sport en socialcontact

Sport en sociaal contact: een winnende combinatie

Ben je een beetje uitgekeken op je appartement? Heb je voor de derde keer alle seizoenen van je favoriete serie gezien, en heb je zin om "echte" mensen te ontmoeten? Dan kun je lid worden van een sportvereniging of sportclub. Het is goed voor je gezondheid en je kunt nieuwe mensen ontmoeten of zelfs nieuwe vrienden maken …

Op gelijke voet

Als je mensen wil ontmoeten, kun je op café gaan. Maar op regelmatige basis is dat niet echt aan te raden voor je gezondheid. Je kunt ook twee keer per week naar een sportzaal, een wandelclub, een boogschuttersvereniging of een manege gaan. De mogelijkheden zijn legio! “Sport biedt je de mogelijkheid om mensen te ontmoeten in een andere, aangename en gezonde omgeving", verklaart Bruno Dumait, psychotherapeut en liefhebber van waterwandelen. In een sportieve context is iedereen zoals hij of zij is, zonder gekunsteldheid en op hetzelfde niveau. Er is geen hiërarchie meer. Enkel nog spelregels die voor iedereen gelden!

Teamspirit

De voordelen zijn gunstig op elke leeftijd! Kinderen kunnen beginnen met  judo, kleutergym, teamsport en tal van andere disciplines om buiten de familiale kring te leren samenleven met anderen, en natuurlijk ook vriendjes te maken! “Sport is een uitstekend middel om een kind te leren sociaal contact te hebben en echte waarden in te prenten, zoals respect”, aldus Joëlle Jolly, lerares Sport en Gezondheid. Voor jongeren die zich niet altijd goed in hun vel voelen, geldt hetzelfde: sport ontwikkelt de teamspirit en biedt de mogelijkheid om met meer vertrouwen een persoonlijkheid op te bouwen.

 Voor elke generatie!

We kunnen tal van voorbeelden aanhalen ... Zwangere vrouwen kunnen ook gebruikmaken van hun zwangerschapsverlof om tot rust te komen en sport te beoefenen. Yoga, pilates … “De zwangerschap is een periode waarin toekomstige mama's zich soms wat eenzaam voelen", vertelt vroedvrouw Ludivine Boca. "Prenatale sportsessies zijn ideaal om van gedachten te wisselen en ervaringen te delen". Dit voordeel geldt ook voor ouderen: nordic walking in de zon of een gezellig moment na een uurtje rustige gym vormen ideale gelegenheden om een gesprek te voeren. Je bent fysiek actief en maakt kennis met nieuwe mensen die misschien wel vrienden zullen worden!

Dus schakel je televisie uit en maak je sporttas klaar. Als je zin hebt om buiten te komen, nieuwe gezichten te zien en vrienden te maken, trek dan je sportsneakers aan! Heb jij mensen ontmoet door te gaan sporten? Heb je vrienden gemaakt dankzij een fysieke activiteit? Vertel me jouw verhaal!