Wil je je mobiliteit veranderen door over te stappen op een elektrische step?
Kies dan de step die jou past, en niet het nieuwste model of de step die je vriend(in) of collega ook heeft...
Jouw gewoontes, beperkingen, routes en budget zijn de factoren die je naar de juiste elektrische step leiden die jouw woon-werkverkeer kan opleuken!

De prijs, om in je budget te passen

Van een leuk speeltje tot een veilig en betrouwbaar dagelijks vervoermiddel, de prijsklasse van elektrische steps is zeer breed. Alleen jij kunt bepalen wat je nodig hebt. Houd hierbij rekening met je route, je frequentie en andere beperkingen.

Stel jezelf de juiste vragen:

- Welke afstand ga ik dagelijks afleggen?
- Liggen er heuvels op mijn route?
- Moet ik mijn step dragen (bus, trappen enz.)?
- Waar ga ik de step stallen? Staat hij daar veilig?

Zo kan je afbakenen welk budget je nodig hebt voor je aankoop. Om aan al je behoeften te voldoen, kan je bij Decathlon een hele reeks elektrische steps krijgen, van de leuke en betaalbare modellen tot de meer geavanceerde, die comfort en plezier combineren voor wie een wat groter budget heeft.

Hoe kies je een elektrische step?

De actieradius, om steeds verder te gaan

Je kunt het op je vingers natellen.
Als je kilometers wilt afleggen zonder je telkens zorgen te maken over het opladen van je step, is de actieradius de sleutel.
Die actieradius gaat van 15 km bij de meest basic modellen tot meer dan 30 km, of meer dan een uur rijden op volle snelheid.
Houd ook rekening met de oplaadtijd, zodat je niet te lang stilstaat tussen twee ritten!
Ga je je verdiepen in de technische kenmerken van de step, dan is het criterium waarmee je de verschillende modellen kunt vergelijken de accucapaciteit in Wh.

Hoe kies je een elektrische step?

Het gewicht en de draagmogelijkheden, om elke situatie aan te kunnen

Woon je op de begane grond? Hoef je geen trappen te beklimmen met je step? Maak je geen gebruik van het openbaar vervoer?...
Ga dan direct verder! Deze alinea is voor jou dan niet interessant.

Maar... 
Als je op de vijfde verdieping van een gebouw zonder lift woont of als je je elektrische step graag wilt combineren met het openbaar vervoer (trein, metro, tram)... 

Dan is het gewicht van je elektrische step opeens heel belangrijk! Je gaat niet elke dag de trappen op en af met een step van 30 kg!

Als je je step moet dragen, kies dan een step die je gemakkelijk in kunt klappen en mee kunt nemen, met een gewicht van maximaal 15 kg.

Hoe kies je een elektrische step?

Motorvermogen om heuvels te overwinnen

Bergop is geen probleem, maar enkel met genoeg power onder je voeten!

Stedelijke routes zijn niet altijd volledig vlak en het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij de keuze van je step.

Brengt je dagelijkse trip je door heuvelachtige steden als Luik of Brussel, dan kom je heuvels tegen die wel wat extra inzet vragen.

Daarom is het belangrijk om rekening te houden met het motorvermogen van je elektrische step. Je kunt de verschillende steps vergelijken aan de hand van de hoeveelheid Watt van de motor.

Houd er ook rekening mee dat heuvels met hetzelfde motorvermogen gemakkelijker te beklimmen zijn met een lichtere step, grotere wielen... en een lichtere helling!

Hoe kies je een elektrische step?

Het scherm en de verbindingsmogelijkheden voor een 2.0 ervaring

Van heel eenvoudig tot boordevol mogelijkheden, het scherm van je step is een waar dashboard.

Zo kan je in een oogopslag zien hoe snel je gaat, hoe vol je accu nog is en welke (knipper)lichten branden.

Ben je dol op nieuwe technologieën? 
Je hebt ook elektrische steps met coole extra's, zoals een speciale app op je smartphone waar je via Bluetooth mee kunt verbinden om bijvoorbeeld je ritten te registreren, je kilometerstand bij te houden of je step op afstand mee op slot te zetten.

Hoe kies je een elektrische step?

Comfort, vering en soorten wielen... de technische punten die het verschil maken

Als je je elektrische step dag in dag uit over lange afstanden gebruikt, dan moet je het comfort serieus nemen.
Een breder deck is comfortabeler.  
Daar kan je gemakkelijk je voeten op zetten en zo sta je stabieler.
En om gemakkelijker door de stad te rijden mag het deck niet te laag hangen, om te voorkomen dat het over de grond schraapt bij verhoogde stukken van de weg of de stoep.

De vering absorbeert kleine schokken van oneffenheden in de weg of de snelheid die je maakt.

Wielen van elektrische steps zijn vaak wat groter, zodat ze geschikt zijn voor elk terrein en je sneller en verder kunt rijden. Je kunt kiezen voor luchtbanden of massieve banden.

Luchtbanden zijn vooral geschikt voor "off-road" gebruik, terwijl massieve bestanden goed over asfalt rollen en lekbestendig zijn.

Hoe kies je een elektrische step?

En niet te vergeten: je helm en accessoires!

Wil je met de elektrische step van de stad je nieuwe speelterrein maken, denk dan ook aan enkele accessoires. Ze zijn ontwikkeld voor je veiligheid en comfort en vormen een essentiële of leuke aanvulling op de aankoop van een elektrische step.

Hoe kies je een elektrische step?
Hoe kies je een elektrische step?

Vragen 

Hoe oud moet je zijn om met een elektrische step te kunnen rijden?
Er geldt geen minimumleeftijd voor het rijden met een elektrische step.

Wat is de actieradius van een elektrische step?
De actieradius van een gemiddelde elektrische step is 20 km. De duurdere modellen hebben een actieradius van meerdere uren.

Hoe snel gaat een elektrische step?
De maximale toegestane snelheid van een elektrische step is wettelijk vastgelegd op 25 km/u.

Is het dragen van een helm verplicht?
Het dragen van een fietshelm op een elektrische step is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden.

Moet je een elektrische step inschrijven?
De elektrische step valt onder de Nieuwe Individuele Elektrische Voertuigen (NIEV). Als de snelheid conform de wetgeving beperkt is tot 25 km/u, hoef je het voertuig niet in te schrijven.
Elektrische steps met een maximumsnelheid van meer dan 25 km/u vallen onder de categorie bromfietsen en moeten wel worden ingeschreven.

Moet je een elektrische step laten verzekeren?
Het is aanbevolen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten die de schade veroorzaakt aan derden vergoedt.
Die omvat in het bijzonder verwondingen van een voetganger en materiële schade aan een ander voertuig. Doorgaans is die aansprakelijkheidsverzekering opgenomen in je inboedelverzekering. Vraag je verzekeraar om meer informatie.
Maar voor een betere bescherming kan je je inboedelverzekering laten aanpassen of een specifieke verzekering voor je elektrische step afsluiten.

Wat zijn de verkeersregels voor het gebruik van een elektrische step?
Er zijn specifieke verkeersregels opgesteld voor het gebruik van een elektrische step.
Als je sneller dan 6 km/uur rijdt, word je gezien als fietser en volg je dus dezelfde regels die ook voor fietsers gelden. Je stept op het fietspad en enkel als er geen fietspad is, op de rijbaan. Als je stapvoets gaat (maximaal 6 km/u), word je gezien als voetganger en volg je de regels voor voetgangers. In dat geval step je dus op de stoep.
Je mag de step in principe stallen waar je maar wilt, maar zorg ervoor dat je andere weggebruikers niet hindert en raadpleeg eerst de plaatselijke regelgeving.

chef_de_produit_trottinette

Cédric mollet

Productmanager om jouw verplaatsingen op rolletjes te laten lopen

Ik zet mij in om producten te ontwikkelen die jouw dagelijkse woon-werkverkeer vereenvoudigen. Heb je iets nodig, wil je iets terugsturen of heb je een vraag, neem dan zeker contact met mij op.