HOE KIES JE EEN OPBLAASPOMP VOOR JE LUCHTBED OF TENT?

Voetpomp, handpomp of elektrische pomp ... Hier vind je al onze tips om de opblaaspomp te kiezen die het meest geschikt is voor jouw luchtbed of tent. 

comment_choisir_pompe_matelas_tente

Een opblaaspomp kies je aan de hand van 4 criteria: compatibiliteit, opblaastijd, opblaasgemak en voor de elektrische pompen, de stroombron.

COMPATIBILITEIT

Het eerste criterium waar je op moet letten als je een opblaaspomp kiest, is de compatibiliteit.

Als je op zoek bent naar een pomp voor de opblaasbare bogen van een tent, is alleen de rode dual action handpomp krachtig genoeg. Deze pomp is voorzien van een drukmetertje en blaast snel, efficiënt, nauwkeurig en krachtig op. Je kan ze ook gebruiken om een luchtbed op te blazen.

Als je op zoek bent naar een pomp voor een luchtbed, kan je kiezen tussen een voetpomp, een elektrische pomp of de blauwe dual action handpomp (die niet krachtig genoeg is om tentbogen op te blazen maar uitstekend voldoet voor een luchtbed). 

Alle opblaaspompen van Quechua worden verkocht met 3 verschillende adapters zodat ze op de meeste ventielen passen.

handpomp-dual-action-snelheid-opblazen

OPBLAASTIJD

Het tweede criterium bij de aanschaf van een luchtpomp is de opblaastijd. Hiervoor hangt alles af van de grootte en het blaassysteem van je pomp.

De dual action handpompen werken met een dubbel systeem, dat wil zeggen dat ze zowel bij het naar onderen drukken als bij het naar boven trekken lucht blazen. Ze vragen dus maar half zoveel inspanning en blazen dubbel zo snel op! Andersom blazen voetpompen alleen lucht wanneer je erop drukt. Elektrische pompen tot slot blazen continu!  

OPBLAASGEMAK

Het derde criterium dat je kan helpen een keuze te maken, is het opblaasgemak

Op dit vlak is de elektrische pomp de overduidelijke winnaar, want al wat je moet doen is de pomp aanzetten en de rest gebeurt vanzelf! Een nadeel is wel dat dit soort pomp stroom nodig heeft.

Als je bereid bent je dijspieren of biceps te trainen, kan je kiezen tussen een voetpomp of een handpomp ;) 

opblazen-pomp-gemak-handpomp

DE VOEDING

Mocht je voor een elektrische pomp gaan, dan is er nog een laatste criterium waar je rekening mee moet houden, en dat is het type stroombron :

- als de pomp op een batterij werkt, kan je ze thuis of in de auto opladen (via een USB-kabel, de sigarettenaansteker van de auto of een stopcontact) en moet je geen stopcontact in de buurt hebben wanneer je ze gebruikt. Bij dit soort pompen loont het de moeite om ook even naar de autonomie te kijken.

- als de pomp op netstroom werkt, moet je ze aansluiten op een stopcontact en kan ze niet werken als ze niet is aangesloten. Dit type pomp is vooral geschikt om binnen bij je thuis te gebruiken.