talenten, karakter en voorkeuren spelen allemaal mee.

sportsco_voetbal_decathlon

Elk kind zijn eigen behoeftes

Jonge kinderen hebben vaak gewoon zin om te bewegen. Ze spelen nog meer naast dan met elkaar. Kleutergym en dansen zijn dan bijvoorbeeld een goed plan. In de lagere school groeit de interesse voor spelregels en wordt fair play belangrijk.

Intensieve sporten zoals voetbal, basket en hockey zijn ideaal voor energieke kinderen. Jongens en meisjes met concentratieproblemen voelen zich doorgaans beter in een individuele sport zoals zwemmen, turnen of atletiek. Bij een motorische achterstand is een sport zonder een bal, racket, stick of ander attribuut comfortabeler. Denk aan judo, dansen, zwemmen en atletiek.

Tactische sporten werken dan weer prima voor hoogbegaafden: voetbal, volleybal, tennis … Voor creatieve kinderen zijn circustechnieken een toffe optie. Verlegen of hoogsensitieve kinderen staan waarschijnlijk niet meteen te springen voor een ruwere sport met veel onderling lichamelijk contact.

sportsco_dans_decathlon

Het leuke van teamsport

- Het sociale aspect. Teammaats kunnen vrienden voor het leven worden. Sowieso wordt het samenwerken en het omgaan met verschillende karakters gestimuleerd. Je leert jouw plek in de groep innemen, toegeven zonder jezelf te verliezen.

- Samen uit, samen thuis. Sterktes komen tot hun recht, zwaktes worden opgevangen. Door samen te werken en elkaars kunnen te respecteren ontstaat een sterk geheel.

- De groepsdynamiek. In groep iets doen geeft een extra dimensie. Het zorgt voor een aangenaam wij-gevoel dat bijzonder stimulerend werkt.

Het mooie van een solosport

- Een boost voor het zelfvertrouwen. Het plezier dat je beleeft en de vorderingen die je maakt, creëer je helemaal zelf. En daar mag je best fier op zijn.

- Vrijheid en verantwoordelijkheid. Je hoeft geen verantwoording af te leggen aan een team, je hebt het zelf allemaal in de hand. Je kan rustig op je eentje trainen en deelnemen aan wedstrijden. Dat houdt ook in dat je zelfdiscipline moet kweken.

- Mentale kracht. Omdat je alleen aan de slag gaat, heb je meer wilskracht nodig om vol te houden op lastige momenten. En bij slecht weer, als je een buitensport doet. Dat doorzettingsvermogen komt later goed van pas bij het studeren en werken.

Nog twijfels?

Uitproberen is de boodschap, voor je je kinderen een outfit koopt en een lidmaatschap betaalt. Veel clubs en sportcentra organiseren gratis demodagen.