Hoe kies ik trailschoenen?

Hoe kies ik trailschoenen?

Bekijk hier alle tips van Decathlon om de juiste trailschoenen te kiezen, gebaseerd op je stijl en je gebruik, en alles wat je nog meer nodig hebt om deze fantastische sport te beoefenen!

Net als bij loopschoenen bestaan er grote verschillen tussen verschillende trailschoenen. Dit is bijvoorbeeld heel goed merkbaar als je naar de zool kijkt. Het profiel van de zool is een stuk groffer. Dit zorgt er voor dat je veel grip hebt, zowel tijdens het omhoog als omlaag lopen. Het is dan ook erg belangrijk om goed te bedenken wat je wilt en wat je verwacht van een schoen. Iemand die trailrunning wilt gaan ontdekken, heeft minder specifieke verwachtingen dan iemand die al jaren fanatiek trails loopt. Als je een intensieve trailrunner bent, kies dan een model dat ontworpen is om 3 of meer sessies per week te doorstaan. Pas op voor wedstrijdmodellen die zijn geoptimaliseerd om de prestaties op de racedag of één specifiek uitje per week te bevorderen, maar niet om de dagelijkse training te ondersteunen.

Trailschoenen voor eenvoudig terrein

Als je op glooiende onverharde paden gaat lopen dan is het belangrijk om een zachtere schoen te selecteren. Schoenen met flex groeven bieden een oplossing en garanderen een goede voetafrol. Noppen met een hoogte van 4 mm of minder geven je de juiste grip en bieden tevens flexibiliteit. Deze schoenen zullen over het algemeen vrij licht zijn.

Trailschoenen voor gevarieerd terrein

Voor extreem los en modderig terrein heb je natuurlijk super veel grip nodig. De nopjes onder je schoenen zijn in dit geval minimaal 5 mm lang en staan ver van elkaar af zodat je minder snel zult wegglijden. Je moet deze schoenen wel goed onderhouden en schoonmaken want dit zorgt ervoor dat ze langer meegaan. Let goed op je pad, er kunnen stenen, kuilen en wortels op je weg liggen!

 • Salomon Sense Ride 5

  Salomon Sense Ride 5

 • Saucony Peregrine 14

  Saucony Peregrine 14 (binnenkort beschikbaar)

Trailschoenen voor geaccidenteerd terrein

Is het ruwere terrein jouw speelterrein? Hou je van rotsachtige bergpaden met stijle klimmetjes en afdalingen die pittig zijn? Kies dan een schoen die maximale demping biedt. Je zult namelijk veel impact ervaren door het ruwe terrein en daarbij is een goede demping cruciaal. Je schoenen moeten een goede grip bieden omdat het modderig kan zijn en de rotsen vochtig. Een zool met nopjes van 5 mm van een kleverig rubbersoort zullen je de juiste grip bieden. Je kunt in principe alle situaties aan!

 • Brooks Cascadia 17

  Brooks Cascadia 17 (binnenkort beschikbaar)

 • New Balance Hierro V8

  New Balance Hierro V8 (binnenkort beschikbaar)

Trailschoenen voor competitie

Deze modellen zijn lichter en speciaal bestemd voor wedstrijden. Op zoek naar snelheid voor je volgende trailrun? Dan zijn deze schoenen voor jou gemaakt!

Bekijk al onze looptips

(Her)beginnen met hardlopen?

(Her)beginnen met hardlopen?

Hardlopen, een sport die iedereen kan doen, is goed voor de gezondheid en voor je dagelijks welzijn (preventieve en therapeutische werking).

kies_loopafstand_kalenji

Hoe bepaal je jouw ideale loopafstand?

Waar plaats je je inspanningen? Op welke afstand moet je je richten in functie van je capaciteiten? Het zijn veelgestelde vragen in de hardloopwereld.

lopen_weekend_wedstrijd_kalenji

Mag je ieder weekend een wedstrijd lopen?

Ben jij ook onverzadigbaar? Je hebt de wedstrijd amper uitgelopen en denkt al aan de volgende zondag om te profiteren van de vorm van het moment…

6 tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

6 tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

Om in de beste omstandigheden te lopen, is het aan te raden een paar loopschoenen aan te schaffen die je goed zitten en die ontworpen zijn voor hardlopen!

lopen_muziek

Loop op muziek: plaats voor plezier!

Verlangen erop uit te trekken, nood aan motivatie: is het voor jou ook onmogelijk om te gaan lopen zonder je oortjes? Ontdek onze tips.