hoe een outfit kiezen voor modern jazz?

Hoe een outfit kiezen voor modern jazz?

Het is beslist, zodra het seizoen begint wil je een nieuwe dansstijl ontdekken : modern jazz.

Het is beslist, zodra het seizoen begint wil je een nieuwe dansstijl ontdekken : modern jazz. Wij geven je een paar tips zodat je met een gerust hart naar je eerste les kunt trekken en van top tot teen, van schoenen tot legging, perfect bent uitgerust om de 'pas chassés' en 'pas de bourré' uit te voeren. 

hoe een outfit kiezen voor modern jazz?

Schoenen: volledige zool of splitzool?

Net als bij ballet zijn er verschillende soorten schoenen: met een volledige zool en met een splitzool. “Splitzolen (een zooltje vooraan, een zooltje achteraan nvdr) zijn buigzamer, maar beginners verkiezen vaak volledige zolen omdat die meer stabiliteit bieden”, vertelt Charlène Terrier, dans-ambassadrice voor Decathlon die zelf aan ballet, moderne dans en streetdance doet…”Schoenen met een splitzool zijn soepeler waardoor de voet bepaalde bewegingen gemakkelijker kan uitvoeren. Ik zou ook aanraden een zool van een zekere dikte te kiezen, vooral om zachter te landen bij sprongen.” Maar velen dansen het liefst op blote voeten, om direct contact te hebben met de vloer. Sommigen dragen sokken, en dat kan een uitstekend compromis zijn...

Schoenen: “black is black…”

De meeste populaire kleur voor jazzdansschoenen is zwart. De kleding is trouwens ook meestal zwart, zodat niets de aandacht kan afleiden van de lichaamsexpressie. Voor het materiaal van de schoenen heb je de keuze tussen leer en stof. Ook hier weer is alles een kwestie van gevoel: stof kan soepeler zijn, leer is op termijn slijtvaster. “Wanneer het leer na verloop van tijd soepeler is geworden, kan de schoen toch perfect comfortabel zitten”, verduidelijkt Charlène. Aan jou om te passen en te kiezen!

hoe een outfit kiezen voor modern jazz?

Vrijheid en grote bewegingen

Voor de kleding kiezen dansers en danseressen meestal voor een zwarte broek die aansluitend zit om de bovenbenen en vanaf de knieën tot onderaan iets wijder uitloopt. “Dit model blijft goed zitten en biedt tegelijk optimale bewegingsvrijheid bij het dansen”, gaat de ambassadrice verder. Sportievere types kunnen ook een voetloze maillot dragen, eveneens in het zwart. De outfit wordt aangevuld met een bovenstuk, een T-shirt of een body, met korte of lange mouwen. “Het idee is dat de kleding niet te wijd mag zitten. Uiteraard mag ze niet knellen, maar ze mag ook niet te los zitten. Ze moet vooral alle vrijheid bieden die je nodig hebt om te dansen.”

hoe een outfit kiezen voor modern jazz?

Comfort en elastaan

Het idee is vanzelfsprekend dat je je perfect op je gemak voelt in je body, broek en legging, en dat je niet wordt gehinderd in het uitvoeren van de bewegingen. Je outfit moet soepel zijn om alle bewegingen goed te volgen. Voor wat de stof betreft, is dat meestal een mengeling van katoen en elastaan, voor optimaal comfort. En voor wat de naden betreft (ja, dat is belangrijk), zijn sommige stukken in beide richtingen genaaid. Dit maakt ze sterker.

Alles zit in de beweging

De kleding voor moderne dans is over het algemeen vrij donker van kleur. “Bij modern jazz is de expressie door beweging het allerbelangrijkste, de kleding is daar ondergeschikt aan en moet dus vrij neutraal blijven”, besluit Charlène. “Leraars hebben soms ook voorkeuren voor stoffen, een bepaalde snit… Zij geven hun richtlijnen door voordat het schooljaar start.” En het idee is toch dat je je goed voelt in je dansschoenen in leer of in stof, in je legging en T-shirt. Ga dus vooral op je gevoel af als je in het pashokje staat!

Welke kleding verkies jij om aan modern jazz te doen? Wat zijn je favoriete kledingstukken en materialen? In welke stukken voel je je echt comfortabel? We zijn benieuwd naar je indrukken!

schoenen voor moderne dans

Hoe kies ik schoenen voor moderne jazzdans?

Ontdek hier onze tips voor de juiste keuze van je jazzdansschoenen.

opwarming dans

Waarom moet je je opwarmen voor een dansles?

Of je nu aan ballet, modern’jazz of hip hop doet.... Voor elke fysieke activiteit moet je je lichaam opwarmen!