Ontdek hot yoga! 

Deze zeer veeleisende vorm van yoga, die in verschillende varianten bestaat, wordt beoefend in een verwarmde ruimte. Lees onze tips hieronder om alles te leren wat je weten moet over deze zweetrijke vorm van yoga.

le hot yoga

Wat houdt het in?

Er bestaan verschillende varianten van Hot Yoga, zoals Bikram yoga of Vinyasa flow, die allemaal een ding gemeen hebben: ze worden beoefend bij een temperatuur van 30 °C tot 40 °C, afhankelijk van de discipline en de studio. Over het algemeen is deze yogastijl gebaseerd op lichaamshoudingen (asanas) en ademhaling (pranayama). Bepaalde vormen van Hot Yoga, zoals Bikram Yoga, bestaan uit één vaste reeks houdingen die les na les hetzelfde blijft.

Verschillende studio's bieden echter ook andere yogastijlen aan in een verwarmde zaal, zoals Vinyasa of Moksha, om yogi's de kans te geven hun training te variëren. Bikram Choudhury was in de jaren '70 de eerste yogaleraar die begon met yoga in een verwarmde ruimte. Sindsdien zijn verschillende stijlen ontstaan die op zijn ideeën zijn gebaseerd. Een ding is zeker: deze yogastijl zal je hartslag omhoog duwen en je flink doen transpireren. 

Voordelen

Regelmatige yoga brengt verschillende lichamelijke en mentale voordelen met zich mee! 

Op lichamelijk vlak:

Bevordert gewichtsverlies en een gezond hart

Maakt je soepeler

Maakt je sterker en verbetert je evenwichtsvermogen

Bevordert de bloedsomloop

Verwijdert gifstoffen uit je lichaam

hot_yoga_ap

Op mentaal vlak:

Vermindert stress en angsten

Ontspant

Maakt je kalmer

Verbetert je concentratie

le hot yoga

Hoe verloopt de eerste les:

Aangezien er verschillende varianten van deze yogastijl bestaan, probeer je best om op tijd te komen en de leraar te vragen of hij een vaste reeks of flow hanteert. Drink goed voor en tijdens de sessie. Bikramstudio's zullen zelfs aangeven wanneer je wat water moet drinken tijdens je sessie. Het is echter wel aangeraden om niet net voor je sessie te eten, zodat je geen last hebt van een opgeblazen gevoel of extra moeite hebt met de houdingen.

Aangezien de sessie plaatsvindt in een verwarmde ruimte, is de hygiëne zeer belangrijk. Veel studio's verbieden bovendien het gebruik van parfum om sterke geuren te vermijden die door de warmte opdringerig kunnen worden. Luister ten slotte heel goed naar je lichaam, zodat je je grenzen niet overschrijdt, forceer niets en wees respectvol naar jezelf. Hot Yoga is een veeleisende discipline, en veel yogi's zeggen dat het verschillende sessies duurden voordat ze echt meekonden.

Leraars raden daarom aan om een aantal lessen te proberen voor je beslist of deze yogastijl iets voor jou is.