hoe kies je een zonnebril voor watersport

Hoe kies je de juiste watersportbril ?

.

Een zonnebril voor watersport kies je in functie van 4 criteria: de categorie van het glas, de mate waarin hij je ogen bedekt, of hij drijft en hoe goed hij blijft zitten.

De categorie van de glazen ?

Op het water is de gloed van de zon intenser. Om steeds goed te zien en niet door de zon gestoord te worden kies je dus de "categorie van je glazen" in functie van de weersvoorspelling. De categorie van het glas geeft een aanduiding van de bescherming tegen verblinding, gaande van 0 tot 4. Hoe harder de zon schijnt, des te hoger die categorie moet zijn. Voor watersporten raden we dus categorie 3 of 4 aan. Bovendien kun je ook kiezen voor polariserende glazen. Je kunt namelijk ook fel verblind worden door weerspiegelingen op het water. Polariserende glazen verminderen dat effect, zodat je nog steeds ziet waar je heen vaart of glijdt. Ze beperken dus de weerspiegelingen op het water.

  • Hoe kies je de juiste watersportbril ?

    Categorie 3

    Bij zonnig weer. Sterk buitenlicht. 100% uv-werend.

  • Hoe kies je de juiste watersportbril ?

    Categorie 4

    Bij zeer zonnig weer - op volle zee Zeer sterk buitenlicht. 100% uv-werend.

Hoe kies je de juiste watersportbril ?

Bedekt je zonnebril je ogen voldoende ?

Op het water worden de zonnestralen in verschillende vlakken weerspiegeld, meer dan op het droge. Er komen dus niet alleen rechtstreekse zonnestralen in je ogen terecht, maar ook door het water gereflecteerd zonlicht. Om te verhinderen dat die talrijke uv-stralen schade berokkenen in je ogen, is er niets beters dan een goed bedekkende bril.   Hoe weet je of je bril je ogen goed bedekt? > Kijk na of de bril goed rond gevormd is. Hij moet de vorm van je gezicht goed volgen. Zo kunnen de zonnestralen niet langs boven- of onderaan in je ogen komen. > De veren ter hoogte van de zijkant van je ogen moeten breder zijn dan bij een klassieke bril. Zo zorgt ook het montuur ervoor dat er geen zon in je ogen kan.

Hoe kies je de juiste watersportbril ?

Blijft je zonnebril drijven ?

Of je nu kitesurft of kajakt, bij elke watersport bestaat het risico dat je in het water valt. En dan gebeurt het wel eens dat je je zonnebril verliest.~Daarom hebben we ook drijvende brillen. Dankzij een speciaal materiaal komt je bril gemakkelijker weer aan de oppervlakte. We kunnen je niet garanderen dat je je bril nu steeds opnieuw zal terugvinden, maar het zal wel gemakkelijker zijn en sneller gaan.

Past je zonnebril goed ?

Je bril moet goed op je gezicht blijven zitten, zodat je ogen steeds goed beschermd zijn en zodat je je bril niet verliest. Daarbij moet je vooral op twee zones letten: je neus en achteraan je hoofd ter hoogte van je oren. Op die 2 plekken vindt je bril namelijk steun. Idealiter moet je bril bovenop je neusbrug rusten. De veren van je bril moeten goed tegen je schedel aan liggen. Dit kun je snel testen door lichtjes met je hoofd te schudden en na te kijken of je bril goed op zijn plek blijft. Als je gaat zweten zorgen de rubberen neuspads en de veereinden ervoor dat je bril mooi blijft zitten. Bovendien kun je ook voor extra veiligheid zorgen door een brilkoordje. Sommige koordjes in neopreen blijven zelfs drijven!

Hoe kies je de juiste watersportbril ?
Hoe kies je de juiste watersportbril ?

Steun op je neus

Rubberen neuspads zorgen er mee voor dat je bril mooi bovenop je neusbrug blijft zitten. Er kunnen zelfs kleine lijntjes opzitten zodat je bril nog beter op zijn plaats blijft. Je bril gaat dan minder makkelijk glijden, zelfs als je zweet.

Hoe kies je de juiste watersportbril ?

Steun voor de veren

Veren in rubber blijven gemakkelijker op je hoofd zitten.

Hoe kies je de juiste watersportbril ?

Brilkoordje

Er bestaan ook brilkoordjes om je bril vast te zetten. Er zijn twee systemen: ofwel maak je het koordje vast aan de uiteinden van de veren, ofwel gebruik je het koordje in de plaats van de veren. Deze elastische bandjes houden je bril mooi tegen je gezicht.

Om te surfen, kajakken of kitesurfen is het belangrijk dat je zonnebril 100% anti-uv is, om je ogen te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Het voordeel: kies voor glazen in polycarbonaat, een ultra-schokbestendig materiaal.