HOE KIES JE EEN SLAAPZAK?

Een degelijke slaapzak is onmisbaar voor een goede nachtrust op de camping of tijdens het hiken. Het aanbod is groot, dus kiezen kan lastig zijn. Voor je keuze kan je je laten leiden door verschillende criteria zoals het gewicht, het comfort en de isolatiewaarde. Lees hier onze adviezen zodat je de slaapzak kiest die het best beantwoordt aan jouw verwachtingen.

hoe-kies-je-een-slaapzak-kamperen-trekking

Een slaapzak kies je aan de hand van 2 belangrijke criteria: het gewicht en de buitentemperatuur.

HET GEWICHT

Het eerste criterium om een slaapzak te kiezen, is het gewicht. Sommige slaapzakken zijn licht en compact zodat ze gemakkelijk in een rugzak passen. Ze zijn bedoeld voor wie een meerdaagse trektocht maakt en al zijn spullen meedraagt in een rugzak. Meestal wegen ze minder dan 1 kg en worden ze geleverd met een compressiezak zodat je ze extra klein kan maken om gemakkelijker mee te nemen.  Andere slaapzakken zijn dan weer meer gericht op comfort. Ze zijn niet bijzonder licht of compact maar in de eerste plaats comfortabel en zacht, zodat je erin slaapt als in een echt bed. In tegenstelling tot de slaapzakken voor trekking die vaak een 'mummiemodel' hebben, zijn ze rechthoekig en bieden ze meer ruimte zodat je je gemakkelijk kan omdraaien en bewegen. Voor wie met de auto gaat kamperen of bij vrienden gaat logeren, is dit soort slaapzak prima geschikt.

trekking-slaapzak-compact-licht

BEN JE EEN HIKER?

Als je vertrekt op een hike en je tent en slaapzak meedraagt in je rugzak, raden we een lichte en compacte slaapzak aan. Die past gemakkelijker in je rugzak en is minder zwaar om te dragen. De lichte modellen hebben meestal een mummiemodel zodat ze beter isoleren tegen de kou. 

slaapzak-camping-comfortabel-zacht

OF MEER EEN KAMPEERDER?

Als je je tent opslaat op een vaste plek, raden we aan om vooral op het comfort van je slaapzak te letten. Je kan kiezen voor modellen in zachtere stoffen als katoen en ook met een grotere slaapbreedte. Zo slaap je net zo comfortabel als in je eigen bed!

DE BUITENTEMPERATUUR

Een ander criterium bij je aanschaf is de buitentemperatuur. Slaap je in een huis, ga je in de zomer naar een camping in Zuid-Frankrijk of overnacht je in een trekkingtentje in de bergen? Afhankelijk van de omgeving zal je een totaal andere slaapzak nodig hebben.  Er zijn slaapzakken voor verschillende temperaturen: van 0°C tot 10°C, van 10°C tot 20°C, of meer dan 20°C. Kies een slaapzak die warm genoeg is voor de omstandigheden waarin je hem gebruikt. Als je op zoek bent naar een slaapzak voor binnen in huis is een model voor meer dan 20°C ideaal. Maar als je in de herfst een meerdaagse hike in de bergen onderneemt en in een tentje slaapt, is een model voor 0°C tot 10°C meer geschikt.  De op een slaapzak vermelde temperatuur is de comforttemperatuur. Als de temperatuur van de plek waar je slaapt overeenkomt met de comforttemperatuur op de slaapzak, zal je lichaam in thermisch evenwicht zijn en heb je het niet te koud of niet te warm als je languit in je slaapzak ligt (dus niet met opgetrokken benen). Als de temperatuur van de plek waar je slaapt lager is dan de comforttemperatuur op de slaapzak, zal je je waarschijnlijk moeten opkrullen in foetushouding om het net niet koud te hebben. Soms wordt naast de comforttemperatuur ook een limiettemperatuur vermeld. Als de temperatuur van de plaats waar je slaapt lager is dan de limiettemperatuur op je slaapzak, is de kans groot dat je het zelfs met opgetrokken benen koud hebt in je slaapzak. Ook andere elementen spelen een rol: je bestandheid tegen kou (hier kunnen je lichaamsgesteldheid of vermoeidheid een rol spelen), je uitrusting (een slaapmat die goed isoleert van de grond), je kleding en de weersomstandigheden (bij vochtig weer of veel wind heb je het sneller koud).

trekking-slaapzak-koude-warmte

VERTREK JE NAAR EEN KOUDE OMGEVING?

slaapzak-camping-zacht-weer

NAAR EEN OMGEVING MET ZACHTE TEMPERATUREN?

2-IN-1 OPLOSSINGEN

De slaapzakfamilie werd onlangs uitgebreid en er werden nieuwe oplossingen ontwikkeld zodat jij goed kan slapen!  Als je zowel een slaapmat als een slaapzak nodig hebt, kan je kiezen voor een sleepin bed waarmee je de twee in één hebt. Een sleepin bed combineert een zelfopblazend slaapmatje met een slaapzak. Een uiterst comfortabele oplossing die in een oogwenk is geïnstalleerd. Je hoeft dus niet langer twee verschillende zakken mee te nemen voor je slaapmatje en je slaapzak! Bovendien kan je twee sleepin beds aan elkaar vastmaken: de perfecte oplossing voor een weekendje met twee ;)  Voor hikers die grammen willen besparen, zijn er dan weer de sleeping suits als innovatieve oplossing. Ze bestaan uit een jas gecombineerd met een halfbag zodat je een ultralichte slaapzak krijgt. De sleeping suits zijn gemaakt van een waterafstotende stof om hun thermische prestaties als slaapzak te optimaliseren. Dankzij een donsvulling zijn ze goed isolerend, gemakkelijk samen te drukken en uiterst licht.

sleepinbed-slaapzak-slaapmat-twee-in-één

SLAAPZAK & SLAAPMAT

Openvouwen, klaar! Onze ontwikkelaars bedachten een comfortabele 2-in-1 oplossing die je in een mum van tijd installeert en die een minimum aan plek inneemt.

sleepingsuit-trekking-licht-slaapzak-dons

SLAAPZAK & DONSJAS

Voor fervente hikers die belang hechten aan een laag gewicht en comfort, een innovatieve oplossing om te slapen. 

EEN PAAR TIPS VOORDAT JE IN JE SLAAPZAK KRUIPT

Een paar tips voor je het licht uitdoet, zodat je comfortabel slaapt in je slaapzak en net zo uitgerust wakker wordt als in je eigen bed! - Kleed je niet te warm. Eén laag kleding is meestal voldoende.  - Houd je lichaamsuiteinden warm met een muts, handschoenen, sokken of eventueel warmtepacks. Een drinkfles gevuld met heet water kan dienst doen als kruik (op voorwaarde dat ze niet onverhoeds open kan gaan natuurlijk!)- Wist je dan 70% van verbruikte energie wordt omgezet in warmte? Door je spieren samen te trekken kan je dus zorgen voor extra warmte voor je in slaap valt!- Je kan ook een lakenzak gebruiken, bij voorkeur in zijde, om de warmte in je slaapzak te optimaliseren- En denk ook aan een hoofdkussentje, zodat je net zo comfortabel slaapt als thuis!

WIST JE DIT?

Een slaapzak produceert zelf geen warmte maar houdt de lichaamswarmte vast. Als je doodop en koud in een ijskoude, vochtige slaapzak kruipt, is het gevaar groot dat je het koud hebt, hoe goed je slaapzak ook is.

Aarzel dus niet om onze adviezen hierboven op te volgen om comfortabel te slapen! 

slaapzak-quechua-forclaz-tips-warmte

VOOR KINDEREN ...

Onze productontwikkelaars hebben ook aan de kinderen gedacht! Onze kinderslaapzakken zijn speciaal ontwikkeld op maat van kinderen die voor het eerst op de camping of in een tent slapen. Het volume en de afmetingen zijn speciaal afgestemd op de jongsten. Sommige modellen groeien zelfs mee met het kind. De zak van de slaapzak kan ook worden omgevormd tot een opbergzak, voor de knuffel of hoofdlamp bijvoorbeeld. Een punt waar je goed rekening mee moet houden, is de lichaamslengte van je kind. Hoe groter het volume lucht dat moet worden opgewarmd, hoe meer energie het lichaam verbruikt en dan bestaat het gevaar dat je kind het in de loop van de nacht koud krijgt. Kies dus altijd liefst een slaapzak op maat van je kind.