De juiste keuze is gebaseerd op drie criteria: De stijfheid van de schoen, de grootte en pasvorm. 

DE STIJFHEID, OOK WEL DE "FLEX" VAN DE SKISCHOEN

De flex van de schoen is de mate waarin de schoen mee  buigt door druk van het scheenbeen. Een lage flex geeft aan dat een schoen erg stijf is. Een schoen met een hoge flex is daarentegen relatief flexibel. Hoe hoger de flex is des te belangrijker een nauwkeurige en beheerste techniek noodzakelijk is. De flex bepaalt voor een groot deel hoe de beweging wordt vertaald naar de ski. Het is belangrijk om een juiste flex bij je niveau te kiezen. Een te lage flex kan zorgen voor onvoldoende ondersteuning. Een te hoge flex kan ervoor zorgen dat je te weinig druk kan zetten op de ski.

HEREN
-Flex lager dan 65: Je bent een beginnende skiër. De schoen is erg tolerant en zet foutjes niet gelijk om naar je ski.
- Flex van 65 t/m 85: Je bent een meer ervaren skiër
- Flex groter dan 85: Je bent een zeer gevorderde skiër die graag nauwkeurig en op hoge snelheid skiet en ten alle tijden een optimale input wil geven aan je ski's.

DAMES
- Flex lager dan 65: Je bent een beginnende skiëren. De schoen is erg tolerant en zet foutjes niet gelijk om naar je ski.
- Flex van 60 t/m 75: Je bent een meer ervaren skiër
- Flex groter dan 75: Je bent een zeer gevorderde skiër die graag nauwkeurig en op hoge snelheid skiet en ten alle tijden een optimale input wil geven aan je ski's.

Hoe kies ik mijn skischoenen?

DE SCHOENMAAT

Maten van skischoenen worden weergegeven in zogenoemde "mondo points". Ook wel de lengte van de voet in centimeter. Deze staan weergegeven in de onderstaande tabel. 

Hoe kies ik mijn skischoenen?

JE SKISCHOEN PASSEN

Het is belangrijk om altijd skischoenen te passen met sokken aan. Maak alle gespen goed open om de schoen aan te trekken. Wanneer je volledige voet in de schoen zit maak je alle gespen weer vast. Belangrijk is dat je voet stevig vast zit in de schoen, vooral het midden van de voet van de hiel. En je moet je tenen kunnen bewegen. 

skischoenen_wedze