Stijfheid-tennisracket

De stijfheid van een tennisracket - een onbetwistbare troef?

Een soepel racket of een stijf racket? Welke moet je kiezen? "Een stijf racket is te hard om mee te spelen; ik ga er pijn van krijgen in mijn arm!" Toch niet! In dit artikel maken we korte metten met alle vooroordelen over de stijfheid van een racket.

De stijfheid is al bij al vrij eenvoudig te begrijpen

- Een stijf tennisracket is een  racket dat veel weerstand biedt aan de bal bij het contact op het slagvlak (dat weinig doorbuigt). Dit is dus een racket met veel power. We spreken van een stijf racket vanaf een Ra van 70 of hoger.

- Een soepel racket, daarentegen, heeft minder power en de bal komt veel langer in contact met het slagvlak (dat veel meer doorbuigt). Met dit soort racket heb je dus  veel meer controle en precisie. Soepele rackets worden doorgaans gebruikt door spelers van hoog niveau met een  uitstekende armkracht, waardoor ze hard op de bal kunnen slaan.

NB: Het is belangrijk om weten dat het spelcomfort met een soepel of stijf racket een kwestie van subjectief aanvoelen blijft en voor elke speler verschillend kan zijn. Ieder kan voor zichzelf beslissen of hij een soepel of stijf racket verkiest.

Hoe wordt een racket soepel of stijf gemaakt tijdens het productieproces?

Het is op basis van het bestek van onze productverantwoordelijke Eric dat de designer en productingenieur van Artengo, Pierre en Yvan, het stijfheidsniveau van het racket zullen bepalen door met de dikte van het frame te spelen. Hoe dikker het frame, hoe stijver het racket immers zal zijn. Omgekeerd, hoe fijner het frame, hoe soepeler het racket.

Hoe wordt een racket soepel of stijf gemaakt tijdens het productieproces?

Zoals een goed recept in de keuken, wordt de stijfheid van een racket tijdens het productieproces bepaald. Door het bestek van de productingenieur te volgen, zal de fabrikant verschillende mogelijkheden aanspreken om aan de vraag te kunnen voldoen. Hij kan met verschillende materialen werken: A en B. Hij gebruikt dan materiaal A voor de stijfheid en materiaal B om het frame soepeler te maken.

 

Nu weet je alles over de stijfheid van een frame. Dit is een vaste eigenschap van je racket, die je niet kunt veranderen.