HOE EEN WATERDICHTE WANDELJAS KIEZEN?

Tijdens een wandeling kan het weer snel omslaan, je kunt dus maar beter steeds een waterdichte jas meenemen. Lees onze keuzetips voor jassen.

tb-kiezen-jas-wandelen

In de bergen kan het weer snel omslaan, het is dus aan te raden een waterdichte jas mee te nemen als je op tocht vertrekt. Bij Quechua heb je een ruime keuze aan waterdichte jassen: lichte jassen, warme jassen, 3-in-1 jassen, al dan niet met verluchting en elk met verschillende niveaus van waterdichtheid. De juiste jas kiezen is dus niet vanzelfsprekend, maar onze tips helpen je alvast op weg!

Een waterdichte jas kies je aan de hand van 3 criteria: de mate van waterdichtheid, de buitentemperatuur en de intensiteit van je inspanning.

DE WATERDICHTHEID

Je kunt kiezen uit verschillende niveaus van waterdichtheid, afhankelijk van welk mate van bescherming je nodig hebt. Voor elke jas wordt de waterdichtheid beoordeeld op een schaal van 1 tot 5. Die score is het resultaat van onze technische tests in het lab. Hoe hoger de score, hoe beter waterdicht de jas.

Hoe een wandeljas kiezen?

BESCHERMING TEGEN EEN REGENBUI

De scores 2 en 3 betekenen dat de jas je beschermt tegen een regenbui, of 6 tot 12 cm regen in 1 à 2 uur

Hoe een wandeljas kiezen?

BESCHERMING TEGEN ONWEERSBUIEN

Score 4 betekent dat de jas je beschermt tegen onweersbuien, of 30 cm regen in 3 uur.

Hoe een wandeljas kiezen?

BESCHERMING TEGEN EEN WOLKBREUK

Score 5 betekent dat de jas je beschermt bij een wolkbreuk, of 1,8 meter regen in 4 uur!

DE BUITENTEMPERATUUR

Wij bieden 2 soorten wandeljassen: lichte jassen en warme jassen. De lichte jassen hebben geen of slechts een lichte voering, ze zijn eerder bedoeld voor warm weer in het tussenseizoen, of worden ook wel in de winter gedragen over een warme midlayer als een fleece of micro-donsjack.

Voor koud weer zijn er de warme jassen met een warme voering. Bij sommige modellen kun je die voering er zelfs uit halen, dan spreken we van een 3-in-1 jas. Bij dit type jas kun je indien gewenst, bij warmer weer, de binnenjas eruit halen (het gaat om een fleece jack of donsjack dat met ritsen is vastgemaakt aan de jas) om van de jas een lichte jas te maken. 

Hoe een wandeljas kiezen?

DE INTENSITEIT

Het laatste criteria is de intensiteit van je tocht. Hoe zwaarder de inspanning, hoe harder je transpireert en dan is een goed verluchte jas geen overbodige luxe. We spreken van mechanische verluchting wanneer de jas verluchtingsritsen heeftt. Die zitten meestal onder de armen, maar soms zijn de zakken ook voorzien van netstof zodat de transpiratie gemakkelijker wordt afgevoerd.

Voor een nog betere verluchting draag je ademende kleding onder de jas en span je de mouwboordjes en de onderkant van de jas niet aan.

Hoe een wandeljas kiezen?