HOE KIES IK EEN RIJZWEEP?

Er bestaan drie types rijzwepen, toegespitst op de paardrijddiscipline van jouw keuze.

Hoe kies ik een rijzweep?

DE DISCIPLINE

voor een veelzijdig gebruik zonder voorkeur van een welbepaalde discipline, kies je een zweep van gemiddelde grootte (van 49 tot 70 cm). Dit type is ideaal voor elke discipline, maar vooral om te leren rijden in clubverband, wandelingen en training op vlakke grond. De standaard rijzweep wordt gebruikt voor beginnelingen, want ze is gemakkelijk te hanteren.

voor het springen over hindernissen of voor de cross kies je voor een korte zweep (minder dan 49 cm). Dit type is redelijk dik en heeft een brede flap. Ze heeft geen polsriem.

voor dressuur heb je een lange zweep nodig (110 tot 120 cm). Die wordt ook wel "stick" genoemd omdat ze zo lang en dun is. Er zit geen flap aan het uiteinde, maar een koordje.  De ruiter kan er subtiel aanwijzingen mee geven op de billen van het paard. Dit type is ook heel nuttig voor training vanop de grond. Alleen ervaren ruiters mogen een dressuurzweep gebruiken. Voor het gebruik bij wedstrijden informeer je je best omtrent de reglementair toegelaten lengte van de stick - die kan in elk land verschillend zijn.

rijzweep

ONTDEK ALLE RIJZWEPEN