HOE DE JUISTE MAAT KIEZEN VOOR BALLETKLEDING?

Wij geven je goede raad!

hoe kies ik maat balletkleding

Behalve balletschoenen, de (demi-)pointes, dragen balletdansers en -danseressen ook heel specifieke kleding om te oefenen aan de barre en sierlijke pirouettes te maken op het parket.   Een balletpakje, maillot, rokje … Onmisbare kledingstukken voor ballet, die perfect moeten passen zodat ze niet hinderen bij de bewegingen, en dat geldt zowel voor beginners als voor gevorderden. Voor optimaal dansplezier en om de vaak moeilijke passen goed te kunnen uitvoeren, is een goede uitrusting heel belangrijk. En balletkleding die perfect zit.

HET BALLETPAKJE: NIET TE STRAK, NIET TE LOS 

Het allerbelangrijkste punt wanneer je de maat voor balletkleding kiest: comfort! Alix Scarano, productingenieur bij Domyos, geeft wat meer uitleg zodat je goed de juiste maat kunt kiezen van de verschillende elementen. Het balletpakje is een onmisbaar kledingstuk voor elke ballerina. Je vindt ze in verschillende modellen en kleuren, meestal kies je volgens je niveau en persoonlijke voorkeur. Maar een balletpakje moet wel perfect aansluiten op het lichaam. “De stof moet tegen de huid kleven, het pakje mag dus niet te los zitten maar mag beslist ook niet knellen", vertelt Alix. "Als je het uittrekt, mag het bijvoorbeeld geen rode strepen op je schouders achterlaten.”

EEN PAAR BEWEGINGEN OM DE TEST TE DOEN

Het balletpakje mag dus in geen geval de ballerina hinderen bij het dansen. Daarom moet je het absoluut passen! “Om na te gaan of de maat goed is, moet je kijken of de stof nergens rimpelt, maar ook niet extreem uitgerekt is”, vervolgt Alix. “Om helemaal zeker te zijn, kun je een paar bewegingen doen bij wijze van test, til bijvoorbeeld een arm op, zwaai met een been of buig voorover. De stof van een balletpakje, die meestal elastaan bevat, moet ervoor zorgen de bewegingen goed kunnen worden uitgevoerd en tegelijk dat het balletpakje comfortabel zit zonder te verschuiven.” Als je dus zin krijgt om midden in de winkel een paar danspassen te doen met je balletpakje aan, moet je beslist niet twijfelen, het is voor de goede zaak!

hoe kies ik maat balletkleding

DE MAILLOT: MAG NIET VERSCHUIVEN!

Naast het balletpakje moet ook de maillot perfect op maat zijn. Er bestaan verschillende modellen, sommige hebben voeten en worden onder het balletpakje gedragen, andere zijn zonder voeten en worden boven het pakje gedragen. “Net als het balletpakje moet de maillot perfect aansluiten, hij mag niet knellen in de taille maar mag ook niet voortdurend afzakken of rimpelen”, vertelt Alix. “Er kan geen sprake van zijn dat je tijdens de balletles de hele tijd aan je maillot moet sjorren omdat hij niet goed zit. Hij moet gewoon mooi aansluiten en perfect blijven zitten.” Nogmaals, aarzel niet om een paar bewegingen te doen als je hem past, om goed te controleren of hij perfect zit!

HET ROKJE, WORDT OP DE HEUPEN GEDRAGEN

Tot slot dragen ballerina's behalve een balletpakje en een maillot soms ook een rokje. “Niet alle balletleraressen verplichten een rokje”, gaat Alix verder. “Maar sommige balletscholen laten het toe en de meeste ballerina's dragen het graag. Het is een kwestie van stijl.” Net als de andere kledingstukken voor ballet moet ook het rokje perfect op maat zijn. Je draagt het in de taille. “Het moet op de heupen blijven zitten zonder te knellen of de ballerina te hinderen. Het mag ook niet verschuiven tijdens de les en moet goed blijven zitten bij elke beweging en bij alle opeenvolgende danspassen.

hoe kies ik maat balletkleding

Zo, je bent klaar en perfect uitgerust om te starten met oefeningen aan de barre en dansen op muziek. Wat zijn jouw trucs om een outfit te kiezen die perfect is aangepast aan je figuur? Laat het ons weten!