HOE GEBRUIK JE WEI-EIWITTEN?

Wei-eiwit is het eiwit dat het vaakst wordt gebruikt voor spiertraining, welk doel de sporter zich ook gezet heeft. Is dit eiwit nu enkel bedoeld voor krachtsporten of heeft het ook zijn nut in andere sporten?

Hoe gebruik je wei-eiwitten?

GEBRUIK VAN WEI-EIWITTEN IN DE SPORT

Wei staat bekend als een snel eiwit dat tien tot twintig minuten na inname is opgenomen. Caseïne is dan weer een langzaam eiwit (acht uur na inname). Deze snelle opname leidt tot een piek van aminozuren in het bloed, ideaal om de eiwitsynthese te versnellen. Dat maakt van het eiwit een wapen in de strijd tegen de afbraak van spieren en een instrument in de opbouw ervan  (spierkatabolisme en -anabolisme). Wei is dus een goede oplossing om aan massa te winnen en het spierherstel in goede banen te leiden.

IN WELKE SPORTEN RAADT MEN HET GEBRUIK VAN WEI AAN?

De synthese van spiereiwitten neemt spectaculair toe na afloop van duur- en weerstandsoefeningen, en dat gedurende de vier uur volgend op de inspanning. Aangezien elke inspanning kleine spierletsels veroorzaakt en eiwitten vooral de rol hebben om aminozuren aan te leveren voor de weefselsynthese, is het wenselijk om tijdens de recuperatie snel opgenomen eiwitten (wei) aan te voeren.

Zoals je hierboven hebt kunnen zien, is wei een eiwit dat snel wordt opgenomen en dus ideaal voor de recuperatiefase, ongeacht welke inspanning er is geleverd. Een goed voorbeeld is een duursport als hardlopen, dat erom bekendstaat een belastende sport te zijn voor spieren en gewrichten.

DE EFFECTEN VAN WEI-EIWITTEN

Wei wordt als een snel opgenomen eiwit beschouwd. Die typering heeft het te danken aan een onderzoek dat Yves Boirie uitvoerde in 1997. Daaruit bleek dat wei de snelheid van de eiwitsynthese met 68% verhoogt. Dat betekent echter niet dat het anabolisme in de spieren met 68% is toegenomen. Het gaat om het algemene anabolisme, waarvan de spieren slechts een deel uitmaken.

Omdat het zo langzaam verteert, heeft caseïne maar een beperkt effect op het anabolisme (31%). Caseïne remt de afbraak van eiwitten dan weer met 34% af. Op dat vlak is de werking van wei te verwaarlozen. Daardoor wordt wei aangeboden als een "anaboliserend" eiwit, terwijl caseïne als "antikatabolisch" wordt bestempeld.

wei aptonia

KAN JE EIWITTEN OOK GEBRUIKEN BUITEN DE SPORT?

Om gewicht te verliezen zoeken sommige mensen hun toevlucht in zeer eiwitrijke diëten. Zulke diëten hebben als doel om de vetmassa weg te werken zonder de spieren te verzwakken. Het principe van deze diëten is om de aanvoer van zetmeel en vetten te beperken en zoveel mogelijk eiwitten binnen te krijgen. Maaltijden bestaan dus vooral uit eiwitten, aangevuld met eiwitpoeders. Aangezien wei een eiwit is van uitstekende kwaliteit, past het perfect binnen deze diëten.

Wel moeten we aanstippen dat ze heel restrictief zijn en daarom moeilijk te volgen. Ze moeten dan ook steeds door een arts worden opgevolgd. Ze zijn in de jaren 60 ontstaan in Amerikaanse ziekenhuizen, waar ze uitsluitend bedoeld waren voor mensen die aan obesitas leden of die met het oog op een chirurgische ingreep snel moest vermageren.