Hoe een outfit voor streetdance kiezen?

Wil je beginnen met streetdance?

hoe een outfit voor streetdance kiezen

In tegenstelling tot klassiek ballet, waar strikte kledingvoorschriften gelden en de kleding meestal wordt opgelegd door de balletlerares, ben je bij streetdance helemaal vrij om je kleding te kiezen. Wil je beginnen met streetdance? Als het om je outfit gaat, kan ik je in feite maar één raad geven: kies wat je graag draagt en mooi vindt!

Fans van freestyle

Zin om te dansen in een smoking, net als de Lockers? Niets houdt je tegen om op zoek te gaan naar een driedelig pak. Wil je een dikke jogging aantrekken om je helemaal uit te leven in een dance battle? Dat mag. En is zelfs aan te raden. Het idee is dat je perfect op je gemak bent en je goed voelt in de kleding die je aantrekt om aan hiphop, breakdance, popping, waacking… te doen.

hoe een outfit voor streetdance kiezen

Vertel iets over je persoonlijkheid!

Kies vooral kleding waarin je jezelf kunt zijn”, zegt Charlène Terrier, ambassadrice voor dans die zelf aan klassiek ballet, hedendaagse dans en streetdance doet en goed op de hoogte is van de trends op dit gebied. “In de wereld van streetdance is attitude immers heel belangrijk: de bewegingen en steps zijn voorgeschreven, maar de dansers en danseressen moeten ook een stuk van hun persoonlijkheid steken in wat ze doen. En hun outfit moet dat ook doen, het moet iets over hen vertellen.” Als comfort voor jou belangrijk is, kies dan comfy kleding: net als je dansbewegingen drukt ook je kleding uit wie je bent!

hoe een outfit voor streetdance kiezen

Aansluitend, wijd en dikke jogging

Eigenlijk staat er dus geen grens op, dat geven we toe. Maar toch hebben we Charlene gevraagd of ze niet een paar kledingtips heeft voor wie zich aan het avontuur wil wagen en niet echt veel afweet van de do's en don'ts van deze dansstijl, ingevoerd uit de States (dit spreek je natuurlijk uit met het bijbehorende accent). “De meeste dansers en danseressen kiezen voor een vrij mannelijke look, dat is gewoon zo. Oorspronkelijk was streetdance een manier voor straatbendes om te strijden met andere bendes. Ze gingen niet met elkaar op de vuist, maar hielden dance battles.” Toch wel een sympathieke manier van vechten… “Joggingbroeken en wijde T-shirts voldeden dus perfect. Vaak, maar ook dat is een kwestie van je eigen smaak en gevoel, wordt een wijd bovenstuk gecombineerd met een aansluitende broek, of andersom.” Zo kun dansers net zo goed een baggy broek als een wortelbroek dragen, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeur. Wijd of aansluitend, ieder heeft zijn eigen stijl...

hoe een outfit voor streetdance kiezen

Op gebied van kleur kan alles

Je kunt dus gewoon kiezen wat je draagt: een legging, een katoenen sweater, een shirt met korte mouwen, een shirt met halflange mouwen, een trainingsbroek… De keuze is dus enorm. En dan hebben we het nog niet over de kleuren gehad. Want ook op dat gebied doe je waar je zin in hebt … “Als je zin hebt om je helemaal in het geel te kleden, houdt niets je tegen!”, lacht Charlène. Zwart, kleur, fluokleurtjes … Combineer zoals je wil. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt in je kleding!

hoe een outfit voor streetdance kiezen

Sokken zijn een no-go, sneakers een must!

We hebben toch een soort van voorschrift gevonden (of toch bijna): streetdancers dragen meestal geen sokken en ook geen gymschoenen. Aan de voeten horen sneakers te zitten. “Kies liefst voor een vrij soepel model, want je voet moet hard werken bij alle bewegingen. De schoenen mogen dus niet te stijf zijn… Maar hoog of laag, dat kies je als danser ook weer zelf, afhankelijk van je stijl en wat voor jou het makkelijkst zit.”

streetdance

Mix & match naar hartenlust

Je hebt het al begrepen, voor je streetdance outfit kun je echt je fantasie volledig laten gaan. Draag iets waar je je goed in voelt, dat je flatteert en dat comfortabel zit. Dat is het hoofddoel! Combineer naar eigen fantasie stoffen en kleuren, creëer je eigen stijl, bij deze dansstijl mag dat en is het zelfs aan te raden. Dé gelegenheid om je eens goed te laten gaan!

Doe je aan streetdance? Wat draag je dan? Wat doe jij om je goed te voelen in je kleding? Wat is jouw stijl? We kijken uit naar je ideeën en ervaringen!