HOE KIES IK EEN HARTSLAGMETER VOOR HARDLOPEN?

Met de onderstaande tips vind je de juiste hartslagmeter om vooruitgang te boeken en niet meteen buiten adem te geraken.

kiezen hardslagmeter hardlopen

Hardlopers gebruiken een hartslagmeter om hun doelen te behalen en hun inspanningen te verdelen. Als je buiten adem bent, helpt hij je om een comfortabel ritme te vinden. Als je een strakker lichaam wilt, vindt hij het ideale tempo voor vetverbranding. Als je prestatie zoekt, helpt hij je om een trainingsschema te volgen. Wat je doel ook is, er bestaat een hartslagmeter naar jouw hart!

Waarom loop ik best met een hartslagmeter?

De hartslag wordt uitgedrukt in bpm (beats per minute of hartslagen per minuut). Hoe heviger de inspanning, hoe sneller je hart klopt en dus hoe hoger je bpm. Door je hartslag te meten kun je bepalen binnen welke inspanningszone je sport: opwarming, comfort, uithouding, weerstand of intensieve weerstand. Elk van deze inspanningen heeft een ander effect op je lichaam: comfortabel sporten, afvallen, een beter uithoudingsvermogen, vooruitgang boeken, …

De verschillende inspanningszones

Je inspanningszone wordt berekend op basis van je maximale hartslag (HFmax)    

 - Opwarming: 50 tot 60% van je HFmax    

 - Comfort: 60 tot 70% van je HFmax    

 - Uithoudingsvermogen: 70 tot 80% van je HFmax    

 - Weerstand: 80 tot 90% van je HFmax    

 - Intensieve weerstand: 90 tot 100% van je HFmax

inspanningszonesjog

Doel: op adem blijven en/of vet verbranden

Ga je hardlopen om op adem te kunnen blijven nadat je een trap hebt opgelopen? Of wil je eerder vet te verbranden om je gewoon goed in je vel te voelen? Het is belangrijk om te weten in welke inspanningszone je aan het trainen bent om je doel te bereiken door op het juiste tempo te lopen. Dat is het ritme waarbij je je goed voelt en je inspanning haar effect niet mist.

De horloges met hartslagmeter en indicatie van de inspanningszone zijn hiervoor uitermate geschikt. Om je ritme aan te passen, kun je ook gebruikmaken van horloges die enkel je hartslag in bpm tonen. Houd er dan wel rekening mee dat je op voorhand moet berekenen met hoeveel slagen per minuut je comfortzone overeenkomt.

Doel: een trainingsschema volgen om een betere loper te worden

Wil je een trainingsschema volgen om beter te kunnen hardlopen? Die schema's zijn vaak opgesteld volgens een percentage van je maximale hartslag om rekening te houden met je conditie. Een hartslagmeter is onmisbaar om je hartslag te meten en op te volgen. Jij beslist of je wilt investeren in een horloge met hartslagmeter aan je pols of een horloge met hartslagband.

Een hartslagband is misschien iets minder aangenaam om te dragen maar hij meet je hartslag wel iets nauwkeuriger en reageert sneller dan een hartslagmeter aan je pols. Kies in beide gevallen wel steeds voor een horloge met hartslagmeter die je de mogelijkheid geeft om handmatig intervaltrainingen te programmeren, zodat je steeds de juiste training kunt volgen.

Doel: je vooruitgang over meerdere sessies volgen

Wil je een applicatie op je smartphone gebruiken om de evolutie van je hartslag over meerdere sessies te volgen? In dat geval kies je best voor hartslagmeters met bluetooth. Die hartslagmeters zijn compatibel met je app om de gegevens van je trainingen te bewaren.

chef_de_produit_william

William

PRODUCTMANAGER HARDSLAGMETER VOOR HARDLOPEN

Als je gaat hardlopen om je goed in je vel te voelen, om je conditie te onderhouden of om energie te krijgen, kies je best voor de zones 'Comfort' en 'Uithouding'. Die zones zijn geschikt voor gematigde inspanningen zodat je nog steeds plezier hebt in je trainingen.