HOE KIES JE DE JUISTE DUIKVINNEN?

Duikvinnen zijn een integraal onderdeel van je duikuitrusting: je gebruikt ze om gemakkelijk vooruit te gaan in het water! Maar welk type moet je kiezen? En vooral, welke zijn geschikt voor jouw gebruik?

choisir_ses_palmes

VOOR ELKE ONDERWATERACTIVITEIT HET JUISTE TYPE DUIKVINNEN 

Er bestaan verschillende soorten duikvinnen, en voor een optimaal gebruik moeten ze passen bij je activiteit. Je zult dus moeten kiezen tussen vinnen om te snorkelen, om te diepzeeduiken, om te harpoenvissen of om te vrijduiken: 

 Snorkelvinnen: Dit zijn soepele, lichte vinnen. Ze zijn ideaal voor beginners, ze geven je genoeg kracht om je gemakkelijk te verplaatsen in het water zonder dat je je beenspieren heel hard moet laten werken.

subea_snorkeling_palmes

Vinnen voor diepzeeduiken: Met de redelijk zware uitrusting die je nodig hebt bij diepzeeduiken, moeten je duikvinnen je genoeg kracht kunnen geven om vooruit te gaan in het water. Het blad van dit type vinnen is dus groter. Je kunt ook kiezen tussen gesloten of verstelbare voetpockets.

subua_plongée_bouteille

Duikvinnen voor harpoenvissen en vrijduiken: Deze zijn over het algemeen veelzijdig door hun verwisselbare blad. Duikvinnen voor harpoenvissen en vrijduiken zijn langer en gemiddeld tot zeer stijf. Zo kom je gemakkelijker het water in en heb je ook de nodige kracht om terug naar de oppervlakte te gaan.

palmes_de_chasse_sous_marine

DE TECHNISCHE CRITERIA BIJ DE KEUZE VAN JE DUIKVINNEN 

aantrekgemak

GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID 

Afhankelijk van het blad zal je duikvin gemakkelijk of minder gemakkelijk door het water te bewegen zijn.

Comfort

Comfort

Er bestaan twee types duikvinnen: vinnen met gesloten of verstelbare voetpockets. Bij een duikvin met verstelbare voetpocket moet je een duiklaarsje dragen, wat bij een gesloten pocket niet noodzakelijk is. Een duikvin met een gesloten voetpocket is volledig dicht. 

Kracht

Kracht

Het blad van de duikvin bepaalt zijn kracht. Hoe langer/stijver het blad, hoe krachtiger de vin. Als het blad daarentegen kort en soepel is, zal je vin minder krachtig zijn. 

DUIKVINNEN MET GESLOTEN OF VERSTELBARE VOETPOCKETS VOOR DIEPZEEDUIKEN?

DUIKVINNEN MET GESLOTEN VOETPOCKETS

Duikvinnen met gesloten voetpockets zijn ideaal voor duiken in warm water, of in combinatie met lichte duiklaarsjes. Ze zijn over het algemeen soepeler en comfortabeler dan vinnen met verstelbare voetpockets. Dankzij deze voetpockets blijven ze ook beter aan je voeten zitten. Ze zijn echter wel iets moeilijker aan te trekken en vaak ook iets gevoeliger voor schade.

duikvinnen subea decathlon

DUIKVINNEN MET VERSTELBARE VOETPOCKETS 

In tegenstelling tot vinnen met gesloten voetpockets zijn vinnen met afstelbare pockets veel stijver en minder comfortabel, maar wel heel gemakkelijk aan te trekken! Voor dit type vinnen moet je sowieso wel aangepaste duikschoenen dragen. 

Advies hoe kies je verstelbare duikvinnen subea decathlon

HOE KIES JE DE JUISTE MAAT DUIKVINNEN 

Wil je een tip om te weten of je vinnen de juiste maat hebben? Kies eerst het juiste model, trek ze aan en ga staan. Ga dan op je tenen staan. De pocket moet je hiel volgen als je die naar boven brengt. Als de pocket je hiel niet volgt dan is je duikvin te groot. ~Stoort er je ergens iets, of zit je voet té vast, aarzel dan zeker niet om een maat groter te proberen! Je kunt ook steeds een dun laarsje dragen om indien nodig je voet wat aan te passen aan de duikvin. ~~Ga je in koud water duiken met vinnen met gesloten of verstelbare pockets, dan zul je laarsjes of schoenen in neopreen nodig hebben. Hou daar rekening mee bij de keuze van de maat van je vinnen, en neem een maat groter dan gewoonlijk!

Advies hoe kies je de juiste maat duikvinnen subea decathlon
Alexandre verkoper duikmateriaal decathlon toulon

ALEXANDRE

Verkoper duikmateriaal - Decathlon Toulon - Niveau 3 FFESSM en Sub'Redacteur Subea 

Denk er ook aan dat je duikvinnen kiest op basis van je activiteit, maar ook van je niveau! Sommige duikvinnen zijn bijvoorbeeld meer geschikt voor beginners dan andere, en ze moeten er ook vooral voor zorgen dat je gemakkelijk vooruit komt in het water.