hoe de juiste maat kiezen

Hoe kies je een bass boat?

Vissen is zoveel leuker als je beschikt over de juiste uitrusting. De sport biedt heel wat voordelen en alles vissers gaan op zoek naar de beste uitrusting om zoveel mogelijk vissen te vangen.

Als je al een tijdje vist of het vissen weer wilt oppakken, ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in een bass boat of visboot. Je kunt niet zonder een boot als je vaak wilt gaan vissen en op momenten wanneer het jou past. We willen je dan ook graag enkele tips geven om de beste bass boat te kiezen.

visboot

Waarom vissen?

De eerste vissers waren jagers van stammen die dicht bij een waterweg woonden. Vandaag gaan steeds meer mensen vissen omdat het voor ontspanning en rust zorgt.

Tijdens een uitje met je gezin kan vissen een fijne manier zijn om te genieten van aangename momenten met je geliefden. Het is een leuke activiteit, zodat je kinderen graag zullen meegaan om een onvergetelijke tijd met je te beleven.

Door je kinderen kennis te laten maken met de vissport leer je ze geduld op te brengen en draag je bij aan hun welzijn. Misschien wordt de band met je kinderen zelfs nog sterker wanneer blijkt dat jullie een gedeelde passie hebben.

Vissen is ook ideaal om sociale relaties te bevorderen. Bovendien blijf je ook nog eens in beweging. Als je gaat vissen op een rivier of op zee moet je best wel een inspanning leveren en je fysieke capaciteiten op de proef stellen.

Waarom kiezen voor een bass boat?

Voor sportvissers is een bass boat de perfecte boot om vissen in te halen. Het is een boot die je een uniek gevoel geeft tijdens het vissen. Als je in de buurt van een groot meer woont, is een bass boat een uitstekende keuze.

Een bass boat is een grote boot, voorzien van een dek, vloerbedekking en een console. Door het grote formaat heb je ook meer plaats aan boord. Je kunt alle nodige spullen om te vissen meenemen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over waar je ze moet laten. Een bass boat is bovendien stabieler dan een traditionele visboot, waardoor je makkelijker recht kunt blijven staan als je een tegenspartelende roofvis wilt vangen.

De console is volledig aanpasbaar, zodat je hem kunt afstellen op je wensen en behoeften. Een bass boat is uitgerust met een verbrandingsmotor en beter voor het milieu omdat hij minder CO2 uitstoot door het optimale energiegebruik. Bij slecht weer geeft de boot je meer veiligheid.

Vissers waarderen dit type boot ook omdat ze direct op hun boot naar muziek kunnen luisteren. Uiteraard is het beter om muziek uit te zetten als je in de buurt komt van de plek waar je wilt gaan vissen. Een bass boat is in de eerste plaats ontwikkeld om te vissen, maar is ook ideaal als je je kinderen mee wilt nemen voor een tochtje op het meer.

Hoe kies je een bass boat?

Bass boats zijn uitermate geschikt voor vissen in zoetwater en om kort te gaan vissen. De aankoop van een bass boat is een echte investering waar je goed over moet nadenken. Het is belangrijk dat de boot aan een aantal criteria voldoet om optimaal te genieten van het vissen.

Het platform
Een bass boat kan één of meerdere platformen hebben boven de waterlijn. De platformen geven je extra comfort tijdens het vissen met kunstaas.

De vloerbedekking
Het grootste verschil tussen een bass boat en een standaard visboot is ongetwijfeld de vloerbedekking op de verschillende platformen. De bedekking geeft je meer grip op de vloer en een beter evenwicht als je rechtstaat in de boot.

De motor
Je bass boat kan een verbrandingsmotor of elektrische motor hebben. Een verbrandingsmotor Een verbrandingsmotor heeft genoeg vermogen om je met een behoorlijke snelheid van de ene viszone naar een andere te verplaatsen. Deze motor bevindt zich meestal aan de achterzijde van de boot. Een elektrische motor zit aan de voorkant van je bass boat en is erg handig om je boot weer gemakkelijk op koers te krijgen. 

vissen op zee

Welk type bass boat kiezen?

Bass boats bestaan in twee verschillende types. Naargelang je criteria kun je kiezen voor een bass boat in glasvezel of aluminium. Om je te helpen bij je keuze stellen we je graag deze twee verschillende types voor.

Bass boat in glasvezel
Een bass boat in glasvezel is zwaarder en geeft je meer stabiliteit en optimale prestaties op zee. Deze boot is ook beter bestand tegen de wind, zodat je kunt anticiperen op de kleinste bewegingen door slecht weer. Het gebruik van glasvezel zorgt ervoor dat de romp van de boot beter gevormd kan worden.

Verder kun je een bass boat in glasvezel voorzien van een trapje, verstelbare dodehoekspiegels en een boeg. Het is ook mogelijk om je bass boat in glasvezel uit te rusten met zitmodules, een viskoffer, een aasemmer of een visstation.

Bass boat in aluminium
Een bass boat in aluminium is goedkoper en kan een uitstekend alternatief zijn voor een bass boat in glasvezel als je een krap budget hebt. Deze boot is lichter en werkt met een kleine motor die je een gelijkaardig rendement geeft als een bass boat in glasvezel.

Het lage gewicht is ook een groot voordeel als je met de boot het water opgaat, omdat de besturing een stuk eenvoudiger wordt. Verder kun je de boot makkelijk aan je auto vastmaken als je hem moet verplaatsen. Een bass boat in aluminium vraagt bovendien weinig onderhoud. Als de aluminium romp van je boot beschadigd raakt, kan je hem goedkoop laten repareren omdat er alleen maar deuken in komen. Bij een bass boat in glasvezel kan de romp gaan barsten, waardoor uitgebreide reparatie noodzakelijk is.

vissen

Welke eigenschappen heeft een bass boat?

Een bass boat wordt voornamelijk gebruikt voor sportvissen en is een kleine boot met een platte bodem. Dit type visboot is vooral populair in Noord-Amerika voor het vissen op zeebaars en rivierbaars. Sommige modellen zijn erg snel, waardoor ze ideaal zijn voor watersport.

Bass boats zijn verkrijgbaar in glasvezel of aluminium. Beide types kun je uitrusten met draaibare stoelen om het vissen nog aangenamer te maken.

Een bass boat is meestal voorzien van een elektrische motor om te kunnen trollingvissen. De stuurconsole op je bass boat biedt je unieke functionaliteiten om een dagje vissen nog beter te maken.

Hoe rust je een bass boat uit om te gaan vissen?

Als je de perfecte bass boat hebt gekozen, is het tijd om je nieuwe boot uit te rusten en de zee op te gaan om roofvissen te vangen. Visgerei kan behoorlijk duur zijn, dus het is essentieel dat je zorgvuldig de juiste uitrusting kiest.

Stoelen
Het bijzondere aan een bass boat is ongetwijfeld de mogelijkheid om er verwijderbare stoelen op te plaatsen. Als je vaak een halve of volledige dag gaat vissen, kies je best voor een stoel die je veel comfort biedt.

Vloerbedekking
Voor nog meer comfort is een bass boat uitgerust met een vloerbedekking die het geluid dempt als je een voorwerp in de boot laat vallen. Zo schrik je de vissen niet af en kun je ongestoord verder vissen. Vergeet wel niet om de vloerbedekking van je boot regelmatig schoon te maken met een stofzuiger of door ze met veel water af te wassen om onaangename geurtjes te verdrijven.

Dek
Kies steeds voor een dek dat gelijk ligt met het vrijboord, zodat je talloze opbergruimtes kunt creëren, handig voor het opbergen van je visuitrusting zoals viskisten, hengels, accu's en lijnen.

Stuurconsole
Als je genoeg ruimte hebt, kun je kiezen voor een stuurconsole. Hoewel het niet essentieel is, vinden sommige vissers het wel leuk om een console te gebruiken. Tegenwoordig wordt de stuurconsole vooral aanbevolen voor lange tochten.

Boordelektronica
Om te beginnen zijn dieptemeters essentiële accessoires aan boord van een boot. Wat het display betreft, kies je best voor een minimale grootte van 10 inch om een goed overzicht te krijgen van de roofvissen rond je boot.

Batterijen
Hoewel lithiumbatterijen duurder in aankoop zijn, werken ze beter en gaan ze langer mee. Je kunt batterijen gebruiken als extra aandrijving maar ook om meters of andere elektrische apparaten van stroom te voorzien.

Motor
Een verbrandingsmotor is veilig en dus zeker een goede keuze. Toch is het gebruik van een dergelijke motor verboden in bepaalde zones. Om waar je maar wilt te kunnen vissen, kies je best voor een elektrische aandrijfmotor, die veel krachtiger is dan een elektrische trekmotor.

visboot