Sporten met het hele gezin? Slashparent Elleke en Serge doen het drie keer per week! Zo pakken zij het aan!

Ieder zijn eigen sport in je gezin? Dan is dan veel puzzelen, rondrijden en op je kinders wachten. Wat als jullie thuis allemaal door dezelfde microbe zijn gebeten? Dan werkt iedereen op hetzelfde moment aan zijn conditie en je hebt dikke family fun! Plus, het is altijd samen uit en samen thuis! Kei handig toch? Exact in die situatie troffen Maison Slash en Decathlon slashparents Elleke en Serge aan. Zij vertoeven drie keer per week met hun drie dochters, Amber (14) en de tweeling Fran en Frauke (10), op het water om te kajakken, suppen of kano te varen. Amai, drie keer? Hoe moeten we ons dat voorstellen?

Sporten met het hele gezin, hoe doe je dat?

Hup hup iedereen lid van de Kanoclub!

Wij zijn al blij als we ons kinders één keer per week mee krijgen om te wandelen of te fietsen. Drie keer samen sporten is indrukwekkend! Hoe krijgen jullie dat klaargespeeld? Elleke: “Wij doen dat in clubverband. Elke woensdagnamiddag, vrijdagavond en zondag vind je ons allemaal op de Dikkebusvijver in Ieper. We zijn allemaal lid van kanoclub "De Paddel". Serge en ik geven zelf ook les in de club. Onze dochters volgen er ook alledrie les. Mijn man heeft de club trouwens zelf opgericht met zijn vader in de jaren ’90. We hebben elkaar daar ook leren kennen. Je kan in de club allerlei soorten watersporten leren: suppen, kajakken, rafting en onze favoriet: kajakpolo!” 

Sporten met het hele gezin, hoe doe je dat?

Yolo, wij spelen kajakpolo!

Kajakpolo? Nog nooit van gehoord! Hoe gaat dat in zijn werk? Elleke: “Dat is zoals waterpolo, maar met dat verschil dat we in een kajak zitten. Het doel hangt bij kajakpolo ook boven het water. In de lente en zomer spelen en trainen we buiten. In de winter volgen we algemene lessen conditietraining en oefenen we op techniek in een overdekt zwembad. Zodra onze kinderen groot genoeg waren, brachten we ze mee naar de club. Zo zijn er ingerold. Soms is het ook omgekeerd. Er zijn ouders die komen kijken naar hun kinderen, ze gaan ook eens op het water en hup, ze zijn verkocht! Meedoen is toch veel toffer dan aan de kant zitten?”

Sporten met het hele gezin, hoe doe je dat?

Dromen van Zweden

Zo aanstekelijk seg! Trekken jullie buiten de clubactiviteiten er ook met z'n vijf gewoon op uit? Elleke: “Zeker! Met onze eigen kajaks hé. Op populaire plaatsen in de Ardennen maken we gebruik van de toeristische pendelbusjes. Dan gaat Serge onze auto en remorque halen. Op een meer of op rustig water kan je vrij kajakken en op eigen houtje terug op je startplaats geraken. We dromen er nog van om met de kinderen in Zweden eens te gaan kajakken. Die combinatie met de natuur lijkt ons zalig."

Elleke: “Deze sport betekent veel voor ons. Het is een beetje ons levenswerk hé. Als je samen met je kinderen je sport kan beleven, geef je ook een stukje van jezelf door. Het verbindt je met je kinderen. Soms wordt er wel eens te veel over kajakken gepraat. Dan zal Fran ons wel tot de orde roepen, haha! Binnen de sport proberen we de kinderen ook hun eigen ruimte te geven. Zij willen ook gewoon soms met hun vrienden op het water zijn hé.”  

Sporten met het hele gezin, hoe doe je dat?

Zonder ervaring toch genieten!

Juist! Tieners willen geen ouders die altijd in hun nek ademen. Kennen we! Kan je nog tips geven voor ouders die ook graag met hun gezin het water op willen? Elleke: “Zeker! Je kan gemakkelijk zonder ervaring samen op de bekende plekjes kajakken of suppen. Met kleinere kinderen (die al kunnen zwemmen) kan je een kajak delen. Vanaf 10 jaar heeft een kind meestal zelf de kracht om een tocht af te leggen. Je kan materiaal huren, maar als je echt enthousiast bent, kan je ook zelf een kajak of sup kopen.”

Sporten met het hele gezin, hoe doe je dat?