handbalschoenen

Hoe kies je de juiste handbalschoenen?

Tijdens het handballen worden de voeten voortdurend belast, zowel door de vele sprongen als door draai- en sprintbewegingen. Decathlon geeft je graag een paar tips om de juiste handbalschoenen te kiezen. Daarbij willen we je zoveel mogelijk comfort en efficiëntie bieden en gaan we na welke handbalschoenen het best bij je passen.

Waarom zijn goede handbalschoenen belangrijk?

Handbal is een sport met erg veel sprongen en sprongpassen, vaak op een vrij harde ondergrond. Gewone sneakers zijn dan misschien wel goed genoeg voor wie slechts af en toe een partijtje handbal speelt (bijvoorbeeld op school of met vrienden), maar wie regelmatig handbal speelt, kiest toch beter voor een geschikte handbaluitrusting. Goed materiaal voorkomt verstuikingen en verbetert je spelprestaties, door je bijvoorbeeld meer lichtheid te bieden tijdens het sprinten.

In het algemeen moet een handbalschoen zowel een goede demping als voldoende steun bieden. Deze twee criteria zijn erg belangrijk, omdat ze ervoor zorgen dat je knieën en andere gewrichten gespaard blijven van blessures. Dat is echter niet alles: de keuze voor handbalschoenen is heel persoonlijk en er moet rekening worden gehouden met de eigen kenmerken van elke speler.  

handbalschoenen in actie

Hoe kies je de juiste handbalschoenen in functie van je plaats op het veld?

Tegenwoordig kun je kiezen uit een ruim gamma verschillende handbalschoenen. Om wegwijs te raken in het aanbod, baseer je je op je positie op het veld. Een speler op de flank voert immers niet dezelfde bewegingen uit als een speler op een positie achteraan of een pivot. Als je op een van de backs of als middenman speelt, zul je veel vaker moeten wisselen van richting en stevig moeten afzetten. Jouw ideale handbalschoenen moeten dus tegelijk veel steun bieden en voor de passende demping zorgen. Je kiest het best voor een stabiele schoen met sterke verstevigingszones opzij en uitstekende demping, om het risico op verstuikingen te voorkomen. Als hoekspeler zet je meer dan eens een sprintje in tijdens een handbalwedstrijd.

Jij opteert dus het best voor soepele en lichte schoenen met een fijne zool laag bij de grond, zodat je niet wordt afgeremd tijdens het rennen. Je zou zelfs voor volleybalschoenen kunnen kiezen, hun pluimgewicht is een belangrijk pluspunt om aan snelheid te winnen. Als pivot hangt de keuze van je schoenen af van je lichaamsbouw en je speelstijl. Jij kunt dus zowel kiezen voor een model met veel steun of voor een soepeler model.  

Welke handbalschoenen passen bij mijn lichaamsbouw?

Net zoals je een handbalshirt in de juiste maat koopt, kies je ook je handbalschoenen naargelang je lichaamsbouw. Hou rekening met je gewicht bij het uitkiezen van geschikte handbalschoenen. Hoe zwaarder je bent, hoe meer demping en steun de schoen je moet bieden om de schokken van elke sprong op te vangen. Bovendien is ook de vorm van je voet een belangrijk criterium bij de keuze van je handbalschoenen. Sommige modellen zijn geschikt voor smalle voeten, terwijl andere geschikt zijn voor een iets bredere voet.

Een juiste keuze is essentieel, anders zitten je voeten te strak of te los in de schoenen. Opgelet: bij het kopen van je handbalschoenen neem je dezelfde maat als gewoonlijk. Er hoeft geen 'extra' ruimte te zijn, dat zorgt alleen maar voor blessures. Tot slot heeft elk merk zijn eigen pasvorm ontwikkeld, met specifieke technologieën: gel op de hiel, combinatie van een frame en een strap om je voet beter te omsluiten enz. Het is aan jou om verschillende schoenen uit te testen en te ontdekken welk model jou het meest comfort biedt.