HOE KIES IK DE JUISTE PIJLEN?

Boogschieten is een technische sport waar je de juiste uitrusting voor nodig hebt. Het kan moeilijk lijken om de juiste pijlen te kiezen, want er zijn zoveel verschillende formaten en bovendien zijn pijlen gemaakt van verschillende soorten materiaal.

Conseil_tir_a_l'arc_fleche

Hier lees je enkele tips die je zullen helpen om de juiste keuze te maken.

JE TREKLENGTE BEPALEN

Om de juiste lengte van pijlen te kiezen, zal men je vragen om je “treklengte te bepalen”, en misschien sta je dan even met je mond vol tanden. Maar in feite is het heel eenvoudig: de treklengte is de afstand tussen de handgreep (of pijlsteun) van de boog en je hand (of het keeppunt van de pijl op de pees) wanneer je in schiethouding staat, klaar om de pees los te laten.

Die treklengte verschilt voor elke schutter en evolueert volgens leeftijd en lichaamslengte. Een treklengte wordt in inch uitgedrukt.

Opgelet: Een te korte pijl kan blessures veroorzaken. Indien de pijl immers niet overeenstemt met de treklengte van de schutter, kan het gebeuren dat de pijl loskomt uit de pijlsteun en zich in de arm van de schutter plant. Bovendien zal een te korte pijl tot gevolg hebben dat je de pees elke keer te vroeg loslaat en dus minder nauwkeurig schiet.

boogschieten_geologic

KIEZEN VOLGENS HET SOORT BOOG

Het is essentieel dat je pijlen koopt die zijn aangepast aan je soort boog. Zoals we hiervoor al uitlegden, zijn er 3 soorten bogen: compoundboog, longbow en recurveboog ; en voor elk van die types zijn er specifieke pijlen. Van de punt tot de keep, over de dikte van de schacht en de veren, je moet met elk element rekening houden wanneer je pijlen kiest.

Tot slot kies je het materiaal waarvan je pijlen zijn gemaakt, afhankelijk van je schietkracht en budget.

DE DELEN VAN EEN PIJL

Elke pijl, ongeacht zijn aard, merk, fabrikant of lengte, zal altijd bestaan uit een stalen punt, een stok (ook schacht genoemd), een keep en drie veren (ook gekend onder de naam bevedering).

boogschieten_pijlen_geologic

HET MATERIAAL VAN DE PIJLSCHACHT 

Pijlschachten zijn er in drie verschillende materialen:

Hout

Carbon

Aluminium en carbon

Aluminium

Houten schachten zijn in hoofdzaak bestemd voor pijlen voor longbows. Omdat ze gemaakt zijn van een natuurlijk materiaal hebben houten pijlen een kortere levensduur dan de pijlen van metaal.

Carbon pijlschachten zijn het lichtst. Dit zijn bijzonder sterke pijlen die ver kunnen vliegen zonder dat ze ooit vervormen. Pijlen met carbon schachten zijn een uitstekende investering op lange termijn.

Pijlen met schachten in gemengd materiaal, bestaande uit een laag aluminium en een laag carbon, hebben het grote voordeel dat ze het beste van beide materialen combineren: ze zijn sterk, licht en kunnen ver vliegen.

Schachten in aluminium vormen een investering die lang meegaat omdat ze zo sterk zijn. Dit soort pijlen is licht en gemakkelijk te hanteren door beginnelingen. Ze zijn perfect voor korte of gemiddelde schietafstanden.

Zo, nu ben je goed uitgerust om Robin Hood te spelen, alles wat je nu nog moet doen is een geschikte schietschijf kiezen en je bent er helemaal klaar voor.

Hoe kies ik de juiste pijlen?

ANTOINE

DECATHLON WAVER

Je kiest beter een wat te grote pijl dan een te kleine pijl. Is je pijl te klein, dan kan hij immers van de pijlsteun op je arm vallen.