HOE EEN ZONNEBRIL KIEZEN OM TE LOPEN ?

Met deze richtlijnen zetten we je alvast op weg om de juiste keuze te maken.

HOE KIES JE EEN ZONNEBRIL OM TE LOPEN?

Hardlopen in de zon betekent zomers plezier, maar ook fel licht, vermoeide ogen en...vroegtijdige rimpels op je voorhoofd! Om ongehinderd van de zon te kunnen genieten tijdens je tocht, zet je best een zonnebril op. Met deze richtlijnen zetten we je alvast op weg om de juiste keuze te maken.

WAAROM EEN ZONNEBRIL OPZETTEN?

Eerst en vooral om je ogen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen! Dat lijkt evident, maar toch gebruikt slechts 5% van de hardlopers een zonnebril bij officiële wedstrijden. Hoewel zonlicht goed voor je is en een bron is van welzijn, kan de felheid ervan je als hardloper hinderen om het parcours te volgen of op je horloge te kijken. Tijdens trails komt een zonnebril ook van pas om je ogen te beschermen tegen je omgeving. Het gebeurt niet zelden dat er takken over de weg hangen of insecten in je gezicht vliegen. Je kan je ogen dus beter beschermen tegen dit soort gevaren.

DE TINT VAN JE ZONNEBRILGLAZEN

Er bestaan meerdere categorieën tinten voor zonnebrilglazen. Glazen van categorie 3 zijn de donkerste en beschermen je de hele tijd tegen uv-licht. Ze voorkomen ook dat je verblind raakt door de zon. Glazen van categorie 1 zijn bijna doorzichtig en geschikt voor traillopers die gaan hardlopen als de zon niet schijnt, maar die zich toch willen beschermen tegen storende natuurelementen (zoals insecten, takken, zand, ...). De must-have? Fotochromatische glazen die verkleuren volgens de lichtsterkte. Die komen vooral van pas bij lange tochten met vaak wisselende weersomstandigheden. Hou er ook rekening mee dat de tint van de glazen ook een invloed kan hebben op je kleurwaarneming. Zonnebrillen voor hardlopen hebben vaak grijze of groene glazen.

HET COMFORT EN HET ADEMENDE VERMOGEN VAN EEN ZONNEBRIL

Een comfortabele zonnebril is licht, aangenaam om te dragen, blijft goed zitten en dampt niet aan, zodat je zicht optimaal blijft.

Om ervoor te zorgen dat je bril goed blijft zitten, heb je verschillende opties: gebogen veren die goed aansluiten achter je oren of rechte veren omhuld met rubber voor een goede grip.

Het comfort van je zonnebril hangt ook samen met zijn vermogen om de damp af te voeren die ontstaat door de toename van je lichaamswarmte.

Wat dat betreft zijn opengewerkte glazen of monturen een uitstekende oplossing, die laten de lucht immers gemakkelijk door. Een goede afstelling van het montuur ter hoogte van de neusbrug zorgt ook voor verluchting omdat de glazen zo verder van je gezicht zitten.

DE LOOK VAN EEN ZONNEBRIL

Een zonnebril dragen bij het hardlopen is ook een kwestie van stijl! Je kan kiezen voor een bril die goed past bij je loopoutfit, een bril met spiegelglazen, een meerkleurig model of niet... Je zal erbij lopen als een echte ster!

JE FYSIEKE GEZONDHEID VERBETEREN

Zwakke botten, risico op kanker, suikerziekte, slapeloosheid, hart- en vaatziekten... het is om depressief van te worden. Het leven heeft zoveel geneugten, en toch lijkt het dat we almaar banger worden om ons eraan te goed te doen. Maar wat is nu de link met joggen? Deze sport is het ideale wapen tegen alle gezondheidsproblemen die we hierboven opsommen. Ik wil toch ook nog eens benadrukken dat op joggen geen leeftijd staat, zolang je je maar goed in je vel voelt en je regelmatig een medische check-up laat doen! Door je hele leven lang fysiek actief te blijven, voel je je op elke leeftijd fit en gezond en hoef je de tand des tijds echt niet te vrezen. Sporten met mate komt je gezondheid ten bate!

Ben je jogger, hardloper of trailloper, kies dan zeker een zonnebril die past bij je sport. Welke bril je ook kiest, let er vooral op dat je de juiste maat neemt: buig je hoofd voorover terwijl je de bril past. Nu ben je helemaal klaar om te gaan hardlopen in de zon!

Onze tips voor een optimale uitrusting