Hoe kies je aas voor karper?

Een karper is een wroeter; hij zoekt zijn voedsel graag op de bodem. Ontdek welk aas je moet aanbieden om te concurreren met zijn natuurlijk voedsel ...

Hoe kies je aas voor karper?

Boilies

Boilies hebben een revolutie teweeggebracht in het karpervissen. Ze bestaan uit een mix van diverse meelsoorten die bij elkaar worden gehouden met ei. Hiervan worden balletjes van ongeveer 20 mm gemaakt die vervolgens worden gekookt in water, vandaar de naam 'boilies'.

De meeste boilies zinken. Hun ronde vorm onderscheidt ze van ander aas. Je vindt ze in alle smaken, kleuren en maten. Ze zijn gemaakt van een mengeling van verschillende producten (tarwemeel, vismeel enz.). Dit type aas wordt heel veel gebruikt in Europa omdat het erg doeltreffend is, in het bijzonder in vijvers waar karpers ze al snel verkiezen boven elk ander aas.

Pop-ups: er zijn ook ronde deegballetjes die blijven drijven, en dat is een niet te onderschatten troef bij de karper, die nieuwsgierig van aard is. Een ander groot voordeel is dat pop-ups hun effect niet verliezen omdat ze niet wegzinken in een modderige bodem. Uiteraard worden drijvende boilies uitsluitend gebruikt op een montage.

Pellets

Pellets zijn brokjes samengeperst meel en worden in hoofdzaak gebruikt om te voeren. Dit soort aas is bedoeld om snel te vissen. Het lost op in water en verspreidt zich snel. Doordat de pellets zo snel oplossen moet je heel dikwijls een nieuwe op je haak zetten. Pellets zijn meer geschikt voor wie korte tijd vist.

Je vindt ze in alle maten, al dan niet voorgeboord, aan jou om te beslissen welke maat en kleur van pellet het meest geschikt is voor jou.

Partikels

Partikels zijn het meest veelzijdige aas. Er zijn tal van soorten die geschikt zijn voor karpervissen. Een paar voorbeelden:

Lupine:

Lupine is een veelzijdige en vrij dikke boon waarmee je goed op karper kunt vissen.

Tijgernoten:

Die knolletjes hebben als voordeel dat ze knapperig zijn. Karpers zijn nieuwsgierig van aard en raken geïntrigeerd wanneer een van hun soortgenoten hiervan begint te eten.

Maïs:

Ook dit is een heel veelzijdig aas, heel doeltreffend voor de meeste witvissen, waaronder karper.

Opgelet! Het is niet omdat partikels natuurlijk aas zijn dat je geen aandacht moet besteden aan de bereiding ervan. De kwaliteit van de bereiding is bepalend voor hun aantrekkelijkheid en dus voor jouw resultaten. Aarzel niet om wat suiker bij het kookwater te doen om ze nog meer smaak te geven.

#Tip van Caperlan:
Partikels hebben het voordeel dat ze karpers lange tijd op een vrij groot gebied houden zonder ze vol te proppen zodat je verschillende keren na elkaar beet kan hebben zonder jezelf te ruïneren!

Natuurlijk aas:

Wormen en maden zijn het meest gebruikte natuurlijk aas. Ze zijn rijk aan eiwitten en heel doeltreffend. Ze zijn te verkiezen in natuurlijk water waar je niet de tijd hebt om de vis te laten wennen aan kunstaas. Hun grote nadeel is dat je niet kunt mikken op een bepaalde vissoort.

Een goede voerstrategie is om 80% partikels te mengen met 20% boilies. Op je hair kan je ook een boilie afwisselen met een of twee partikels. Die montage wordt “montage tricheur” genoemd.

Nu ken je het belangrijkste aas om te vissen op karper. Aan jou om te kiezen welk aas het meest geschikt is voor de omgeving waar jij vist en de door jou gewenste visgrootte.