Hoe kies je een duikbril?

Hoe kies je de juiste duikbril?

Je duikbril is je beste vriend onder water: dankzij hem kun je de wondere wereld van de zeebodem ontdekken! Maar kies je een duikbril voor diepzeeduiken, voor vrijduiken of om te gaan snorkelen? En ga je voor een een- of tweedelige bril? Wij geven je een kleine uitleg over de verschillende types duikbrillen, zodat je een goed overzicht krijgt! 

KIES JE DUIKBRIL OP BASIS VAN HET SOORT GEBRUIK: SNORKELEN, DIEPZEEDUIKEN, HARPOENVISSEN OF VRIJDUIKEN.

Kies je duikbril op basis van je activiteit

  • vrijduiken

    Voor vrijduiken-freediving

    Voor vrijduiken kies je als beginner voor een bril met een soepele neus om te kunnen klaren. Ben je ervaren? Kies dan voor een bril met een klein volume om squeeze te voorkomen.

  • Bij het harpoenvissen

    Voor harpoenvissen en vrijduiken

    Om te harpoenvissen en te vrijduiken kies je best een duikbril met een klein volume, om squeeze te voorkomen.

  • Diepzeeduiken

    Om te diepzeeduiken

    Om te diepzeeduiken gebruik je een een- of tweedelige bril waarmee je gemakkelijk bij je neus kan om te kunnen klaren

Hoe kies je een snorkelmasker?

Hoe kies je een snorkelmasker?

Doe je aan snorkelen? De Easybreath-duikbril (foto) is perfect aangepast om te gaan snorkelen. Je zult het al snel merken aan zijn vorm: met het revolutionaire gezichtsmasker, een innovatie van Subea, kun je zowel door je neus als door je mond ademen. Hij heeft ook een heel groot gezichtsveld, maar let op! Je kunt er niet helemaal mee onder water gaan, het is een duikbril om aan de oppervlakte te snorkelen.

Het snorkelmasker Easybreath is ideaal voor kinderen vanaf 10 jaar die beginnen met snorkelen, voor mensen die het niet gewend zijn om te snorkelen en voor mensen die het moeilijk vinden om door hun mond te ademen. Dankzij deze bril kun je op een heel natuurlijke manier snorkelen, en op een rustige, vertrouwde manier de onderwaterwereld verkennen.

Zijn grote gezichtsveld en de mogelijkheid om door je mond en neus te ademen stellen je meteen op je gemak, en zijn geïntegreerde anticondenssysteem en zijn snorkel waar geen water in kan, zorgen ervoor dat je je steeds veilig voelt.

Hoe kies je de perfecte duikbril om aan harpoenvissen of vrijduiken te doen?

Doe je aan harpoenvissen of vrijduiken? Er bestaan specifieke duikbrillen voor deze activiteiten, ze zijn heel wat kleiner dan andere brillen om de luchtdruk in de bril en luchtverlies te beperken.

Duikbrillen om te harpoenvissen of om te vrijduiken zijn bijna altijd tweedelig en hebben vaak een klein volume om luchtverlies bij het duiken te beperken. Sommige brillen bedekken je ogen bijna volledig, zodat je ook heel dicht bij zeer schuwe vissen kunt komen. Om dit aspect nog te versterken hebben de meeste brillen voor harpoenvissers een donkere kleur of een camouflagemotief.

Hoe kies je een duikbril voor harpoenvissen?
Hoe kies je een duikbril voor diepzeeduiken?

Hoe kies je de juiste duikbril?

Duikbrillen hebben een heel belangrijk doel: je moet gemakkelijk bij je neus kunnen om de Valsalva-manoeuvre te kunnen uitvoeren bij het duiken, en je moet een goed gezichtsveld hebben in het water. En nu is het aan jou om de juiste duikbril te kiezen:

- rand in één of twee materialen (soepeler en beter waterdicht), in het zwart of zelfs transparant om het tunneleffect te verminderen waar sommige mensen last van kunnen hebben ~- een- of tweedelige glazen: een groter gezichtsveld bij de eerste optie, de mogelijkheid om corrigerende glazen te gebruiken bij de tweede. Opgelet: De vorm en de kromming van de glazen hebben een rechtstreekse invloed op je gezichtsveld!~- in felle kleuren of helemaal zwart~- met of zonder plastic omranding: het glas zit dan rechtstreeks ingewerkt in de siliconen rand, voor meer lichtheid en stevigheid~- met een riempje in stof, heel handig voor lange haren, of in siliconen, wat beter geschikt is voor een duikpak met een kap of korte haren 

Hoe kies je de juiste maat duikbril?

Als je je eerste duikbril kiest, is het aan te raden om die in de winkel uit te proberen. Test dus gerust de verschillende maten van het Easybreath-snorkelmasker. Als je het masker op je gezicht plaatst, dan weet je dat je de juiste maat te pakken hebt als er geen ruimte meer is tussen je kin en de siliconen rand, terwijl alles heel comfortabel aanvoelt. Voor klassieke duikbrillen kun je de juiste maat vinden door een eenvoudige maar heel efficiënte test:

1. Zet het model op je gezicht zonder dat je het bandje rond je hoofd doet.~2. Adem in door je neus: de bril moet vanzelf blijven zitten.~3. Hou je adem in. Als je bril blijft zitten dan heeft hij de goede maat.~Doe dan het bandje om je hoofd en stel zachtjes af, zonder dat je te veel aantrekt: er moet nog lucht kunnen ontsnappen uit de duikbril. Is dat het geval? Dan moet je enkel nog het comfortabelste model kiezen dat je het beste gezichtsveld biedt!

Alexandre, Verkoper duikartikelen bij Decathlon Toulon

Alexandre

Verkoper duikartikelen - decathlon toulon - niveau 3 ffessm en sub'redacteur subea 

Wil je een tip om je bril niet te laten beslaan? Doe voor elke duik een anti-condensproduct (of afwasmiddel, tandpasta, speeksel, ...) op de binnenkant van je glazen, en spoel dat af net voordat je het water ingaat. Bewaar je bril thuis op een donkere en koele plek: het plastic en de siliconen van je bril zijn niet altijd de beste maatjes met de zon.