Hoe kies ik een klimgordel?

Ga je binnenkort klimmen in de bergen? Dan komt het erop aan de juiste klimgordel te kiezen. Ontdek hier onze tips!

klimmen decathlon

De klimgordel is een onmisbaar onderdeel in de uitrusting van een klimmer. Hij vormt namelijk de vitale link tussen je lichaam, het klimtouw en de rotswand. Een optimale veiligheid is dus van levensbelang. Ook het comfort is een cruciale factor bij de aankoop van een klimgordel. Met onze tips wordt het alvast een stuk eenvoudiger om een klimgordel te kiezen die aan alle technische vereisten (EN 12277) én je persoonlijke voorkeuren voldoet.

Comfort van een klimgordel: testen is de boodschap! 

Wanneer je op je voeten staat, is het com­fort van een klimgordel van weinig belang. Het is pas op het moment dat je aan een rots hangt met een langzame volgklimmer, dat je het comfort van een klimgordel zult waarderen. Om zeker te zijn dat een klimgordel comfortabel zit, moet je hem passen. Vraag in de winkel dan ook altijd of je de gordel mag uitproberen in een hangende positie. Houd bij de klimgordeltest met volgende punten rekening:

Ga na of de klimgordel nergens knelt, zeker op heuphoogte.

Controleer of je gemakkelijk bij de lussen van je uitrusting kunt.

Let op de dikte en dichtheid van de voering en op de wijdte van de taille­band.

Verstelbare of niet-verstelbare klimgordel?

Wie gaat klimmen, heeft de keuze uit een verstelbare of een niet-verstelbare klimgordel:

Niet-verstelbare klimgordels: het belangrijkste voordeel van een niet-verstelbare klimgordel is dat hij licht is en veel bewegingsvrijheid biedt. Sommige merken hebben verschillende maten voor borst en dijen. Ook hier is passen de boodschap!

Verstelbare klimgordels: dit soort klimgordels is bedoeld voor gemengd gebruik, zoals rotsklimmen in de zomer en ijsklimmen in de winter. Denk eraan dat je een klimgordel kiest die ruim genoeg is om over alle soorten winterkleding te dragen (skibroek, donsjack, …).

Welke klimgordel kiezen?

De naam zegt het zelf: een kindergordel is een speciaal voor kinderen ontworpen klimgordel. Die is niet alleen veelzijdig in gebruik (rotsklimmen, via ferrata) maar ook volledig verstelbaar. Een systeem van zelfblokke­rende gespen zorgt ervoor dat de riemen niet kunnen loskomen. Een klimgordel voor kinderen heeft een verschuifbare borstband en een handige lus in het mid­den om te zekeren. Opgelet: om te voorkomen dat je kind ondersteboven valt, is een volledig borstharnas sterk aanbe­volen. Een kindergordel is geschikt voor kinderen die minder wegen dan 40 kg.

klimmen_kindergordel_simond

Multifunctionele klimgordel: geschikt voor alle kleren

Een multifunctionele klimgordel is een verstelbare klimgor­del die het hele jaar door en dus over alle soorten kleding gedragen kan worden. Dit type klimgordel is iets zwaarder door het grote aantal verstelgespen. Een uitste­kende keuze voor wie liever niet te veel geld uitgeeft aan twee klimgordels.

klimmen_multifunctionelgordel_simond

Standaard klimgordel: kies de juiste maat

Een standaard klimgordel is niet verstelbaar. Kies dus zeker de juiste maat! Test de klimgordel altijd uit terwijl je hangt. Zo kan je bepalen hoe comfortabel hij zit.

klimmen_standaardgordel_simond

Lichte klimgordels en harnassen voor speleologie

Een lichte klimgordel is ontworpen voor gemakkelijke routes, toerskiën en gletsjer­tochten. Er zijn niet zoveel mo­dellen op de markt en ze zijn allemaal licht en eerder elemen­tair. Lichte klimgordels zitten meestal niet echt comfortabel en zijn niet aan te raden voor rotsklimmen.

Voor speleologie en canyoning bestaan er dan weer speciale harnassen. Speleologieharnassen zijn een stuk slijtvaster dan klimgordels en de gordel is beveiligd met een veiligheidsschakel (Delta of halfrond). Harnassen voor canyoning zijn vaak gevoerd met een beschermend korset om het harnas en de canyoner extra te beveiligen bij afdalingen.

klimmen_licthte_gordel_simond
Hoe kies ik een klimgordel?

David

Productmanager klimmen

Met het "Check & Go"-concept, een concept dat Simon speciaal ontwikkelde voor klimgordels voor kinderen, kan een kliminstructeur heel snel checken of de wederzijdse controle van de klimuitrusting goed is gebeurd.