WANNEER KINDEREN BEGINNEN FITNESSEN

Het begin van een nieuw schooljaar is vaak het moment om je kind in te schrijven in één van de vele verschillende sportclubs. Meer en meer moeders kiezen ervoor om hun kind in te schrijven voor fitnesslessen. De voordelen voor het kind? Sterker worden, socialer worden, bijleren en vooral plezier maken! De mogelijkheden zijn talrijk en aangepast aan de leeftijd van het kind.

fitness enfant

SPORTEN DIE KINDEREN LEUK VINDEN

Vandaag de dag zijn er tal van sporten die kinderen kunnen beoefenen. Onder de fitnessactiviteiten zijn er die meer bijval vinden, zoals trampolinespringen, vechtsporten, turnenof ook activiteiten voor lichamelijke expressie. Die sporttakken worden beschouwd als sportieve ontspanning en kennen veel succes.

- trampolinespringen: speels en gemakkelijk om te doen, favoriete activiteit van heel wat kinderen maar ook van hun ouders! Je kunt het thuis doen, maar dan ben je afhankelijk van het weer… Het is absoluut een activiteit om je helemaal uit te leven!

- vechtsporten: judo, karate, kungfu, taekwondo… Je kinderen hebben keus te over. Met die sporten wordt een kind geconfronteerd met anderen, krijgt het meer zelfvertrouwen en kan het zijn energie en agressie kanaliseren.

- gymnastiek: dit kan al worden beoefend vanaf heel jonge leeftijd, met babygym (van 6 tot 36 maanden). De lessen van 45 minuten zijn dynamisch en aangepast met kleurig materiaal om de kleintjes te boeien. Vaak worden de moeders uitgenodigd om mee te doen zodat je samen met je baby aan sport doet!

- lichamelijk expressie: heel jonge kinderen houden al van sporten als dans om hun creatieve kant te ontwikkelen. Kleine choreografieën zijn een goede manier om het geheugen te verbeteren.

Er bestaan zelfs fitnessclubs uitsluitend voor kinderen, onder de naam NexGym. Momenteel zijn die clubs uitsluitend te vinden in de Verenigde Staten. Ze bieden erg afwisselende en speelse lessen en oefeningen, waarbij soms gebruik wordt gemaakt van videospelletjes om de spieren van kinderen te ontwikkelen en hen andere werelden te laten ontdekken (virtueel boksen, fietsen, bergbeklimmen …).

DE VOORDELEN VAN FITNESS VOOR DE KLEINSTEN

Sporten vanaf jonge leeftijd zorgt ervoor dat kinderen:

- strijden tegen overgewicht, een ware plaag in onze huidige samenleving …

- zich bewust worden van de mogelijkheden van hun lichaam

- hun coördinatievermogen, evenwicht en soepelheid verbeteren

- het motorische vaardigheden en behendigheid ontwikkelen

- sociale contacten leggen

- hun verbeelding ontwikkelen

- sterker worden

- leren om vertrouwen in zichzelf te krijgen

- goed zorgen voor hun gezondheid terwijl ze zich amuseren!