Probeer eens iets nieuws!

Heb je na dit moeilijke jaar even geen energie meer om te sporten? Je hoofd staat er niet naar om iets compleet nieuw te doen én vol te houden? Misschien helpt dit interview je wel door je dipje

Probeer eens iets nieuws!

Heb je na dit moeilijke jaar even geen energie meer om te sporten? 
Je hoofd staat er niet naar om iets compleet nieuw te doen én vol te houden? 
Misschien helpt dit interview je wel door je dipje.
We spraken met een startende sporter, Bram Van Haelter. Hij noemde zichzelf “een passieve sporter in hart en nieren”.
Hij keek naar de koers, maar opeens was er geen wielrennen meer op tv. Weg met die gezellige zondagen.
Hij besloot om zelf een koersfiets te kopen bij Decathlon.

Vanwaar de beslissing om opeens een koersfiets te kopen?
"Ik twijfelde daar eigenlijk wel al een tijdje over, want ik kijk heel graag wielrennen en telkens als ik met m'n stadfiets de berg aan 't Citadelpark op sprintte hoorde ik in m'n hoofd de commentaren van José De Cauwer en Michel Wuyts. Maar ik had altijd wel excuses om het niet te doen: ik woon op een klein appartement zonder fietsenstalling, zo'n fiets en alles wat erbij komt is relatief duur,... Toen plots al m'n vrienden een koersfiets kochten tijdens de lockdown heb ik er mij ook maar aan gewaagd. Die fiets staat nu in m'n keuken, maar ik neem het erbij."

Hoe is je dat bevallen?
"Goed hoor. Ik fiets nu twee keer per week. Toen nog zonder klikpedalen, want ik ben nogal risicoavers ingesteld (ok ik durfde dat gwn niet). Maar eigenlijk ging dat best vlot. En nu, een jaar later, ben ik den Alaphilippe van 't Patershol, mét klikpedalen! (lacht)"


Is dat allemaal vlekkeloos verlopen?
"Nee zeker niet vlekkeloos want ik kan nog altijd geen deftige bocht nemen, soms val ik toch nog eens.
En op de Koppenberg moest ik aan de helft afstappen en hebben meisjes langs de kant mij weer in gang moeten duwen, gênant maar wel grappig. (lacht)"


Ga je altijd in groep fietsen, of ook alleen?
"Het is begonnen in groep hé, maar ik denk dat ik al na een week of twee alleen op de velo zat. En dat helpt wel, de motivatie om in groep te gaan zorgt toch voor minstens één rit in de week. Je spreekt gewoon af, goesting of niet."

Wat is dit jaar jouw doel met je nieuwe sport?
"Ik heb aan 't begin van 't jaar - toen het nog koud was - de blauwe lus van de Ronde van Vlaanderen gedaan, en ik heb verschrikkelijk afgezien. Dat was ook m'n eerste kennismaking met de Vlaamse heuvels. Ik zou graag op 't einde van 't jaar nog eens diezelfde tocht doen, om eens te checken of er daar progressie in zit. En als dat het geval is wacht ik deze winter rustig op een telefoontje van Patrick Lefevre; ik ben klaar voor mijn profcontract."

Probeer eens iets nieuws!

Bram’s tips om een nieuwe sport te beoefenen:

1. Start een sport samen met een vriend(in)/groep
2. Neem een proefles
3. Leen materiaal bij een vriend(in)
4. Plan je workout in
5. Houd eventueel je progressie bij in een app, of herhaal dezelfde workout en ervaar het zelf!

Probeer eens iets nieuws!